Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή για τη λήψη μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του Κορωνοϊού στην Ικαρία

Ερώτηση απηύθυναν οι βουλευτές του ΚΚΕ (Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συτυχχάκης) με αφορμή την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Ικαρία. Η ερώτηση με θέμα την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Ικαρίας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19 δόθηκε στον υπουργό υγείας και αναμένεται η απάντησή της.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή για τη λήψη μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του Κορωνοϊού στην Ικαρία

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ικαρία τα τελευταία 24ωρα. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, αφού εδώ και μήνες το σωματείο των εργαζόμενων στην υγεία, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν προειδοποιήσει για την ανεπάρκεια των υγειονομικών δομών του νησιού να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Στην Ικαρία οι τραγικές ελλείψεις της ΠΦΥ, αλλά και του νοσοκομείου ανάγκαζαν και προ της πανδημίας πολλούς Ικαριώτες και Ικαριώτισσες να μετακινούνται εκτός νησιού, ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις. Σήμερα, που το σύστημα υγείας έμεινε με ευθύνη της κυβέρνησης αθωράκιστο, που έχει πρακτικά κοπεί αυτή η δυνατότητα, αλλά και με τη διασπορά του ιού στο νησί, οι υπαρκτές ελλείψεις του νοσοκομείου φαίνονται ακόμα πιο έντονα.

Το νοσοκομείο Ικαρίας καλύπτει τα νησιά της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας. Όμως παρά την τεράστια προσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού τα κενά είναι τεράστια. Κλινικές καλύπτονται από ένα άτομο, πχ υπάρχει ένας παθολόγος, ενώ σε μια σειρά ειδικότητες επίσης υπάρχει ένας γιατρός, πχ υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος και ένας αναισθησιολόγος ο οποίος μάλιστα συνταξιοδοτείται. Επίσης μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ).

Σήμερα συμβαίνουν επιπλέον και τα εξής:
• Παλιότερα υπήρχε ακτινολόγος χωρίς να υπάρχει αξονικός τομογράφος, τώρα υπάρχει αξονικός τομογράφος και δεν υπάρχει ακτινολόγος που να μπορεί να δουλέψει το σύγχρονο μηχάνημα.
• Η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, δεν λειτουργούσε γιατί δεν υπήρχε νεφρολόγος. Ο γιατρός τοποθετήθηκε πριν ένα μήνα και αποσπάστηκε στη Λήμνο, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και η τοποθέτηση του αναγκαίου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο, με τη γνωστή δύσκολη ακτοπλοϊκή σύνδεση.
•Ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου βρίσκεται στη διαδικασία συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες στελέχωσης της θέσης, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία της χειρουργικής κλινικής.

Αν ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, καταλαβαίνει κανείς ότι τα προβλήματα γιγαντώνονται.

Δίπλα σε αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν θέματα με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του νοσοκομείου, αλλά και η έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Επιπλέον μπροστά στο μαζικό εμβολιασμό των κατοίκων του νησιού δεν έχει προσληφθεί κανένας εργαζόμενος για τη διενέργεια των εμβολίων, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στο ήδη υπάρχον ελλιπές προσωπικό. Ενώ και στο μικροβιολογικό τμήμα δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCRtest, και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα. Υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Επειδή υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται με το άνοιγμα της εστίασης και ενόψει της αναμενόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, προδιαγράφεται δυσοίωνο το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές δυνατότητες των δομών υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:
• Για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να λειτουργήσουν ο Αξονικός Τομογράφος και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Ικαρίας;
• Για τη μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των εργαζομένων, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου που εργάζονται σε αυτό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
• Για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου της Ικαρίας και των δομών ΠΦΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
• Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής.
• Προκειμένου να ενισχυθεί η δομή του ΕΟΔΥ στην Ικαρία ώστε να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με μαζικά τεστ. Για να υπάρχει επάρκεια σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού και για την προμήθεια του νοσοκομείου με εκατοντάδες μοριακά τεστ (PCR) τα οποία θα συνδράμουν κατά περίσταση στην ακριβή διάγνωση της νόσου.
• Ώστε να γίνεται έλεγχος των ταξιδιωτών κυρίως κατά την είσοδό τους στο νησί, αλλά και κατά την έξοδό τους, με υποχρεωτικό τεστ ενόψει της αναμενόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου.

One thought on “Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή για τη λήψη μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του Κορωνοϊού στην Ικαρία

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock