Ανοιχτή Επιστολή προς Περιφερειάρχη για δηλώσεις στην Ικαρία

Επιστολή της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ του Β. ΑΙΓΑΙΟΥ (Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης) στο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη με αφορμή δηλώσεις σε ΜΜΕ του νησιού μας, κατά την πρόσφατη επισκεψή του.

Ανοιχτή Επιστολή προς Περιφερειάρχη για δηλώσεις στην Ικαρία

Η επιστολή απαντάει στη δήλωση του περιφερειάρχη στο ότι δεν του έχει υποβάλλει κανείς προτάσεις και ότι οι πολιτικοί έχουν εγκαταλείψει την Ικαρία. Βέβαια η παρούσα δήλωση του κυρίου Μουτζούρη έχει δόση αλήθειας, ωστόσο όπως επισημαίνει ο Γιάννης Σπιλάνης, η παράταξη του, έχει οργανώσει ανάμεσα σε δύο lockdown, δύο ανοιχτές εκδηλώσεις σε Θέρμα και Ράχες με αντικείμενο την ανάπτυξη του νησιού μας. Για αυτές τις εκδηλώσεις που αναφέρονται μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο προσωπικό ιστολόγιο του Γιάννη Σπιλάνη πατώντας τους συνδέσμους. Στην εκδήλωση στα θέρμα είχαμε βρεθεί και εμείς, εκεί που είχε την δυνατότητα ο Περιφερειακός Σύμβουλος να αναλύσει επιστημονικά βάσει της πανεπιστημιακής του ιδότητας τις δυνατότητες ανάπτυξης του νησιού μας στον τομέα του Θερμαλισμού.

Η παράταξη έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τα θέματα που απασχολούν ειδικά την Ικαρία χωρίς καμία απάντηση όπως επισημαίνει ο Γιάννης Σπιλάνης, ενώ έχει συμμετάσχει σε διαδικτυακές συναντήσεις με το ίδιο θέμα που οργάνωσε το Aegean Innovation Network και όχι μόνο.Με την επιστολή της η παράταξη ζητάει να γίνει στην Ικαρία, όπως και σε κάθε άλλο νησί της Περιφέρειας, ανοιχτή συζήτηση για το αναπτυξιακό όραμα και το σχέδιο δράσης του νησιού.

Η επιστολή

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σε πρόσφατη συνέντευξη σας σε ΜΜΕ της Ικαρίας διαπιστώσατε εγκατάλειψη του νησιού από τους πολιτικούς και έλλειψη αναπτυξιακών προτάσεων.

Φαίνεται να σας διαφεύγει ότι η Περιφερειακή Αρχή, της οποίας είστε επικεφαλής, είναι εκείνη που οφείλει να φροντίσει για την αντιστροφή της κατάστασης στο Β. Αιγαίο με βάση το αναπτυξιακό σας σχέδιο αλλά και το γενικότερο πρόγραμμα που, όπως επαναλαμβάνετε συχνά, σας εξέλεξε ο λαός του Β. Αιγαίου για να υλοποιήσετε. Ένα σχέδιο που δεν το γνωρίζουμε.

Επιπλέον να σας υπενθυμίσουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή έρχονται θέματα για έργα ενταγμένα σε κάποιο πρόγραμμα που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης και όχι προτάσεις προς συζήτηση. Αυτή είναι η δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.  

Τα δύο χρόνια που πέρασαν δεν «ωριμάσατε» κανένα έργο, κανένα σχέδιο. Μόνο χτυπήματα στη πλάτη και μοίρασμα χρημάτων σε κάθε είδους αιτήματα. Την εύκολη λύση.

Από ποιόν άραγε περιμένετε προτάσεις; Ενδεικτική ήταν η σιωπή σας στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των παρευρισκόμενων φορέων στη πρόσφατη συνάντηση στη Μυτιλήνη για την ανάγκη επενδυτικού σοκ με βάση ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη Λέσβο.

Στη πρόσφατη συζήτηση στο ΠΣ για το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, σας επισημάναμε, για άλλη μια φορά, την έλλειψη προτάσεων που να υπηρετούν ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο, που να ξεφεύγει από τις κλασσικές υποδομές οδοποιίας, αλλά και την έλλειψη οράματος και σχεδίου, που να βγάζει την ΠΒΑ και τα νησιά της από την τελευταία θέση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Όχι μόνο δεν πήραμε απάντηση στη κριτική μας αυτή, αλλά το «σχέδιο» σας υπερψηφίστηκε -και από τη παράταξη της κας Καλογήρου- επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή πορείας. Τι διαμαρτύρεστε τώρα, κατόπιν εορτής;

Σε ότι αφορά τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε επανειλημμένα καταθέσει δημόσια συνολική  πρόταση για την ΠΒΑ, αλλά  και ξεχωριστές προτάσεις  για την ανάπτυξη της Ικαρίας, με έμφαση στον «Θερμαλισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας», αλλά και τη Μακροζωϊα. Επίσης είτε με ερωτήσεις, είτε με επιστολές, σας έχουμε καταθέσει μια σειρά από ειδικά προβλήματα που χρειάζονται την παρέμβαση της Περιφέρειας και αφορούν:

 • Την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών
 • Τα προβλήματα καθυστέρησης στην υλοποίηση των ενταγμένων στα προγράμματα της Περιφέρειας
 • Το θέμα των λιμανιών στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου λιμενικών υποδομών και χρήσεων σε επίπεδο περιφέρειας
 • Την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που συγκεκριμένα στην Ικαρία οδηγεί στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας
 • Το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς πάνω στο νησί και την εξυπηρέτηση μονίμων κατοίκων και επισκεπτών
 • Το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης
 • Το θέμα της έλλειψης σφαγείου
 • Το θέμα του Διοικητηρίου
 • Το θέμα του ΧΥΤΑ
 • Το θέμα της διαχείρισης υδάτων
 • Τον Ίκαρο και την αξιοποίηση του ως brand name.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η έλλειψη οράματος και συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί την αιτία της αναπτυξιακής εγκατάλειψης των νησιών.

Παρόλα αυτά συνεχίζουν να αφθονούν οι μεμονωμένες και ασύνδετες μεταξύ τους προτάσεις που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Προς τι λοιπόν  αυτές οι βαρύγδουπες διαπιστώσεις εγκατάλειψης ;

Σας καλούμε για άλλη μια φορά, δημόσια, να πάρετε άμεσα πρωτοβουλία  να οργανωθούν σε κάθε νησί ανοιχτές συναντήσεις εργασίας με αντικείμενο το σχέδιο ανάπτυξης του. Έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να κατατεθούν από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και τους φορείς, με στόχο την επεξεργασία αναπτυξιακού σχεδίου ώστε η ΠΒΑ να καταθέσει ώριμες προτάσεις για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, στο Leader και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με εκτίμηση

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock