Μηταράκης: Τα νησιά µας δεν είναι και δεν θα γίνουν τόπος µόνιµης διαµονής µεταναστών

Για τον έλεγχο που διενεργείται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό κάνει λόγο στη συνέντευξη του στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επεσήμανε ότι 63 ΜΚΟ έχουν απορριφθεί και δεν έχει επιτραπεί η ένταξη τους στο μητρώο. Ο κ . Μηταράκης εξηγεί που θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα στα νησιά και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του, ενώ κατηγορεί την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να μην αποδέχεται τα αιτήματα επιστροφών παράνομων μεταναστών.

Αναφερόμενος στη δημιουργία νέων δομών στα νησιά μας ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι:

  • Στη Σάµο, το νέο κέντρο στη θέση Ζερβού, αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουνίου, αφότου ολοκληρωθεί η µεταφορά των διαµενόντων από το ΚΥΤ στο Βαθύ. Η συνολική χωρητικότητά του θα είναι 1.500 άτοµα.
  • Στην Κω και τη Λέρο τα νέα κέντρα θα είναι έτοιµα µέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα µπορούν να φιλοξενήσουν 1.800 και 1.300 άτοµα, αντίστοιχα.
  • Στη Λέσβο έχει χορηγηθεί η άδεια χωροθέτησης για το νέο κέντρο δυναµικότητας 3.000 ατόµων, στη θέση Βάστρια. Η ωφέλιµη έκταση της εγκατάστασης θα είναι σηµαντικά µικρότερη (-18%) του σηµερινού προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου.
  • Στη Χίο προχωράµε στη δηµιουργία του νέου κέντρου στη θέση Άκρα Παχύ, µε χωρητικότητα 1.500 ατόµων.

Τα νησιά µας δεν είναι και δεν θα γίνουν τόπος µόνιµης διαµονής µεταναστών. Θέλω να σας πω ότι ο πραγµατικός αριθµός διαµενόντων θα είναι µικρότερος από τη χωρητικότητα. Πρέπει, όµως, να είµαστε έτοιµοι, ώστε να µην αντιµετωπίσουµε ποτέ ξανά φαινόµενα υπερπληθυσµού, είπε ο κ. Μηταράκης.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα