Νέος κυβερνητικός Συνασπισμός στο Ισραήλ

Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την «καθαίρεση» του Ισραηλινού ηγέτη.

Από Αριστερά προς τα δεξιά ο επόμενος πρωθυπουργός, Νάφταλι Μπένετ, ο μεθεπόμενος πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ και ο νυν πρωθυπουργός Νεντανιάχου. Όλα αυτά βέβαια εφόσον εγκριθεί ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός από την Κνεσέτ

Η δραματική ανακοίνωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και του κύριου συνεργάτη του συνασπισμού, Ναφτάλι Μπενέτ, έγινε λίγα λεπτά πριν λήξει η προθεσμία τα μεσάνυχτα και «φρέναρε» την πολιτική αβεβαιότητα μιας πέμπτης κατά σειρά εκλογικής διαδικασίας σε διάστημα δύο ετών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Λαπίντ δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας, Ρέουβεν Ρίβλιν, για τη συμφωνία.

«Αυτή η κυβέρνηση θα λειτουργήσει για όλους τους πολίτες του Ισραήλ, εκείνους που τη ψήφισαν και για εκείνους που δεν τη ψήφισαν. Θα κάνει τα πάντα για να ενώσει την ισραηλινή κοινωνία », είπε.

Βάσει της συμφωνίας, ο Λαπίντ και ο Μπενέτ θα «μοιράσουν» τα πρωθυπουργικά καθήκοντα. Ο Μπενέτ θα υπηρετήσει τον πρωθυπουργικό θώκο τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης, ενώ ο Λαπίντ τα τελευταία δύο.

Η ιστορική συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, που θα είναι το πρώτο αραβικό κόμμα που συμμετείχε ποτέ σε κυβερνητικό συνασπισμό. Εντωμεταξύ πρόκειται για έναν εντελώς ετερόκλητο Συνασπισμό κομμάτων, μεταξύ του Γες Ατιντ, με αρχηγό τον Λαπίντ, σιωνιστικό κόμμα που εκφράζει φιλεύθερες θέσεις, του Γιαμίνα, με αρχηγό τον Ναφτάλι Μπένετ, ακροδεξιός Σιωνιστής και του κόμματος των Αράβων Ισραηλινών, που διώκονται μάλιστα εντός του Ισραήλ από ακροδεξιούς Ισραηλινούς. Έτσι πραγματικά έχει ενδιαφέρον το θέμα.

Οι δηλώσεις του Μανσούρ Αμπάς (Κόμμα Ισραηλινών Αράβων)

Ο Μανσούρ Αμπάς δήλωσε ότι το κόμμα του έλαβε την «δύσκολη απόφαση» για ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λαπίντ. «Είναι η πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα είναι εταίρος στο σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αυτή η συμφωνία έχει πολλά πράγματα προς όφελος της αραβικής κοινωνίας και της ισραηλινής κοινωνίας γενικότερα».

Η συμφωνία όμως πρέπει να εγκριθεί από την Κνεσέτ σε ψηφοφορία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εάν περάσει, τότε ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός θα τερματίσει το ρεκόρ των 12 ετών του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Η επίτευξη της δημιουργίας κυβέρνησης έγινε με κύριο στόχο την απομάκρυνση του Νετανιάχου από την εξουσία.

Σχολιάστε Ελεύθερα