Ρουσφετάκι «μακροζωίας»

Γράφει ο Γιώργος Παγούδης για την Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Κώστας Μουτζούρης παραδίδει τον ανακαινισμένο χώρο του «Επικούρειου» Πολιτιστικού Κέντρου της πρωτεύουσας της Σάμου σε «Ινστιτούτο Μακροζωίας» του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ το… δωρίζανε! Πρωτοφανής απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου παραδίδει επί της ουσίας τον ανακαινισμένο χώρο του «Επικούρειου» πολιτιστικού κέντρου της πρωτεύουσας της Σάμου σε «Ινστιτούτο Μακροζωίας» του τοπικού βουλευτή και καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Ο αντάρτης της «γαλάζιας παράταξης», περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, χρωστά, φαίνεται, αρκετές πολιτικές χάρες στον πριμοδοτημένο από το κόμμα «γαλάζιο» βουλευτή, ο οποίος κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, ώστε να του εξασφαλιστεί η εκλογή στη μονοεδρική της Σάμου και με τις ψήφους της γενέτειράς του Ικαρίας.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του συνόλου της σαμιώτικης κοινωνίας και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τον εμπαιγμό εννέα πολιτιστικών συλλόγων που περίμεναν μια δεκαετία την αποπεράτωση του κτιρίου (Ενωση Μικρασιατών Σάμου, Θεατρική Ομάδα Σάμου, Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, Λύκειο Ελληνίδων Σάμου, Μουσική Παρέα Σάμου, Περιοδικό «Απόπλους», Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς», Σύλλογος Μουσικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας «Ηδύλη» και Φιλοτεχνικός Ομιλος Σάμου).

Τόσο η Περιφέρεια Β. Αιγαίου όσο και το γραφείο Τύπου του βουλευτή με χλιαρές ανακοινώσεις προσπάθησαν να χρυσώσουν το χάπι και να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή απόφαση με το επιχείρημα ότι θα επιτρέψουν να στεγαστούν στο κτίριο και κάποιοι από τους πολιτιστικούς συλλόγους!

Αγνοούν πασιφανώς τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δημιουργία ενός αμιγούς πολιτιστικού χώρου από το 1999, τους βασικούς όρους παραχώρησης του ιστορικού αυτού κτιρίου από την Κτηματική Υπηρεσία στη Νομαρχία Σάμου, αλλά και τους όρους της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση, που ήταν να λειτουργεί το κτίριο αποκλειστικά ως πολιτιστικός χώρος.

Η παραπληροφόρηση που επιχειρείται από τα κυβερνητικά μέσα εμφανίζει τους Σαμιώτες να αντιτίθενται γενικότερα στην ίδρυση και λειτουργία του «Ινστιτούτου Μακροζωίας», κάτι που είναι απολύτως ψευδές. Η κοινωνία της Σάμου υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια αλλά σε άλλο χώρο, στο κτίριο ΚΕΓΕ που βρίσκεται και αυτό στην πρωτεύουσα του νησιού, όπως είχε άλλωστε προταθεί και ψηφιστεί στο παρελθόν από νομαρχιακά συμβούλια.

Από το περιβάλλον του βουλευτή επισείεται η μετακόμιση του Ινστιτούτου στον Δήμο Δυτικής Σάμου που, σύμφωνα με τους ίδιους, δηλώνει πρόθυμος να παραχωρήσει χώρο.

Παράλληλα προβάλλουν το επιχείρημα της σύντομης αποπεράτωσης της ανακαίνισης του πρώην «Ξενία» που θα μπορούσε και αυτό να παραχωρηθεί στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, καθώς και το υψηλό λειτουργικό κόστος του «Επικούρειου» που θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στο μέλλον σε όποιον το χρησιμοποιεί.

Πολλά ερωτήματα για την παραχώρηση

Του Στράτου Γεωργούλα*

Γίνεται ακριβώς αυτό που φοβόμασταν μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού! Δίνεται ένας χώρος σε ίδρυμα του χώρου της Υγείας που έχει ιδρυθεί από τον βουλευτή Σάμου και Ικαρίας κ. Στεφανάδη. Παρόλο που στο παρελθόν έχει δοθεί από την περιφέρεια άλλος χώρος για αυτό το ινστιτούτο: ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που δεν προχώρησε εδώ και πέντε χρόνια, ίσως γιατί χρειαζόταν κι αυτός επισκευή και δεν ήταν έτοιμος με χρήματα του ελληνικού λαού, όπως το «Επικούρειο». Παρ’ όλο που δεν εξηγείται πώς θα συνυπάρξουν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας και πολιτισμού στον ίδιο χώρο, αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι το σημείο 2 στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής. «Η εξουσιοδότηση της περιφερειακής αρχής για διαβούλευση με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση επί εικοσαετία, της υλοποίησης δράσεων σχετικών με τη μελέτη και έρευνα της μακροζωίας στα νησιά Σάμο και Ικαρία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Φαίνεται ότι η περιφερειακή διοίκηση και η κυβέρνηση, μάλλον μπροστά στην απαίτηση να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου υπό δημόσια διοίκηση και σε συνεργασία με τους συλλογικούς πολιτιστικούς φορείς του νησιού, βρήκαν σωστή τη λογική της παραχώρησης σε «ατζέντηδες». Τον ρόλο αυτό θέλησε να παίξει ο τοπικός βουλευτής κόντρα στη φωνή πολλών πολιτιστικών συλλόγων, που ζητούσαν αναβολή του θέματος ώστε να προηγηθεί σωστή διαβούλευση. Αλλά ακόμα και ο κ. Τριανταφύλλου (μαζί με την παράταξή του) και ο κύριος Κάρλας (χωρίς την παράταξή του) ψήφισαν υπέρ, ενώ στο παρελθόν ήταν μαζί με τους πολιτιστικούς φορείς αυτοί που προώθησαν το αίτημα για δημόσιο πολιτιστικό κέντρο στην πόλη της Σάμου! Γιατί δεν άκουσαν τη φωνή των συλλόγων που ζητούσαν αναβολή;

*Επικεφαλής της παράταξης «Ο Αλλος Δρόμος» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου


Η απάντηση του Χριστόδουλου Στεφανάδη στο παραπάνω άρθρο (Σαμιακό βήμα)

Επιστολή στην “Εφημερίδα των Συντακτών” για το χθεσινό της άρθρο με τίτλο «Ρουσφετάκι ‘’μακροζωίας’’», απέστειλε ο βουλευτής του Νομού, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Στην επιστολή του αναφέρει:

«Σχετικά με το άρθρο σας με τον τίτλο «Ρουσφετάκι ‘’μακροζωίας’’», που  υπογράφει ο κ. Γ. Παγούδης, θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινήσεις, προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη άποψη.

Η εκχώρηση χρήσης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του Επικούρειου κτιρίου της Σάμου δεν αποτελεί απόφαση μόνο του περιφερειάρχη, κ. Μουτζούρη, αλλά ψηφίστηκε από 30 περιφερειακούς συμβούλους, ενώ η παράταξη του κ. Μουτζούρη διαθέτει 10 συμβούλους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την ευρύτατη αποδοχή της πρότασης.

Το κτίριο ήταν είναι και θα είναι ιδιοκτησία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το «Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Μακροζωϊάς και των Ασθενειών του Γήρατος», κατά την απόφαση της περιφέρειας, θα χρησιμοποιεί τον χώρο χωρίς κάποια οικονομική απολαβή.

Η Περιφέρεια ως ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει σε συννενόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης να εντάξει τη λειτουργία του Επικούρειου σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Μια διευκρίνηση για το Ινστιτούτο: Έχει ιδρυθεί προ 7ετίας, είναι αμιγώς επιστημονική ένωση και μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει δεκάδες επιστημονικές εκδηλώσεις, Ελληνικές και διεθνείς, ενώ έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές εργασίες στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά. Σημειωτέον ότι ουδέποτε έχει πάρει κάποια κρατική επιχορήγηση και δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Η λειτουργία του Ινστιτούτου στο Επικούρειο στοχεύει στη δημιουργία ενός επιστημονικού και πολιτισμικού κέντρου που θα στεγάσει όλη την τεράστια επιστημονική, φιλοσοφική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητο ότι έχουν θέση και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Σάμου».

Σχολιάστε Ελεύθερα