Ερώτηση Μπουρνού-Ραγκούση-Ελευθεριάδου για μετακλήσεις Αιγύπτιων αλιεργατών

Στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κοινή ερώτηση του Βουλευτή Ν.Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών, Γιάννη Μπουρνού, της Βουλευτή Ν.Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου και του Βουλευτή Β’ Πειραιά και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Γιάννη Ραγκούση, για τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τις αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες στις μετακλήσεις Αιγυπτίων αλιεργατών, με άμεσο κίνδυνο να χαθεί ολοσχερώς και η 2η αλιευτική περίοδος και να ισοπεδωθούν οικονομικά οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στην αλιεία. Την ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι 33 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν ότι σήμερα το 80% περίπου των αναγκών των αλιευτικών σκαφών καλύπτεται από μετακλητούς ειδικευμένους αλιεργάτες, κυρίως Αιγύπτιους.

Συγκεκριμένα κατά την περασμένη αλιευτική περίοδο η μετάκληση της πλειοψηφίας των αλιεργατών δεν πραγματοποιήθηκε, βάσει των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκαν μέχρι το καλοκαίρι του 2020, με παράπλευρες οικονομικές συνέπειες, τόσο για τους επαγγελματίες της αλιείας, αλλά και τους εργαζόμενους αλιεργάτες. Ειδικότερα, όσον αφορά στην αλιευτική περίοδο, από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαΐου 2021, αν και εστάλησαν – με την συνδρομή των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Γ. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας- στο Ελληνικό Προξενείο Καΐρου λίστες Αιγυπτίων αλιεργατών, με ονόματα εγκεκριμένα από τις Αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περίπου τετρακοσίων πενήντα (450) για μετάκληση, μέχρι σήμερα μόνο σε ελάχιστους αλιεργάτες έχει δοθεί θεώρηση (VISA) εισόδου για εργασία στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Με τον τρόπο αυτό έχουν ήδη χαθεί τρεις μήνες της αλιευτικής περιόδου για τα Γρι-Γρι και παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την άρση των υγειονομικών περιορισμών και για την αλιεία, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί ολοσχερώς και η δεύτερη αλιευτική περίοδος και να ισοπεδωθούν οικονομικά τόσο οι επαγγελματίες της αλιείας, των 150 σκαφών Γρι-Γρι, όσο και οι απασχολούμενοι σ’ αυτά. Επιπλέον οι Βουλευτές υπογραμμίζουν την αδήριτη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των εν λόγω επαγγελματιών, για τις εισοδηματικές απώλειες τριών και πλέον μηνών.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να καταβάλει αποζημιώσεις στους επαγγελματίες της αλιείας, όπως έπραξε την περσινή χρονιά για τους πληττόμενους της παράκτιας αλιείας μέσω του ΕΤΘΑ για το μέτρο της προσωρινής παύσης των σκαφών λόγω πανδημίας, χωρίς τους όρους αποκλεισμού που καταχρηστικά χρησιμοποιήθηκαν.

Επίσης ζητούν να υποβληθεί αίτημα στην Κομισιόν για την καταβολή αποζημιώσεων στους επαγγελματίες αλιείς, που τεκμαίρονται αγρότες, λόγω εισοδηματικών απωλειών για χαμένους μήνες της αλιευτικής περιόδου.

Τέλος, ζητούν υπουργική παρέμβαση προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες μετάκλησης, για κατά το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αλιεργατών, πριν χαθεί ολοσχερώς η δεύτερη αλιευτική περίοδος.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Μπουρνούς Γιάννης
Αραχωβίτης Σταύρος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νίκος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχολιάστε Ελεύθερα