Συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ένωσης

Στροφή σε οικονομία και εθνικά θέματα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με σημαντικές συναντήσεις που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ένωσης

Στα πλαίσια της συνόδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη, όπου συζητήθηκε η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά αναφέρθηκε και στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφωνήσαν να θέσουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του τουρκικού μπλόκου στο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Βέβαια αυτό θα γίνει όταν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι αγόρασαν γεωτρύπανο από τη Νότια Κορέα με σκοπό να κάνουν έρευνες για κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τετραμερή συνάντηση  του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον  Μπόικο Μπορίσοφ, που έγινε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής τέθηκε και το μεταναστευτικό. Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής διεξήχθη και Διεθνής Διάσκεψη για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα, το Σάββατο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κονγκρέσου, με τη συμμετοχή και του Lindsay Graham, του ισχυρού άνδρα των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό των Σκοπίων και τη στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Στην σύνοδο δεν καλέστηκε η Τερέζα Μέι αλλά ωστόσο οι 27 συζητήσαν τα θέματα που έχουν να κάνουν με το επικείμενο brexit.   Στα ζητήματα που άπτονται των Ευρωεκλογών του 2019 υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των «27», να μειωθούν μετά το Brexit,  οι έδρες από 751 σε 705, σε συνέχεια και της απόρριψης από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης για υπερεθνικά ευρωψηφοδέλτια.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία διορισμού του προέδρου της Επιτροπής, οι απόψεις των ηγετών σχετικά με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να αναλαμβάνει τη θέση αυτή απαραιτήτως ένας από τους υποψηφίους που θα ορίσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ποικίλουν. Αντίθετοι είναι κυρίως οι ηγέτες που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική οικογένεια, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως φαίνεται ότι θα προχωρήσει και πάλι αυτή η διαδικασία, όπως και το 2014. Τον τελευταίο λόγο βέβαια θα τον έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα δώσουν τη θέση στον εκλεκτό του ευρωκοινοβουλίου ή σε κάποιον άλλο.

Πέρα όμως από τα θέματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό, το brexit, τη Τουρκική προκλητικότητα και τα θέματα των επόμενων ευρωεκλογών, συζητήθηκαν και τα οικονομικά σχέδια της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Εδώ φαίνεται πως τα πράγματα είναι κάπως διχαστικά. Αφού από τη μία πλευρά υπάρχουν οι μεγάλοι της Ευρώπης, που συνεισφέρουν περισσότερα στο Ευρωπαϊκό ταμείο και αυτοί που παίρνουν τα πολλά λεφτά από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, που σκοπό έχουν την ανάπτυξη των χωρών χαμηλοτέρων ταχυτήτων και προφανώς μέσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα.

Οι προτεραιότητες της ΕΕ έχουν αλλάξει και προβλέπονται μετατοπίσεις κονδυλίων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και, ενδεχομένως, τα Διαρθρωτικά Ταμεία, στην άμυνα και την αντιμετώπιση του προσφυγικού και αφετέρου η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω Brexit κάποιοι να ζητήσουν να καλυφθεί από μεγαλύτερες συνεισφορές των πλουσιότερων χωρών αλλά και από ίδιους πόρους της ΕΕ.

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών θέλουν να αυξηθούν οι συνεισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το σενάριο που αντιμετωπίζουν όμως οι 27 ηγέτες είναι εφιαλτικό καθώς καλούνται να στείλουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα να μειώσουν τις δαπάνες, ή να διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο τις εθνικές συνεισφορές και να κάνουν ακόμη πιο δραστικές περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει, λοιπόν, με άλλα λόγια να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη, ή να πουν στους ψηφοφόρους ότι θα πληρώσουν περισσότερα και θα λάβουν λιγότερο.

Επίσης αυτό που θα συζητηθεί, είναι η σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με κάποιες προϋποθέσεις, όπως το κράτος δικαίου και η λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία, αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι από τα θέματα που προκαλούν την αντίδραση πολλών χωρών και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την τελική της πρότασή της το Μάιο του 2018, ενώ είναι ανοιχτό ακόμα εάν οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πριν τις Ευρωεκλογές ή μετά.

Για τα Σκόπια: Ονομα erga omnes με συνταγματική κατοχύρωση

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη σφαιρική και σταθερή αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την γειτονική χώρα. Και αυτό σημαίνει λύση erga omnes».

Οπως εξήγησε «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το όνομα αυτό να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση».

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια,. δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό για την πΓΔΜ.

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Η λύση δεν περνά από την Τουρκία αλλά από την Ελλάδα, ας το καταλάβει η ΠΓΔΜ

Διευκρίνισε παράλληλα ότι όμως για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως «ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί». Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Αγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας ,ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τις διαφωνίες Καμμένου

Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, είπε μεταξύ άλλων ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (τους ΑΝ.ΕΛΛ.) αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading