“Έφυγε” ο κοινοτάρχης που τέλεσε τον πρώτο πολιτικό γάμο στην Ελλάδα

Γράφει ο Νάσος Μπράτσος για την ΕΡΤ

Ήταν το μακρινό πια 1982 και η ημερομηνία έδειχνε 18 Ιουλίου. Σε ένα ορεινό χωριό της Ικαρίας, το Φραντάτο, ο κοινοτάρχης (επί σειρά ετών) Σπύρος Πλακίδας, έκανε τον πρώτο πολιτικό γάμο στη χώρα.

“Έφυγε” ο κοινοτάρχης που τέλεσε τον πρώτο πολιτικό γάμο στην Ελλάδα

Η θεσμική δυνατότητα δόθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982) και με μεγάλες αντιδράσεις από τους κόλπους Εκκλησίας. Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου. Η νύφη ήταν η κόρη του κοινοτάρχη Σταματούλα Πλακίδα και ο γαμπρός ο Δημήτρης Μαύρος από τη Νάξο και ο γάμος έγινε στο κοινοτικό κατάστημα.

Αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους εκφράστηκαν και προς τον κοινοτάρχη που όμως δεν τον απέτρεψαν από την επιλογή του.

Χρόνια πριν, ο Σπύρος Πλακίδας, παιδάκι στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε το προσφυγικό ταξίδι, από την Ικαρία, στην Τουρκία, στη Συρία και ακολούθως σε καταυλισμό Ελλήνων προσφύγων στο Βελγικό Κονγκό. Εδώ και λίγες μέρες δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο νησί που υπηρέτησε όσο λίγοι. To “τελευταίο αντίο” έγινε με πολιτική κηδεία.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock