Πακέτο 29 νομοσχεδίων από την κυβέρνηση Τζόνσον κατά της κρίσης

Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου στη Βρετανία και η βασίλισσα Ελισάβετ, στην πρώτη επίσημη παρουσία της μετά τον θάνατο του συζύγου της, ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τζόνσον, που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τις πρόσφατες εκλογές.

Η βασίλισσα Ελισάβετ στο βρετανικό κοινοβούλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου

Η βασίλισσα, στον ετήσιο λόγο της σύμφωνα με το βρετανικό τυπικό, παρουσίασε τα 29 νομοσχέδια που θα καταθέσει στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση Τζόνσον, τα οποία εστιάζουν σε θέματα εθνικής ενότητας, αλλά και στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής, όπως θέματα στέγασης, φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να αναπτύξει ένα εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης από την πανδημία το οποίο θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη πιο ισχυρό ενώ θα του φέρει περισσότερη ευημερία από το παρελθόν», είπε η βασίλισσα Ελισάβετ που τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να «στηρίξει τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάκαμψη, ενώ θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στις δημόσιες υπηρεσίες».

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη οικονομική ύφεση εδώ και τρεις αιώνες, ενώ πρέπει να διαχειριστεί το αίτημα της Σκοτίας για ανεξαρτησία, αλλά και τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν αναζωπυρωθεί εξαιτίας του Brexit και των συνεπειών του στην τοπική οικονομία.

Στην ατζέντα της βρετανικής κυβέρνησης, που πλέον διαθέτει 356 έδρες στο 650 θέσεων κοινοβούλιο, περιλαμβάνονται προγράμματα διά βίου μάθησης, πρόσβαση όλων των ενηλίκων στα πανεπιστήμια, αλλά και ενίσχυση του τομέα των κατασκευών κατοικιών. Στοιχείο αγκάθι είναι η κοινωνική πρόνοια και η φροντίδα ηλικιωμένων που μένουν στο σπίτι, καθώς το κόστος είναι πολύ υψηλό και επιβαρύνει τις τοπικές αρχές.

Άλλα νομοσχέδια προβλέπουν σύνοδο των ηγετών των κυβερνήσεων των βρετανικών περιφερειών (Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) για θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, τις μεταφορές, κ.ά.

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα, ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές προτάσεις, σημειώνει ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να έχει νόημα το πρόγραμμα διά βίου μάθησης, ενώ άσκησε κριτική και στο γεγονός ότι προωθούνται θέσεις με χαμηλές αμοιβές και μερικής απασχόλησης.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα