Χίος: Αντιδρούν στις Καρυές στη δημιουργία λατομείου

Με συντριπτική πλειοψηφία η Λαϊκή Συνέλευση στο χωριό Καρυές, είπε όχι στην πρόταση της επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για την δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή Τσικουδιά Καρυών.

Στη Λαϊκή Συνέλευση του περασμένου Σαββάτου, όπου παρευρέθησαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος όσο και ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, παρουσιάστηκαν 13 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να λειτουργήσει λατομείο στην περιοχή, όπου πιστεύεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των κατοίκων των όμορων οικισμών Καρυών, Αυγωνύμων και Αναβάτου.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι «είναι γνωστή σε όλους η περιβαλλοντολογική καταστροφή που επέφερε η ύπαρξη του πρώην λατομείου των Καρυών, που λειτουργούσε επί 40 συναπτά έτη στην περιοχή».

Χθες σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, κάνει λόγο για σεβασμό στην απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης των Καρυών, χωρίς πάντως να δώσει πληροφορίες για τις άλλες επτά προτεινόμενες θέσεις από την Επιτροπή, για την ανάπτυξη λατομικής ζώνης.

Οι 13 λόγοι που λένε ΟΧΙ στις Καρυές

Οι λόγοι για τους οποίους δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση για δημιουργία λατομικής ζώνης στα όρια του χωριού είναι οι εξής:

 1. Από το Πηγάνιο όρος που γειτνιάζει με την περιοχή Τσικουδιά πηγάζουν πολλές πηγές
  νερού. Η δημιουργία λατομικής ζώνης στην συγκεκριμένη περιοχή θα επιφέρει την
  καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα που είναι ζωτικής σημασίας για τον οικισμό των Καρυών και όχι μόνον.
 2. Σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. υπάρχουν ποιμενικές μάντρες στις οποίες
  δραστηριοποιούνται τέσσερις οικογένειες ποιμένων.
 3. Η περιβαλλοντολογική καταστροφή που θα επιφέρει η δημιουργία λατομικής ζώνης στην περιοχή είναι ανυπολόγιστη.
 4. Στα 1,7 χιλιόμετρα σε ευθεία από το σημείο δημιουργίας της νέας λατομικής ζώνης υπάρχει το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO η ΝΕΑ ΜΟΝΗ.
 5. Στα 500 μέτρα από το σημείο δημιουργίας της νέας λατομικής ζώνης υπάρχουν τα απομεινάρια της καταστροφής του παλαιού λατομείου Καρυών.
 6. Στο 1ο χλμ. από τον καθορισμό της νέας λατομικής ζώνης είναι το «Δρακοντόσπηλο». Ένα σπήλαιο με ιστορικά ευρήματα και επιγραφές που χρονολογούνται από το 350 – 30 π.Χ.
 7. Στο 1ο χλμ. από τον καθορισμό της νέας λατομικής ζώνης υπάρχουν απομεινάρια από φυλάκια από την εποχή της απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.
 8. Στο Όρος της Πηγανίας που γειτνιάζει με την περιοχή Τσικουδιά έγιναν ιστορικές μάχες για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.
 9. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από τους εκπολιτιστικούς συλλόγους του Χωριού Καρυών και σε αγαστή συνεργασία με τους συλλόγους «Φίλοι Μονοπατιών» και «Αθλητών Υγείας Χίου ChiosRunning» για την ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών της περιοχής των Καρυών και της ευρύτερης περιοχής της Παναγίας Αρβανίτισσας για την δημιουργία περιπατητικών διαδρομών.
 10. Στην συγκεκριμένη περιοχή που έχουν υποδείξει για την δημιουργία λατομικής ζώνης θα πραγματοποιηθεί ο ορεινός αγώνας «Chios HardStone Trail» που θα γίνει στο νησί μας από τον σύλλογο «Αθλητών Υγείας Χίου ChiosRunning».
 11. Στην συγκεκριμένη περιοχή που έχουν υποδείξει για την δημιουργία λατομικής ζώνης είναι προς ένταξη από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου μετά από υπόδειξη του συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών» δύο νέες πεζοπορικές διαδρομές με τεράστιο ιστορικό και πεζοπορικό ενδιαφέρον.
 12. Η εκκλησία της Παναγίας Αρβανίτισσας είναι ένα από τα ιστορικότερα σημεία μαζί φυσικά με τη Νέα Μονή στην γύρω περιοχή.
 13. Η δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή θα επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των κατοίκων των όμορων οικισμών Καρυών, Αυγωνύμων και Αναβάτου.

Είναι γνωστή σε όλους η περιβαλλοντολογική καταστροφή που επέφερε η ύπαρξη του πρώην λατομείου των Καρυών που λειτουργούσε επί 40 συναπτά έτη στην περιοχή.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα