Τουρισμός και covid free περιοχές

Ανοιχτή επιστολή στους κυβερνώντες

Τουρισμός και covid free περιοχές

Στις 14 Μαΐου του 2021 σύμφωνα με τον υπουργό τουρισμού θα ανοίξει η τουριστική περίοδος, την ώρα που ο κορωνοϊός δε λέει να κοπάσει και συνάνθρωποί μας χάνουν την ζωή τους. Την ίδια ώρα διαφημίζονται τα νησιά μας ως covid free περιοχές, και όντως τουλάχιστον ότι αφορά την Ικαρία μπορούμε να το πούμε, το θέμα είναι όμως ότι με τους μόνιμους κατοίκους και όσους ήρθαν να εγκατασταθούν για να προστατευτούν από του κινδύνους που ενέχει το κλεινόν άστυ, είναι περιοχή χωρίς πολλά κρούσματα κορωνοϊού ή καλύτερα με ελαφρύ ιικό φορτίο, όπως θα έλεγαν οι επιστήμονες.

Και πάμε τώρα στις εικόνες του μέλλοντος. Έστω ότι στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και ότι τα ξενοδοχεία αρχίζουν να λειτουργούν, μαζί φαναταζόμαστε ότι θα λειτουργήσουν και τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης, όσα καταφέρουν να επιζήσουν από την αυτοδιόρθωση του καπιταλισμού, δηλαδή την χρεωκοπία ως συνέπεια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ας πάμε σε ένα μικρό μέρος, που ας πούμε έχει 500 κατοίκους, στους οποίους δεν έχει εκδηλωθεί κορωνοϊός, και ξαφνικά έρχονται 5000 τουρίστες σε αυτό το μέρος, που ο έλεγχος στις πύλες εισόδου είναι ίδιος με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή στηρίζεται στην υπευθυνότητα του πολίτη και όχι στην πολιτική, άρα εαν θέλει ο πολίτης κάνει τεστ ή εμβόλιο, όπως μας λέει και ο κύριος Θεοχάρης.

Έστω τώρα ότι ένας εξ’αυτών έχει κορωνοϊό και κολλάει τον ιό τόσο σε άλλους τουρίστες όσο και στους ντόπιους. Ας πούμε ότι ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα και φτάνουμε σταδιακά τα 500 κρούσματα στους 5500 πολίτες, από τους οποίους οι 10-15 χρειάζονται διασωλήνωση. Έστω ότι το νησί αυτό διαθέτει μόνο ένα μικρό ιατρείο και βέβαια σε καμία περίπτωση ΜΕΘ ή οτιδήποτε έχει σχέση με διασωλήνωση. Κύριε Θεοχάρη, θα σας το πούμε απλά οι άνθρωποι αυτοί θα πεθάνουν πριν φτάσουν στην ΜΕΘ, που θα είναι στην Αθήνα ή σε κάποιο κοντινό νησί. Όλα αυτά για τις ανάγκες του κέρδους.

Κατανοούμε βέβαια τις ανάγκες που έχει μια επιχείρηση που κρέμεται από τον τουρισμό, αλλά αυτή η επιχείρηση πόσα προβλήματα θα έχει, εαν ευθύνεται άθελά της βέβαια για κάποιο θάνατο. Ας το θέσουμε αλλιώς, ποιός θα πήγαινε σε ένα ξενοδοχείο που θα μάθαινε ότι σε αυτό υπήρχε ή υπάρχει ένα κρούσμα κορωνοϊού, κανένας. Άρα οι επιχειρήσεις από αυτή την πολιτική δεν κερδίζουν, και αν κερδίσουν θα είναι κατι πολύ εφήμερο που γρήγορα θα εξατμιστεί σε ένα τυχόν “ατύχημα”, δηλαδή τυχαίο κρούσμα, για το οποίο δεν θα ευθύνονται και οι επιχειρήσεις, αλλά η πολιτική.

Καλό λοιπόν είναι να κοιτάξουμε πρώτα τα επιδημιολογικά δεδομένα, να πάρουμε μέτρα για να μειωθεί το ιικό φορτίο, να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και αφού εξασφαλιστεί αυτό, πολύ ευχαρίστως να ανοίξουμε τον τουρισμό. Έχουμε την αίσθηση πως η κυβέρνηση βιάζεται και θα πρέπει λίγο το θέμα να το ξανακοιτάξει λίγο πιο σοβαρά, με υποχρεωτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου ιδίως των νησιών, θα έχετε διαβάσει τα σχετικά αιτήματα των δήμων της Σάμου, του δήμου Ικαρίας και του δήμου της Χίου, με υποχρεωτική καραντίνα για όλους, με σοβαρούς ελέγχους για να αποφεύγονται οι συγχρωτισμοί και βέβαια τον διορισμό γιατρών, την γενναία αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία.

Εαν δεν γίνουν τα άκρως απαραίτητα, πολύ φοβόμαστε ότι θα πάθουμε ότι πάθαμε πέρσι μετά τον ήλιο της Σαντορίνης και το κακό στην υπόθεση είναι πως θα την πληρώσουμε όλοι, γιατί πρόκειται για θέμα υγείας. Ελπίζουμε ότι σύντομα ο υπουργός θα ανακαλέσει ή έστω θα μεριμνήσει αυτούς τους δύο μηνες που μεσολαβούν να πάρει σοβαρά μέτρα για να προστατευτούμε. Δεν θέλω να φανταστώ ως Στέφανος, που ονομάζομαι, ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο κάποιος φίλος, συμπατριώτης, συγχωριανός θα κολλήσει κορωνοϊό από κάποιον τουρίστα, θα μεταφερθεί στην Αθήνα και στον δρόμο θα πεθάνει.

Δεν είναι θέμα κομματικό ούτε ιδεολογικό είναι θέμα υγείας και όποιος πιστεύει σε αυτά καλό είναι να ενεργήσει τα δέοντα ώστε να είμαστε υγιείς και ασφαλείς.

Ελπίζω κύριοι της κυβέρνησης να διαβάσετε αυτή την έκκληση που γράφω ως πολίτης, και να σας πως ότι εαν και είμαι σχετικά μικρός ηλικιακά ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και θέλω να προστατεύσω τόσο τον εαυτό μου όσο και τους γύρω μου.

Με εκτίμηση

Στέφανος Καραπέτης

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.