Τσίπρας: Νέο ΕΣΥ με 15.000 μόνιμες προσλήψεις

Ένα νέο ΕΣΥ που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας» στο πλαίσιο του συνεδρίου του ygeiamou.gr.

Για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ η πανδημία είναι μια ιστορική τομή που αναγκάζει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει τρόπο σκέψης και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του με στόχο την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «φιλοσοφία» διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης, και περιέγραψε αναλυτικά το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ αλλά και τις «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα σε αυτό και εκείνο της κυβέρνησης.

«Η σύγκρουση, λοιπόν, δυο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων στον τομέα της υγείας δεν είναι καινούργια ιστορία. Είναι πολύ παλιά. Η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού.

Η άλλη θεωρεί ότι το δημόσιο είναι από τη φύση του δυσλειτουργικό και δεν έχει ταμπού, και ότι ο τομέας της Υγείας είναι πεδίο και ευκαιρία για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε την ανάγκη άμεσων προσλήψεων στον χώρο της Υγείας κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι «έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξης του, αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση ως μια «παρένθεση» αναγκαστικής στήριξης του ΕΣΥ με συμβασιούχους «μιας χρήσης», χωρίς προοπτική σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

«Ξεκινάμε λοιπόν από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις, την ένταξη στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας, την αυτόματη προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που κενώνονται λόγω αποχωρήσεων, τα ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, τη θέσπιση εισαγωγικού μισθού 2.000 € για τον πρωτοδιόριστο γιατρό (που θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες βαθμίδες), τη μέριμνα για το υπόλοιπο προσωπικό με αναλογικές αυξήσεις, και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι τρεις άξονες

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα θεμέλια του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται- όπως σημείωσε- σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό: Η γενναία αύξηση των απολαβών τους, αλλά ταυτόχρονα η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο δεύτερος άξονας είναι η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος συνολικά, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου είναι η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους.

Το ποντίκι

Σχολιάστε Ελεύθερα