Λέσβος:Με παλμό αν και υπό βροχή το συλλαλητήριο

Με παλμό αν και υπό βροχή η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή.

Ακολούθησε πορεία και συλλαλητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης ως συμπαράσταση στην απεργία των ναυτεργατών που κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο αλλά περιφρουρήθηκε από τους εργαζόμενους. Το πλοίο που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 6:00 το απόγευμα, θα αναχωρήσει στις 11 το βράδυ.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «προσπάθησαν να σταματήσουν την απεργία στα λιμάνια. Ο αγώνας όμως των εργαζομένων απέτρεψε τα σχέδια τους. Η προσπάθεια τρομοκράτης των αγώνων έπεσε στο κενό. Η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει θετικό το νομοσχέδιο έχοντας στο πλευρό της τους εργατοπατέρες, που προσπάθησαν να σπάσουν το απεργιακό μέτωπο. Το νομοσχέδιο έκτρωμα θα ακυρωθεί στην πράξη από τους εργαζόμενους. Τους μόνους που εξυπηρετεί είναι η μεγαλοεργοδοσία. Σκλάβοι του 21αιωνα δε θα γίνουμε. Η κατάργηση του 8ωρου είναι πρόκληση στις αιματηρές κατακτήσεις».

Ο Δούκας Πρωτόγυρος από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων τόνισε ότι «ήδη πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τα σούπερ μάρκετ ξεχείλωσαν το ωράριο με εξαντλητική δουλειά για τους εργαζόμενους».

Ο Φώτης Κολαράς, πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων Λέσβου τόνισε ότι «η ΓΣΕΕ προσπάθησε για άλλη μια φορά να βάλει ‘στον πάγο’ την απεργία αλλά η συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις ήταν η καλύτερη απάντηση. Η κατάργηση του 8ωρου, της επιθεώρησης εργασίας είναι μερικά από τα μέτρα που προωθούν που αποτελούν σύγχρονη σκλαβιά. Σήμερα που η τεχνολογία έχει τόσο αναπτυχθεί έπρεπε να δουλεύουμε λιγότερο και όχι περισσότερο. Πενθήμερο 7ωρο, 35ωρο».

Η Σοφία Καζαμία από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών τόνισε «συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με εκπαιδευτικούς γίνεις και μαθητές. Οι αναπληρωτές ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει διευθέτηση χρόνου εργασίας και ξεχείλωμα του ωραρίου. Διεκδικούμε προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι τρίμηνες συμβάσεις. Διεκδικούμε μονιμοποίηση των αναπληρωτών, φέτος 75.000 είναι οι αναπληρωτές σε όλες τις βαθμίδες. Διεκδικούμε μόνιμη δουλειά και ζωή με δικαιώματα».

Ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΝΤ Λέσβου ΑΔΕΔΥ σημείωσε «το νομοσχέδιο καταστρέφει ζωές εργαζομένων. Πρέπει να βάλουμε φρένο στο επιτελικό κράτος».

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα