Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό

Από τη Σύνταξη

Το τι θα γίνει με το ζήτημα της ονομασία της γείτονος χώρας δεν μπορούμε να το ξέρουμε αλλά πραγματικά η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά αποφάσισε να δώσει απαντήσεις στα θέματα που την εγκαλεί η κυβέρνηση με αναδρομή στο παρελθόν. Να πούμε ότι επειδή ανήκουμε στο κόμμα που κυβερνάει και έχουμε περάσει μέσα από όλη του την ιστορική πορεία στον χώρο της αριστεράς, είμαστε περήφανοι που το 1992 συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία μας υπενθύμισε την ταυτότητα μας δείχνοντας ένα πρωτοσέλιδο της Αυγής την εποχή εκείνη, όμως η Νέα Δημοκρατία είναι η υπεύθυνη για το ζήτημα που δεν λύθηκε τότε και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει. Άλλωστε ο πατέρας του σημερινού προέδρου του κόμματος είχε πει πως σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται αυτό το ζήτημα, έλα μου ντε που περάσαν πολύ περισσότερα χρόνια από τότε και το θυμόμαστε ακόμα.

sdoighfidohn1

Η ΝΔ λοιπόν με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει εκείνο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992:

Με ωριμότητα που έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, αλλά και πατριωτικό παλμό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ’ όλη τη Μακεδονία εξέφρασαν χθες -σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερη μαζικότητα και ενωτικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη- την εθνική ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ακεραιότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία του Ελληνισμού.

Αυτό έλεγε εκείνο το πρωτοσέλιδο, όπου είχε και την άποψη της εμβληματικής προσωπικότητας της αριστεράς, του Λεωνίδα Κύρκου. Ο Κύρκος που ήταν παρών στο συλλαλητήριο έκανε την εξής δήλωση:

Επρόκειτο για μία τεράστια λαϊκή εκδήλωση, που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας και υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και αυτός με ιστορική αναδρομή υπενθυμίζοντας τα  πέντε «ναι» του Σαμαρά και της ΝΔ σε σύνθετη ονομασία. Η απάντηση έχει ως εξής:

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και φυσικά τον καθοδηγητή τους, Αντώνη Σαμαρά, ότι βρισκόμαστε στο 2018. Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι «Μακεδονομάχοι» πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης.

Συγκεκριμένα:

1. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη ‘Μακεδονία’ για κάθε χρήση, erga omnes».

2. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση».

3. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε «την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».

4. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ».

5. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στις 7 Ιουλίου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)».

Μιας λοιπόν που επιστρατεύσαν τον Λεωνίδα Κύρκο να τους θυμίσουμε και κάτι άλλο που είχε πει ο Κύρκος. Είχε προτείνει την ονομασία της Δημοκρατίας του Βαρδάρη ή εναλλακτικά της Μακεδονικής Δημοκρατίας του  Βαρδάρη, κάτι που αν τότε το είχαμε δεχτεί, σήμερα θα ήταν η διεθνής ονομασία του γειτονικού αυτού κράτους. Τότε οι κρατούσες πολιτικές δυνάμεις τον κατηγορούσαν και μάλιστα με σκληρούς χαρακτηρισμούς, σήμερα αν έρθει μια τέτοια ονομασία οι περισσότερες από αυτές θα το υποδεχθούν πλέον περίπου ως εθνική επιτυχία.

Πάντως σήμερα η εφημερίδα Αυγή άφησε υπονοούμενο για δημοψήφισμα κάτι που εμάς δεν μας βρίσκει αντίθετους. Έτσι και αλλιώς από τι φαίνεται η γειτονική χώρα μετά το τέλςο της διαπραγμάτευσης θα κάνει δημοψήφισμα. Έχω την αίσθηση ότι και εμείς πρέπει να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει για αυτό το σοβαρό εθνικό ζήτημα. Η απόφαση του λαού άλλωστε θα απενεχοποιήσει και την πολιτική ηγεσία του τόπου μας.

xaraktira-dimopsifismatos-dinei-i-augi-sto-sullalitirio

Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές

Διονύσιος Σολωμός

Σχολιάστε Ελεύθερα