Κιρκιντζές (Şirince) το ωραιότερο χωριό της Τουρκίας

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Μία φωτογραφία σε τούρκικη ηλεκτρονική σελίδα ζωγραφικής με εντυπωσίασε με την ομορφιά της. Koyu Şirince ( Τούρκικα =χωριό Σιρίντζε), έγραφε η λεζάντα κι εγώ έβλεπα ένα χωριό με… αρχιτεκτονική Πηλίου. Μαγευτική η ομορφιά του πνιγμένο κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο λες κι είναι από παραμύθι, λες κι ο χρόνος δεν έχει αγγίξει αυτό το μέρος…

Κιρκιντζές (Şirince) το ωραιότερο χωριό της Τουρκίας

Κατέφυγα στην Wikipedia γιατί το χωριό μόνο Τουρκία δεν μου θύμιζε από την αρχιτεκτονική  καθώς κι από το τζαμί  του που θύμιζε βυζαντινή βασιλική…

Το Şirince (Σιρίντζε) είναι ένα χωριό 600 κατοίκων στην επαρχία Σμύρνη της Τουρκίας, που βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από την Έφεσο και 48 από την Σμύρνη. Η περιοχή γύρω από το χωριό έχει ιστορία που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο… Περίπου 600 σήμερα οι κάτοικοι του , το τουρκικό του όνομα είναι Şirince που το έδωσαν οι Τούρκοι μετά το 1922 και την εγκατάλειψη του από τους Έλληνες κατοίκους του. Μέχρι τότε η Ελληνική  ονομασία του ήταν… Κιρκιντζές… Σας θυμίζει κάτι;

Αν υπάρχει αυτό που λέμε παράδεισος το χωριό μας ο Κιρκιντζές, ήταν ένα δείγμα του. Κοντά στο Θεό ζούσαμε ψηλά ανάμεσα σε κατάφυτα βουνά και ξαγναντεύαμε ολόκληρο τον καρπερό κάμπο της Εφέσσος που ήτανε δικός μας ίσαμε τη θάλασσα.

Έτσι περιγράφει τον Κιρκιντζέ στο βιβλίο της “Ματωμένα Χώματα” η Διδώ Σωτηρίου.

Το χωριό Κιρκιτζές είναι άγνωστο το πότε ακριβώς κτίστηκε ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται από ταξιδιώτες της εποχής το 1747. Ο Κιρκιντζές την εποχή εκείνη κατοικούνταν από Χριστιανούς Ορθόδοξους, που ωστόσο μιλούσαν μόνο τουρκικά. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο πληθυσμός του χωριού ξεπέρασε τους 4.000, ανάμεσά τους και λίγοι μουσουλμάνοι, που είχαν διοριστεί σε κρατικές θέσεις. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι το 1919 ο αριθμός των κατοίκων έφτασε τους 7.000 χιλιάδες και ήταν όλοι Χριστιανοί ορθόδοξοι, πληθυσμός που ωστόσο μειώθηκε στους 3.500.

Ο Κιρκιτζές είχε 4 συνοικίες που τις χώριζε ένα ρέμα και στη μία συνοικία ήταν τα μαγαζιά. Ο τρόπος ντυσίματος των κατοίκων δε διέφερε και πολύ από εκείνον των Τούρκων, καθώς οι γυναίκες κάλυπταν το πρόσωπο τους και οι άνδρες οπλοφορούσαν .

Πέτρινα διώροφα σπίτια με κεραμίδια στην κλασσική αρχιτεκτονική Πηλίου και Ηπείρου, άλλα τώρα ανακαινισμένα κι άλλα χαλάσματα…

Τα περισσότερα σπίτια του χωριού, χωριό που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο Ελληνικό της Μ.Ασίας, ήταν διώροφα, ενώ υπήρχαν και περίπου 30 μονώροφα. Τα σπίτια είχαν από 2 ως 6 δωμάτια. Όλα τα σπίτια σκεπάζονταν με κεραμίδια και δεν είχαν ταράτσες. Κάθε σπίτι είχε υπόγειο, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη ή στάβλος.

Κιρκιντζές-Sirince.

Σύμφωνα με την ιστορία, το χωριό κατοικήθηκε αρχικά από Οθωμανούς Έλληνες (σκλάβους) δίνοντάς του την ονομασία Kirkinca – που σημαίνει «σχεδόν άσχημο» έτσι ώστε να αποτρέψουν τους επόμενους, από το να εγκατασταθούν. Στη συνέχεια και γύρω στο 1926, ο τότε κυβερνήτης Izmir αποφάσισε να το μετονομάσει σε Sirince, που στα τούρκικα σημαίνει « σχεδόν όμορφο» ονομασία που κρατάει μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει απόλυτα τον τόπο.( Επίσημα σε παλιά Ελληνικά έγγραφα αναφερόταν ως ‘Ορεινή Έφεσσος’).

Το ‘τέλος’ της παρουσίας Ελλήνων στον Κιρκιντζέ…

Στον πρώτο διωγμό των Ελληνορθόδοξων, το 1914, οι χριστιανοί κάτοικοι του χωριού δεν εκδιώχθηκαν, ενδεχομένως λόγω της απομόνωσης του χωριού. Από το 1914 ως το 1917 έφτασαν στο χωριό Τουρκοκρητικοί πρόσφυγες. Η εγκατάσταση των προσφύγων αυτών επέφερε τριβές με τους κατοίκους του χωριού. Σημειώθηκαν μάλιστα συμπλοκές και φόνοι. Κατά τη μικρασιατική καταστροφή το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους ορθόδοξους κατοίκους του.

Ιερό προσκύνημα του Κιρκιντζέ: Παναγία Γαλατερή.

Έξω από το χωριό βρισκόταν και η τοποθεσία της Παναγίας Γαλατερής (Sütlü panagia), η οποία ήταν ιερή και για τους μουσουλμάνους. Ονομάστηκε έτσι διότι από ένα βράχο έτρεχε νερό (ενίοτε και γάλα, σύμφωνα με την παράδοση), που θεωρούνταν θαυματουργό.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια μείζονος Ελληνισμού.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.