Η ζωή στο κάστρο του Γιώργου Ζυμαράκη

Βιβλιοκριτική από τη Τασσώ Γαΐλα

Ο Γιώργος Ζυμαράκης εικαστικός δημιουργός από τους σημαντικότερους του αιώνα μας σπούδασε ζωγραφική στις Η.Π.Α όπου και παρέμεινε επί σειρά ετών δημιουργώντας μια αξιοπρόσεκτη καριέρα και στο χώρο των εικαστικών τεχνών αλλά και των επιχειρήσεων.

zimarakis

Με καθαρά προσωπικό ύφος και εκφραστικά μέσα, γνησιότητα, αυθορμητισμό με τρυφερότητα και ανθρωπιά που χρησιμοποιεί στις καλλιτεχνικές του δημιουργίες ο Γ. Ζ., κατάφερε μέσω των συμμετοχών του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό να αποκτήσει διεθνή φήμη και έργα του φιλοξενούνται σε σημαντικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Χίο λίγο πρίν τη Γερμανική κατοχή και λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Κάστρο της Χίου: Τόπος εγκατάστασης προσφύγων από τη Μικρά Ασία και άλλες περιοχές απ’ όπου ‘ξεριζώθηκαν’ από τα πάτρια εδάφη τους άθώοι άνθρωποι θύματα των πολιτικών παιχνιδιών. Εδώ, στο Κάστρο, γεννήθηκε και παρέμεινε με την οικογένεια του ο μικρός Γιώργος, αγόρι ειαίσθητο και ανήσυχο που μέσα από την ενασχόλιση του με τη ζωγραφική προσπαθεί να βρεί διέξοδο από την σκληρή καθημερινότητα.Κατόπιν –όπως αναφέραμε- εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου κα΄’έγραψε’ λαμπρή προσωπική ζωγραφική διαδρομή.

Η ζωή στο Κάστρο”, παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ζυμαράκη

«Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ/Μεγαλώνοντας στη Χίο», το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε ο Γ.Ζ., και με το οποίο τιμά τον χώρο της λογοτεχνίας. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του και αναφέρεται στη ζωή του στο Κάστρο μέχρι την αναχώριση του μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του στις Η.Π.Α. Άριστη έκδοση ως προς τα στοιχεία και την καλλιέπεια με ιστορικά και τοπικής ζωής κείμενα.

Πρόθεση του πολύπλευρου δημιουργού είναι η ‘μεταποίηση’ σε πεζό λόγο των ανθρωπίνων αναζητήσεων. Και, το καταφέρνει θαυμάσια με την καλή γραφή του, την ευρηματική φαντασία του , το χιούμορ του και τον πρωτότυπο συνδιασμό κειμένου με εικόνες. Τα κείμενα της αυτοβιογραφίας συνοδεύουν αντίστοιχοι πίνακες ζωγραφικής του δημιουργού καθώς και εξαίρετα δουλεμένα από τον ίδιο σκίτσα.Τεκμηρίωση των γραπτών με εικόνες: Γραπτά, μικρός θησαυρός λαογραφικών, κοινωνικοπολιτικών και ιστορικών στοιχείων του παρελθόντος(μέχρι το ’54), αναμνήσεις και διηγήσεις –σε πρώτο πρόσωπο-, σκηνές ζωής και οραμάτων από τη ζωή των προσφύγων μέσα από τα παιδικά αθώα μάτια του αυτοβιογραφούμενου. Εικόνες, πίνακες ζωγραφικής του καλλιτέχνη με θέμα τη Χίο, συνδιασμός αρμονίας με εκφραστική πληρότητα καθώς και σκίτσα με θέματα από εκείνα τα χρόνια.Θέματα γραμμένα με προσωπικό στυλ, ευαισθησία και αγάπη στον συνάνθρωπο, αυτοβιογραφία όπου ο Γιώργος Ζυμαράκης συνδιάζει το πολύτιμο καλλιτεχνικό ταλέντο του στην τέχνη της ζωγραφικής με την αξιοπρόσεκτη ικανότητα του στο χώρο της αφηγηματικής γραφής.

Αφήγηση με την οποία και με βάση της αναμνήσεις του ο συγγραφέας στο σύνθετο αυτό βιβλίο-συνδιασμός εικόνας λόγου-, καταγράφει μια εύληπτη εικόνα της ταραγμένης εκείνης περιόδου(10ετίες ’30-’50), απαλλαγμένης από το βάρος της ανάλυσης επι μέρους προβλημάτων που συχνά απασχολούν ακόμα την ιστορική έρευνα.

Το βιβλίο ο συγγραφές το αφιερώνει στη μνήμη του αδελφού του Κωνσταντίνου Ι. Ζυμαράκη εκλεκτού εικαστικού δημιουργού.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου:< Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ/Μεγαλώνοντας στη Χίο>του Γιώργου Ζυμαράκη, Εκδόσεις Άλφα Πι ,θα πραγματοποιηθεί στο ίδρυμα Μαρία Τσάκος στη Χίο στις 4 Αυγούστου 2017.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.