Σκαντζόχοιρος: Προστατευόμενο είδος

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

<…Μια φορά κι έναν καιρό ένας λαγός κι ένας σκαντζόχοιρος διοργάνωσαν αγώνες δρόμου. Ο λαγός ήταν σαφώς γρηγορότερος, μα ο σκαντζόχοιρος ήταν πιο έξυπνος. Έτσι συνεννοήθηκε με τη γυναίκα του και την  έστειλε στη γραμμή τερματισμού ώστε να προσποιηθεί πως ήταν εκείνος, όταν θα έφτανε ο λαγός. Ο τελευταίος, αδυνατώντας να δεχθεί την ήττα του αλλά και να αναγνωρίσει το κόλπο του σκαντζόχοιρου, επέμεινε να επαναλάβουν τον αγώνα ξανά και ξανά και κατέληξε να πεθάνει από υπερκόπωση…>.

Οι σκαντζόχοιροι κάνουν πιο θορυβώδες σεξ τώρα με την καραντίνα ...

Αυτό είναι ένα από τα γνωστότερα λαϊκά παραμύθια, με καταγωγή απ’ τη Γερμανία και κατόπιν έχοντας καταγραφεί απ’ τους αδερφούς Grimm, με τον τίτλο: The Hare and the Hedgehog .

Σκαντζόχοιροι–όπως μας πληροφορεί η Wikipedia-, λέγονται τα μικρά αγκαθωτά θηλαστικά της υποοικογένειας των ερινακεϊνών, της οικογένειας των ερινακεϊδών, της τάξης των εντομοφάγων. Υπάρχουν 15 είδη σκαντζόχοιρων σε 4 γένη, που συναντώνται στην Ασία, τηνΕυρώπη, την Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία (όπου έχουν εισαχθεί).

Οι σκαντζόχοιροι ξεχωρίζουν εύκολα από τα μυτερά αγκάθια τους, που έχουν μήκος περίπου 2 εκατοστά και χρώμα απαλό κίτρινο με ραβδώσεις. Τα αγκάθια αυτά δεν έχουν δηλητήριο και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από το ζώο. Καθώς ο σκαντζόχοιρος μεγαλώνει, κατά το πρώτο έτος της ηλικίας του, χάνει τα απαλά αγκάθια που έχει κατά τη γέννησή του και τα αντικαθιστά με μεγαλύτερα και σκληρότερα. Το θηλυκό είναι λίγο πιο παχύ και πιο μακρύ από το αρσενικό και έχει πιο μακρύ ρύγχος (φυλετικός διμορφισμός).Όλοι οι σκαντζόχοιροι είναι βασικά νυκτόβιοι, παρότι διάφορα είδη μπορεί να βγαίνουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι σκαντζόχοιροι του δάσους έχουν σχετικά λίγους εχθρούς, κυρίως πουλιά και ειδικότερα κουκουβάγιες, αλλά και νυφίτσες και σκύλους και φίδια, τα δε μικρότερα είδη έχουν ως επιπλέον εχθρούς τις αλεπούδες, τους λύκους κλπ..

Οι άγριοι σκαντζόχοιροι μπορούν να πέσουν σε χειμέρια νάρκη, αν και δεν το κάνουν όλοι. Το αν θα το κάνουν εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την αφθονία του φαγητού και το είδος τους. Ο σκαντζόχοιρος είναι σχεδόν παμφάγος. Τρώει έντομα, σαλιγκάρια, βατράχια, αυγά, φίδιακουφάριαμανιτάρια, χόρτα, ρίζες, μούρα, πεπόνια και καρπούζια.

Οι σκαντζόχοιροι έχουν διάρκεια ζωής τα μεν μεγαλόσωμα είδη 4-7 χρόνια ελεύθερα και τα δε μικρόσωμα είδη ζουν ελεύθερα 2-4 χρόνια. Η αναπαραγωγή του σκαντζόχοιρου γίνεται την άνοιξη  και στην αρχή του καλοκαιριού, το θηλυκό γεννά 3-6 μικρά (3-4 γεννούν τα μικρά είδη, και 5-6 τα μεγαλύτερα). Τα μικρά έχουν μέγεθος 6 εκατοστά, το χρώμα τους είναι λευκό γκριζωπό και τα αγκάθια τους είναι κοντά και μαλακά.

Μεγαλύτερος όμως εχθρός του μικροσκοπικού σκαντζόχοιρου δεν είναι τα ζώα του δάσους κλπ αλλά ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Τα αυτοκίνητα αποτελούν σοβαρή απειλή για τους σκαντζόχοιρους. Πολλές φορές τους πατούν ενώ εκείνοι προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο. Ο μεγαλύτερος εχθρός του σκαντζόχοιρου λοιπόν, είναι ο άνθρωπος με τα αυτοκίνητα και με  τα εντομοκτόνα. Οι σκαντζόχοιροι που τρώνε έντομα γεμάτα εντομοκτόνο παρουσιάζουν πεπτικά προβλήματα και τελικά πεθαίνουν.

Όλοι οι σκαντζόχοιροι είναι βασικά νυκτόβιοι, παρότι διάφορα είδη μπορεί να βγαίνουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για ένα μεγάλο διάστημα της ημέρας ο σκαντζόχοιρος κοιμάται, είτε κάτω από κάποιο βράχο ή θάμνο ή σε μια τρύπα στο χώμα. Μερικά είδη μπορεί να έχουν διαφορετικές συνήθειες, αλλά οι περισσότεροι σκαντζόχοιροι σκάβουν καταφύγια στο χώμα.

Το φθινόπωρο, στρώνουν μια φωλιά με βρύα και φύλλα κάτω από ένα δένδρο και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, που διαρκεί ως το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Η θερμοκρασία του σώματος τους στην περίοδο αυτή πέφτει στους 5,5 βαθμούς C.

Στη χώρα μας οι σκαντζόχοιροι προστατεύονται από το προεδρικό διάταγμα 87/1981 (ως προστατευόμενο είδος). Προσοχή λοιπόν,  εσείς οι οδηγοί και οι αγρότες με τα εντομοκτόνα.

Γυρίζουμε πολύ πίσω το ρολόι του χρόνου και πάμε στην αρχαία Ελλάδα και στον Αίσωπο; Ας ξαναθυμηθούμε τον αλληγορικό μύθο του Αισώπου ‘Ο Σκαντζόχοιρος κι η Αλεπού’.

Σε τούτο το παραμύθι, δυο φίλ, ο σκαντζόχοιρος κι η Αλεπού αποφασίζουν να κλέψουν σταφύλια, αφού κι οι δύο ομολογούν την ικανότητα τους στα ψέματα. Όταν η αλεπού πιάνεται σε παγίδα επί τω έργω και ζητάει τη βοήθεια του σκαντζόχοιρου, εκείνος τη συμβουλεύει να κάνει την ψόφια κι έτσι σώζεται. Στη δεύτερη τους απόπειρα, είναι ο σκαντζόχοιρος αυτός που πιάνεται στην παγίδα μα, πονηρή όπως πάντα, η αλεπού φαίνεται να ξεχνάει όλα της τα ψέματα και δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι για να σωθεί ο φίλος της. Τότε αυτός την παρακαλεί να τον πλησιάσει για να της ομολογήσει ένα μυστικό στ’ αυτί και μόλις το κάνει, τη δαγκώνει με δύναμη έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα τους πιάνει και τους δυο. Φυσικά, η αλεπού είναι αυτή που τρώει όλο το ξύλο, ως κατ’ εξακολούθηση παραβάτης, ενώ ο σκαντζόχοιρος αφήνεται ελεύθερος.

Διάσημος κι αξιαγάπητος είναι ο ασπρόμαυρος Ουκρανός σκαντζόχοιρος είδος με μεγάλη ζήτηση για ..οικόσιτο ζώο! Ναι, τα τελευταία χρόνια τα ειδικά καταστήματα Pet shops επενδύουν και στις πωλήσεις σκαντζόχοιρων…που οι καημένοι οι μικροσκοπικοί μας αυτοί φίλοι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα θεωρούνταν εκλεκτό έδεσμα και σώζονται πολλές συνταγές από την εποχή εκείνη… Μια συνηθισμένη συνταγή που συνήθως αποδίδεται στους Ρομά (τσιγγάνους) είναι ο σκαντζόχοιρος ψητός σε πηλό. Τι βαρβαρότητα….

Ας τον αφήσουμε  τον πανέμορφο σκαντζοχοιράκο να ζήσει τη λίγη ζωούλα του ελεύθερος στα δάση ή το πολύ-πολύ σε περιβόλια και κήπους..

Πηγή παραμυθιών: Willowisps.gr.

Σχολιάστε Ελεύθερα