Για το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό στην Ικαρία

Στα πλαίσια των πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Ικαρία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων για τον αθλητισμό, που διοργανώθηκε, από την Τ.Ε του ΚΚΕ και την Τ.Ο Ικαρίας της ΚΝΕ.

Για το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό στην Ικαρία

Στις εκδηλώσεις με  θέμα «Ο Αθλητισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο την περίοδο του Μεσοπολέμου», παρουσιαστήκαν συνοπτικά οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό. Στην εκδήλωση των Ραχών (28/7/21 ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ) χαιρετισμούς έκαναν ο Ξένος Κόχυλας από το Τ.Σ. της ΚΝΕ στην Ικαρία και ο Βαγγέλης Λομβαρδάς από την Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕενώ στην εκδήλωση του Αγίου Κηρύκου (3/8/21 Πλατεία) τοποθέτηση εκ μέρους της Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ εκανε ο Νίκος Λαρδάς.

Στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Όπως είπαν:  «Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη βαθιά παρανομία, ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας, στο “Ιδιώνυμο” του Ελ. Βενιζέλου και γενικότερα στις διώξεις, τις δολοφονικές επιθέσεις, τη φυλάκιση και τον εκτοπισμό. Το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ανέπτυξαν πρωτοπόρα δράση στο μέτωπο του αθλητισμού, οργανώνοντας τη διεκδίκηση, αλλά και τη δραστηριότητα αυτή καθ’ αυτή, την ψυχαγωγία του λαού, που έπαιζε βασικό ρόλο στην ψυχική και ηθική ανάταση, με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και δημιουργικότητα. Παράλληλα, αποτέλεσε την οργανωτική ραχοκοκαλιά για τη συγκρότηση μαζικών αθλητικών σωματείων, που προσέλκυαν νέο κόσμο και τον έφερναν σε επαφή με τις θέσεις και την ιδεολογία του Κόμματος, σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια έπαιξαν οι πρόσφυγες, που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και την οργάνωση των εργαζομένων στα αθλητικά σωματεία».

Μιλώντας για το σήμερα, τόνισαν: « Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, για εμάς η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός είναι μια ανάγκη και ένα δικαίωμα.  Ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν συστηματικά σε οργανωμένες δραστηριότητες. Εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, και το τελευταίο χωριό να έχει υποδομές. Για να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στον αθλητισμό πρέπει η κοινωνία να λειτουργεί για τις ανάγκες του λαού. Και αυτό δε θα γίνει ούτε με νόμους, ούτε με ψηφίσματα, ούτε με διαβουλεύσεις. Θέλει αγώνα, και σκληρό αγώνα. Εμείς θέλουμε ό,τι καλλιεργείται στα όρια του γηπέδου, η ομαδικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη, να βγουν και έξω από το γήπεδο.  Δεν μπορεί έξω να γίνεται πόλεμος και ο άλλος να λέει “εμένα με ενδιαφέρει μόνο το άθλημα μου και τίποτα άλλο”. Πρέπει να είναι μέσα στον κόσμο, εκεί να επιδρά σαν στάση ζωής, σαν πρότυπο, σαν αθλητής αλλά και σαν άνθρωπος. Αυτό είναι το βασικό στη δική μας αντίληψη για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό: Τι άνθρωπο θέλεις να φτιάξεις.

Όσο όμως η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός θα βρίσκονται  στα χέρια της επιχειρηματικής δράσης θα αποτελούν πεδία κερδοφορίας της, τόσο θα μειώνεται η συστηματική  πρόσβαση στο λαό και την νεολαία με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία και την ανάπτυξη των επόμενων γενιών.  Αρκεί να δούμε εδώ στο νησί μας τι κόπο τι προσπάθεια κάνουν οι σύλλογοι, οι άνθρωποι τους που δίνουν χρόνο και χρήμα για να σταθούν τα τμήματα τους να αθλούνται τα παιδιά μας …                               μόνο τα μεταφορικά κοστίζουν μια περιούσια και η κατεύθυνση είναι βρες χορηγό η κόψε τον λαιμό  σου…»

Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται σύγκρουση, χρειάζεται ρήξη με το σύστημα της εμπορευματοποίησης εντός και εκτός έδρας, ρήξη με τις δυνάμεις που το υπηρετούν την ΕΕ τις κυβερνήσεις και τα κόμματα τους. 

Έτσι μόνο θ ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση του δικαιώματος για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό  για όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία.

Από αυτή την σκοπιά τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στα νησιά μας συμβάλουν στην στήριξη της δράσης των αθλητικών συλλόγων, αλλά και την διεκδίκηση μέσα από την τοπική διοίκηση για σύγχρονες λειτουργικές υποδομές.

Διεκδίκηση που την περίοδο 2015-19 άφησε στην κοινωνία του νησιού σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις (αναβαθμίστηκαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στο δημοτικό στάδιο , και στο δημοτικό γήπεδο Ευδήλου, φτιάχτηκαν αποδυτήρια στο γήπεδο Ραχών, κατασκευάστηκαν 3 υπαίθριες αθλητικές υποδομές), αθλητικές εγκαταστάσεις που η χρήση τους γίνεται δωρεάν από τους αθλητικούς συλλόγους και την νεολαία του νησιού, δίνοντας κίνητρο στους νέους να ασχολούνται με τις αθλητικές δραστηριότητες και να υψώσουν ένα τείχος απέναντι σε όσους τους θέλουν εγκλωβισμένους στη ναρκωκουλτούρα.

Παράλληλα άνοιξε ο δρόμος για νέο κλειστό Γυμναστήριο στις Ράχες,  και διασφαλίστηκαν 600.000€ για την«Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας», και 490.000€ γιαγήπεδα στην Δ.Ε Ραχών (νέο 5χ5 – χλοοτάπητας και κερκίδες στο δημοτικό γήπεδο).

Για εμάς είναι σημαντικό σήμερα προοδευτικοί άνθρωποι του χώρου της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, αλλά και γενικότερα το εργατικό κίνημα να προβάλουν αιτήματα και διεκδικήσεις που να εναρμονίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες. Διεκδικήσεις που αφορούν την πρόσβαση σε οργανωμένες δομές, την ενίσχυση των σωματείων σε μέσα και προσωπικό, τις αθλητικές υποδομές(αίθουσες γυμναστικής για όλες τις ηλικίες,  αθλητικό εξοπλισμό στα σχολεία ,στους δήμους κ.α)και σε αυτή την προσπάθεια  τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στα νησιά μας θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις».

Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου που αφορά χρονικά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Έρευνα που ρίχνει  φως στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αυτής της περιόδου αλλά και στην αρχή του δύσκολου δρόμου που βάδισαν οι πρωτοπόροι των αθλητικών συλλόγων των νησιών του βορείου Αιγαίου σε πολύ δύσκολες εποχές. (Επισυνάπτεται ολόκληρη) .   Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για το Σάββατο 7 Αυγούστου στο Καραβόσταμο στα πλαίσια του μεγαλύτερου πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος στην Ικαρία,  του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς ! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!», με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και συναυλία από την Βιολέτα Ίκαρη και τους συνεργάτες της.

One thought on “Για το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό στην Ικαρία

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock