Μπάιντεν: Η λύση των δύο κρατών η μόνη απάντηση στην κρίση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η λύση των δύο κρατών είναι η «μόνη δυνατή απάντηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σημειώνοντας πως το Δημοκρατικό του κόμμα εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ, λέγοντας παράλληλα ότι ο ίδιος προσεύχεται ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη δέσμευσή μου για την ασφάλεια του Ισραήλ, τελεία και παύλα. Καμία αλλαγή απολύτως», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν.

«Η αλλαγή είναι ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών. Είναι η μόνη λύση», συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, την επομένη της ανακοίνωσης μιας εύθραυστης εκεχειρίας που τερμάτισε προσωρινά έντεκα ημέρες συγκρούσεων μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του ισλαμικού κινήματος Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συγκεντρώσει μια «σημαντική» οικονομική βοήθεια με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την «ανοικοδόμηση της Γάζας».

Ο Μπάιντεν, του οποίου η κυβέρνηση εργάστηκε παρασκηνιακά για μέρες για να επιτευχθεί μια εκεχειρία, δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια στην περιοχή θα διανεμηθεί σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή – αντίπαλο της Χαμάς στη Δυτική Όχθη – για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα είναι σε θέση να ανανεώσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο .

«Έκανα γνωστό στους Ισραηλινούς ότι θεωρώ πολύ σημαντικό να τερματίσουν αυτές τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μεταξύ κοινοτήτων που είναι έργο εξτρεμιστών και των δυο πλευρών», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η βία που ξέσπασε σε μικτές πόλεις του Ισραήλ και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οφείλεται κυρίως στην απειλή έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος Εβραίων εποίκων.

Είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και να βοηθηθεί ο λαός της Γάζας. Πρόσθεσε ότι θα επιμείνει ότι οι Ισραηλινοί πολίτες – και Άραβες και Εβραίοι – πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: έως ότου η περιοχή δηλώσει κατηγορηματικά ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως ένα ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος, δεν θα υπάρξει ειρήνη», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Αρνήθηκε να συζητήσει για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά τόνισε ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός ηγέτης θα τηρήσει την εκεχειρία.

«Προσεύχομαι αυτή η εκεχειρία να τηρηθεί. Πιστεύω τον Μπίμπι Νετανιάχου όταν μου δίνει τον λόγο του. Ποτέ δεν αθέτησε τον λόγο του σε εμένα», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα