Για την ημέρα της γυναίκας

Γράφει η Τασσώ Γαϊλα

bronte sisters
Αδελφές   Μπροντέ
Σάρλοτ, Έμιλυ και Άνν
Μυθιστοριογράφοι-ποιήτριες

Στις αρχές του 19ου αιώνα και σε ένα απομονωμένο χωριό του Γιόρκσαϊρ , το Θόρντον(κοντά στο Μπράντφορντ) θα μεγαλώσουν και θα περάσουν σχεδόν όλη τους τη ζωή οι τρείς αδελφές ¨Εμιλυ, Σάρλοτ Και Άνν Μπροντέ.Τα κορίτσια είναι κόρες του ιρλανδικής καταγωγής ιερέα της Αγγλικανικής εκκλησίας Πάτρικ Μπροντέ(το πραγματικό του επώνυμο ήταν Μπράντυ) και της Μαρίας Μπράνγουελ που πέθανε από καρκίνο το 1821 αφήνοντας ορφανά τα 6 παιδιά της. Ναι, στην οικογένεια του ιερέα Πάτρικ Μπροντέ ο οποίος εργαζόταν ως εφημέριος από το 1820 στο Χόγουερθ στο Γιόρκσαϊρ-μια μικρή ενορία μέσα στους βάλτους-, υπήρχαν εκτός από τα 3 κορίτσια Σάρλοτ, Έμιλυ και Άνν, κορίτσια που ο ιερέας πατέρας τους δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα περνούσαν το όνομά του στην αθανασία με το συγγραφικό τους ταλέντο, υπήρχαν ακόμα 2 κορίτσια και ένα αγόρι ο Μπράνγουελ. Δυστυχώς, η ζωή τους υπήρξε πολύ μοναχική και σημαδεύτηκε από πολλές τραγωδίες. Τα κορίτσια έχασαν πολύ νωρίς την μητέρα τους Μαρία αλλά και τις δυο αδελφές τους από φυματίωση το 1825, αυτό δε το δράμα συμπλήρωσε ο θάνατος του μονάκριβου αδελφού τους Μπράνγουελ(26 Ιουνίου 1817-24 Σεπτεμβρίου 1848), από όπιο και αλκοόλ.. Ο Μπράνγουελ υπήρξε ταλαντούχος ζωγράφος και ποιητής, ο αγαπημένος αδελφός της Έμιλυ, το… μαύρο πρόβατο της οικογένειάς του λόγω της αυτοκαταστροφικής και προβληματικής του ζωής.

Σάρλοτ – Έμιλυ – Άνν

bronte
Αδελφές Μπροντέ. Έργο του αδελφού τους Μπράνγουελ-1834. Εθνική Πινακοθήκη προσωπογραφιών. Λονδίνο.

Σπάνιο φαινόμενο και σαφώς το μοναδικό στην ιστορία των γραμμάτων, 3 αδελφές και οι 3 προικισμένες με το συγγραφικό ταλέντο. Και που από τις κοινωνικές συνθήκες της ζωής τους το ταλέντο τους προσαρμόσθηκε προς μια συγκεκριμένη έκφραση και ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό.

Τα τρία κορίτσια ζουν τα παιδικά τους χρόνια μέσα στη μονοτονία της άχρωμης χωριάτικης ζωής στο απόμερο χωριό του Αγγλικού Βορρά όπου ιερουργεί ο πατέρας τους. Αυτά όμως τα παιδικά χρόνια είναι που θα ασκήσουν αποφασιστική επίδραση στην επιλογή των θεμάτων και στους χαρακτήρες των προσώπων που κινούνται στα έργα τους. Και τα τρία κορίτσια στα παιδικά τους χρόνια μία είχαν ασχολία, και μοναδική ψυχαγωγία. Το διάβασμα. Τότε είναι και που συλλάβανε την ιδέα της συγγραφικής φιλοδοξίας. Διαβάζουν με πάθος , γράφουν στίχους και το 1845 δημοσιεύουν από κοινού μια συλλογή ποιημάτων με αντρικά όμως ψευδώνυμα-Κάρρερ Μπέλλ η Σάρλοτ, Ελις Μπέλλ η Έμιλυ και Άκτον Μπέλλ η Άνν.(το ίδιο είχε συμβεί και με την Μαίρη Άνν Ήβανς που παρουσιάστηκε στα γράμματα ως Τζωρτζ Έλιοτ λόγω της υποτιμητικής αντίληψης εκείνης της εποχής, για τη γυναίκα στην λογοτεχνία. Η συλλογή πήρε αρνητικές κριτικές και πούλησε μόνο 2 αντίτυπα…

Τα κορίτσια στη συνέχεια θα στραφούν στο μυθιστόρημα. Το είδος που θα τις περάσει στην αθανασία…

presviterio bronte
Το πρεσβυτέριο-κατοικία του ιερέα Πάτρικ Μπροντέ και της οικογένειάς του, Γιόρκσαϊρ.

Η Έμιλυ γράφει τα Ανεμοδαρμένα Ύψη(Ο Πύργος των Καταιγίδων στις περισσότερες Ελληνικές μεταφράσεις), η Σάρλοτ μία νουβέλα την Τζέϊν Έϋρ και η Άνν την Αγνή Γκρέυ. Και, αρχίζει-μόλις οι αδελφές τελείωσαν το γράψιμο-, ένα παράξενο ταξίδι των χειρογράφων τους από εκδότη σε εκδότη σε όλη τη χώρα. Το ταξίδι των χειρογράφων στους εκδότες διαρκεί ένα έτος!. Τελευταία είναι η Σάρλοτ που θα βρει εκδότη για την Τζέϊν Έυρ και όμως το μυθιστόρημά της θα κυκλοφορήσει πριν από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη και την Αγνή Γκρέϋ. Μυθιστορήματα που θεωρούνται κλασικά στη παγκόσμια λογοτεχνία…

sarlot
Σάρλοτ   Μπροντέ.Charlotte Bronte.Θόρντον 21 Απριλίου 1816-31 Μαρτίου 1855.

Η μεγαλύτερη από τις 3 αδελφές και το τρίτο από τα 6 παιδιά του κληρικού Πάτρικ Μπροντέ. Φοίτησε στο εκκλησιαστικό σχολείο του Λάνκασαϊρ όπου ήδη φοιτούσαν οι μεγαλύτερες αδελφές της Μαρία και Ελίζαμπεθ καθώς και η ΄Εμιλυ. Οι κακές συνθήκες του σχολείου επηρέασαν την υγεία και την φυσική της κατάσταση, ενώ επίσπευσαν τον θάνατο των 2 μεγαλυτέρων αδελφών της Μαρία και Ελίζαμπεθ από φυματίωση το 1825. Έγινε δασκάλα, και το 1842 με την Έμιλυ εργάστηκαν σε οικοτροφείο στις Βρυξέλλες και σπούδαζαν γλώσσες για να ανοίξουν στην γενέτειρα δικό τους σχολείο, επέστρεψαν όμως στο πατρικό όταν πέθανε η θεία τους που τις είχε μεγαλώσει. Η Σάρλοτ το 1843 θα γυρίσει στο οικοτροφείο όπου και θα συνδεθεί στενά με τον εργοδότη της Κονσταντέν Εζέ(η γνωριμία αυτή, πηγή έμπνευσης του μυθιστορήματός της Ο Καθηγητής).

anna b
Άνν. Anne Bronte.17 Ιανουαρίου 1820-28 Μάη 1849

Jane Eyre-1847. Villete-1853. The professor-1857.

Την βιογραφία της έγραψε η Ελίζαμπεθ Γκάσκελ(εκδόσεις Ίνδικτος-2005). Έντονος λυρισμός στα έργα της Σάρλοτ Μπροντέ η οποία το 1854 παντρεύτηκε τον εφημέριο Άρθουρ Μπελ Νίκολς μετά την απόρριψη 3 προτάσεων γάμου που της είχαν γίνει κατά διαστήματα και έζησε μαζί του στο πατρικό της έως τον επόμενο χρόνο, οπότε πέθανε κατά την εγκυμοσύνη της σε ηλικία 38 ετών. Την Σάρλοτ με δημοφιλέστερο από τα έργα της την Τζέϊν Έυρ την θεωρούν την σημαντικότερη από τις 3 αδελφές.

Η νεότερη από τις αδελφές Μπροντέ, μορφώθηκε κατ’ οίκον κυρίως από την Σάρλοτ. Δούλεψε για ένα μικρό διάστημα σαν γκουβερνάντα και έγραψε τα μυθιστορήματα: Agne Grey-1847(Αγνή Γκρέυ) και Η Ενοικιαστής του Γουάιλντφελ Χώλ-1848. Η Άνν πέθανε από φυματίωση το 1849 στα 29 της μόλις χρόνια και λίγο μετά την έκδοση του δεύτερου της βιβλίου…

Έμιλυ. Emily   Bronte.

Η Έμιλυ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1818 στο Γιόρκσαϊρ της Μ. Βρετανίας . εκεί δηλαδή που την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο Μ. Κωνσταντίνος είχε στεφθεί Αυτοκράτωρ .Πέμπτο παιδί η Έμιλυ της οικογένειας , φοίτησε και αυτή στη σχολή για κόρες κληρικών στο Λάνκαστερ και πέθανε όπως και οι άλλες τρείς αδελφές της από φυματίωση το 1848 στο Χόγουερθ και σε ηλικία μόλις 30 ετών. Έγραψε ένα και μόνο μυθιστόρημα Ανεμοδαρμένα Ύψη-1847 που αρχικά πήρε αρνητικές κριτικές, αργότερα όμως αναγνωρίστηκε ως ένα από τα  σημαντικότερα έργα της Αγγλικής λογοτεχνίας.

emily
Έμιλυ. Emily Bronte.

Ανεμοδαρμένα Ύψη, παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1847, 150 χρόνια πριν και αποτελεί μία συναρπαστική και θυελλώδη ιστορία αγάπης, την πιο όμορφη ιστορία  αγάπης όλων των εποχών, το πρώτο και τελευταίο μυθιστόρημα της ¨Εμιλυ Μπροντέ που μέσω αυτού η συγγραφέας του πέρασε στην αιωνιότητα.Ανεμοδαρμένα Ύψη-150 χρόνια από την α’ κυκλοφορία τους, τραγική μυθιστορία και αριστούργημα της λογοτεχνίας, έργο που μετά τον     θάνατο της Έμιλυ η Σάρλοτ επιμελήθηκε μία δεύτερη έκδοση     που αποτελεί     το κείμενο που γνωρίζομε σήμερα.(η α’ έκδοση είχε πολλά λάθη).

Αδελφές Μπροντέ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ και ταυτόχρονα για την επέτειο    των 150 χρόνων από την κυκλοφορία του ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ.

Σκίτσα: Ρία Γαΐλα-Σκιτσογράφος-Εικονογράφος

Βασικές Πηγές:

  1. Δομή-τόμος 20
  2. Ο Πύργος των Καταιγίδων/εκδόσεις Μπόμπολη-1965/Πρόλογος Στάθη Πρωταίου.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading