Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το νοσοκομείο Ικαρίας

Η Μαρία Κομνηνάκα μετά την ερώτηση που είχαν κανει οι βουλευτές του κόμματος στις 22 Σεπτεμβρίου του 2021 επανέρχεται σε μια επίκαιρη ερώτηση η οποία θα συζητηθεί στη βουλή αύριο βάσει τη ενημέρωση που έχουμε.

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το νοσοκομείο Ικαρίας

Η επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα έχει ως εξής:

Επανερχόμαστε για μια ακόμα φορά επισημαίνοντας την κατάσταση του Νοσοκομείου Ικαρίας – που καλείται να καλύψει τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας- αλλά και των άλλων δομών ΠΦΥ, η οποία είναι τραγική.

Η εφαρμογή της Υ.Α. για διαθεσιμότητες των υγειονομικών έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στην ούτως η άλλως προβληματική λειτουργία των δομών υγείας των νησιών, αφού στερούνται την παρουσία 23 υγειονομικών που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Την ώρα που οι δομές είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι εγκληματικό να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία.

Το Νοσοκομείο της Ικαρίας, αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει την πλειονότητα των περιστατι-κών και οι διακομιδές αποτελούν τη νέα καθημερινότητα. Αφού εκτός αυτών υπενθυμίζουμε -όπως επισημάναμε με ερώτηση μας και το Μάιο- ότι σε μια σειρά ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός, (π.χ 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 γυναικολόγος), μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ), δεν υπάρχει ακτινολόγος, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο. Η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο. Αν παράλληλα ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, τα προβλήματα θα γιγαντωθούν. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ αναπνευστήρες), αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παίρνοντας υπόψη επιπλέον ότι είναι νοσοκομείο αναφοράς covid-19, γίνεται αντιληπτό ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζονται ενίσχυση.

Το Κ.Υ Ευδήλου ποτέ δεν στελεχώθηκε πλήρως και από το Π.Π.Ι Ραχών, λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος, (σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης) αφού γι’ αυτές τις θέσεις δεν έχει γίνει ποτέ προκήρυξη. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται δυστυχώς οι δομές υγείας στα νησιά των Φούρνων. Τέλος και το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Οι συνθήκες κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων στην υγεία, αλλά και των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού που παραμένουν υποστελεχωμένες.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας, της αύξησης της πίεσης των δομών υγείας και του όγκου των περιστατικών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να πράξει ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του Γ.Ν Ικαρίας και των άλλων δομών υγείας των νησιών της Π.Ε Ικαρίας – Φούρνων και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο Ικαρίας και οι δομές ΠΦΥ και για να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται ήδη σε αυτά.
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής.

Loading

One thought on “Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το νοσοκομείο Ικαρίας

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading