Συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Αντ. Κόστα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται την Πορτογαλία, προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Αντ. Κόστα

Την Πορτογαλία επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα και αύριο, προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τη σημασία όχι μόνο της εξόδου από τα μνημόνια αλλά και της εφαρμογής κοινωνικά φιλικών πολιτικών αμέσως μετά την έξοδο από αυτά, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας παραπέμποντας στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, με τον Αντόνιο Κόστα να αναδεικνύει ουσιαστικά την αναγκαιότητα και τη σημασία των συμμαχιών ως προς αυτό, με τη φράση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Και χρειαζόμαστε ‘παρέα’ (σε αυτό)».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην Πορτογαλία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Κόστα, για να σημειώσει προς τον Πορτογάλο πρωθυπουργό ότι η χώρα του, η Πορτογαλία, «αποτελεί ένα πολύ καλό σήμα για όλους μας». «Γιατί», εξήγησε, «δείξατε τον δρόμο, όχι μόνο για το πώς να βγεις από τα μνημόνια, αλλά επίσης πώς να εφαρμόσεις κοινωνικά φιλικές πολιτικές ακριβώς μετά και τα μνημόνια». Συνεπώς, τόνισε ο πρωθυπουργός, «αμέσως μετά τη δική μας έξοδο (σ.σ. της Ελλάδας) από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο», θα υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας ώστε να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις ίδιες κοινωνικές πολιτικές. «Είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε. «…και χρειαζόμαστε ‘παρέα’», έσπευσε να συμπληρώσει ο Αντόνιο Κόστα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Πρωθυπουργικού Μεγάρου της Λισαβόνας, όπου τον καλωσόρισε στα σκαλοπάτια για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο Γραφείο του και να ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Τη θερμή υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και συμφώνησαν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Στη συνάντηση, θα τεθούν μεταξύ άλλων, τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη και θέματα πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Λισαβόνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Η παρουσία και η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις συζητήσεις στη Λισαβόνα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου, εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της ευρείας συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το μέλλον της ΕΕ, μετά το Brexit, τη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με προτάσεις και ρόλο.

Ζητήματα που μαζί φυσικά και με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως μεταξύ άλλων η πορεία και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, να τεθούν και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβίσι. Η παρουσία του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, στη συζήτηση που γίνεται σήμερα και αύριο στην πορτογαλική πρωτεύουσα, σχετίζεται, κατά πληροφορίες, με τη συζήτηση που αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Παρούσα και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρεθεί ξανά στην Λισαβόνα πριν από έναν χρόνο (28 Ιανουαρίου 2017) για τη διεξαγωγή της δεύτερης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε.

Left

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock