Καραθανασόπουλος:Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι «εργαλείο» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και όχι της Υγείας

Καταψηφίζει το ΚΚΕ την τροπολογία για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid-19, καθώς δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά με την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, ιδίως του τουρισμού και των μεταφορών.

Η τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Διοίκηση το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση του ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού.

Ήδη, η κυβέρνηση έσπευσε να θέσει σε λειτουργία το πιστοποιητικό από σήμερα κιόλας, παρά το γεγονός πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοστεί από την 1η Ιούλη, προκειμένου να ευνοήσει την έλευση τουριστών από το εξωτερικό. Στην τροπολογία αναφέρεται πως «θεσπίζεται ψηφιακό πιστοποιητικό Covid 19 με σκοπό τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων – κατόχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Το ψηφιακό πιστοποιητικό περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου του κατόχου του».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη, το πιστοποιητικό θα περιέχει έναν ατομικό κωδικό με ψηφιακή υπογραφή, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Με αυτό θα πιστοποιείται ότι ο κάτοχος του έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο, έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει ασθενήσει από την covid 19 και έχει αναρρώσει.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπενθύμισε ότι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισαν υπέρ του πιστοποιητικού οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (παρά την αντίθεση της ομάδας της «Αριστεράς»). «Το ΚΚΕ το καταψήφισε, όπως θα κάνει και με τη συγκεκριμένη τροπολογία την οποία φέρνετε, γιατί δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αντίθετα αποτελεί εργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων», εξήγησε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Αιτιολογώντας τη θέση του ΚΚΕ, ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό:

  • Αποτελεί το πρόσχημα για να μην θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας τα οποία δοκιμάστηκαν στη χώρα μας και διεθνώς.
  • Αποτελεί πρόσχημα για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους.
  • Οδηγεί στη χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα και στις μετακινήσεις, όπως ήταν το πάγιο αίτημα των μεταφορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων.
  • Μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μηχανισμό ηλεκτρονικού φακελωμένος.
  • Αποτελεί πεδίο εκδήλωσης γεωστρατηγικών ανταγωνισμών για το αν θα συμπεριλαμβάνονται εμβόλια από άλλα κράτη όπως της Κίνας και της Ρωσίας.

Επίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος επανέλαβε το αίτημα του ΚΚΕ να αποσυρθεί και να συζητηθεί ολοκληρωμένα με κανονικές διαδικασίες η τροπολογία για τον περιορισμό της άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων και της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, με αφορμή τη Χρυσή Αυγή. Ακόμη, ανέδειξε με πολλά παραδείγματα τη σύμπλευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τη μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε μακρύ χέρι του αντιλαϊκού κράτους.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην εφαρμογή από σήμερα του νέου αντιλαϊκού πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος καταργεί «την όποια προστασία της πρώτης κατοικίας είχε απομείνει». 

902

Σχολιάστε Ελεύθερα