ΟΗΕ: Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να συνιστούν «εγκλήματα πολέμου»

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε σήμερα (27/05) τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της 11ήμερης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, στη Γάζα.

Η έρευνα θα εξετάζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, αλλά και για τις «βαθύτερες αιτίες» των εντάσεων.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πακιστάν, ως συντονιστή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

«Το σχέδιο ψηφίσματος … επομένως εγκρίνεται», δήλωσε ο Ναζχάτ Σαμιμ Χαν, πρεσβευτής των Φίτζι, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου του φόρουμ της Γενεύης, έπειτα από μια ολοήμερη έκτακτη συνεδρίαση.

«Το πρόσφατο μπαράζ των αιματηρών επιθέσεων του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα ενδέχεται να συνιστά εγκλήματα πολέμου», προειδοποίησε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν έχει δει αποδείξεις ότι οι επιθέσεις σε σειρά κτιρίων έγιναν επειδή αυτά χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς. «Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι αυτά τα κτίρια αξιοποιήθηκαν από ένοπλες ομάδες ή είχαν στρατιωτική χρήση, δεν έχουμε δει κάποιες αποδείξεις επ’ αυτού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ, η Χαμάς τη χαιρετίζει

Όπως φαντάζει φυσικό, μετά από όλα αυτά θα υπήρχαν και αντιδράσεις. Το Ισραήλ απέρριψε και η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του OHE να διενεργήσει διεθνή έρευνα για εγκλήματα που μπορεί να διαπραχθηκαν στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα συνεργαστεί με την έρευνα, θεωρώντας αυτήν προσπάθεια να «ξεπλυθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης, από την άλλη, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Χαμάς «νόμιμη αντίσταση» και κάλεσε σε «άμεσα μέτρα για την τιμωρία» του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ λυπούνται για την απόφαση του Οργανισμού

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δήλωσαν ότι λυπούνται βαθύτατα για την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Η δράση σήμερα αντ ‘αυτού απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί», επισημαίνεται στη δήλωση που εξέδωσε η αμερικανική αποστολή στη Γενεύη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καθεστώς παρατηρητή και δεν ψηφίζουν στο φόρουμ της Γενεύης, δεν μίλησαν κατά τη διάρκεια της ολοήμερης έκτακτης συνεδρίασης στην οποία εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Newsbeast

Σχολιάστε Ελεύθερα