Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ικαρία και Σάμο

Η ΚΑ’ Εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων αποκαλύπτει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην  Ικαρία και στην Σάμο.

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ικαρία και Σάμο

Στη Σάμο ηρθε στο φως η γεωμετρική νεκρόπολη της  σε παραθαλάσσια περιοχή «εντός των τειχών» της αρχαϊκής πόλης. Σε παχιά στρώση άμμου αποκαλύφθηκε μια σειρά κυκλικών οικογενειακών τύμβων σε αλυσιδωτή διάταξη, στο εσωτερικό των οποίων υπήρχαν κατά κύριο λόγο εγχυτρισμοί αλλά και συμβατικές ταφές.

Χαρακτηριστική είναι η εύρεση ορθογώνιων χώρων, οι οποίοι πρέπει να ήταν αποθέτες τέφρας με κατάλοιπα από έμπυρες θυσίες, όπως στη Μινώα Αμοργού, αποικία των Σαμίων. Κατασκευές ορθογώνιου σχήματος επάνω από τις πυρές αποτελούσαν προφανώς σήμα ή μνήμα.

Αρχαία πόλη Σάμου. Κρατήρας από τη γεωμετρική νεκρόπολη

Η κεραμική των ευρημάτων αποδεικνύει την ύπαρξη ενδιαφέροντος τοπικού εργαστηρίου των γεωμετρικών χρόνων στη Σάμο. Στην περιοχή της αγοράς της αρχαίας πόλης της Σάμου αποκαλύφθηκε η θεμελίωση από μαργαϊκό ασβεστόλιθο ενός ναού, τουλάχιστον του 4ου αι. π.Χ., πιθανότατα της Αφροδίτης, εμβαδού περίπου 160 μ., καθώς και τμήματα από την περίτεχνη επίστεψη του βωμού του.

Αρχαία πόλη Σάμου. Επίστεψη βωμού ναού, πιθανότατα της Αφροδίτης, στην περιοχή της αγοράς

Επίσης στην αγορά ανασκάφηκε τμήμα στυλοβάτη στοάς, η οποία αποτελεί και το πρώτο μέχρι στιγμής μνημείο της Σάμου που μπορεί να αποδοθεί σε ιστορικό πρόσωπο, αφού βρέθηκε τμήμα του επιστυλίου της με την επιγραφή ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ.

Αρχαία πόλη Σάμου. Τμήμα του επιστυλίου στυλοβάτη στοάς της αγοράς με την επιγραφή ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ.

Στην Αστυπάλαια, όπου βρίσκεται η ακρόπολη της αρχαίας Σάμου, συνεχίστηκε η ανασκαφή του οικοδομήματος των αυτοκρατορικών χρόνων, μήκ. 65 μ., με το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο των γρυπολεόντων, το οποίο είχε έλθει στο φως παλαιότερα.

Αποκαλύφθηκαν επίσης οι δύο ανώτεροι όροφοί του και τοιχογραφίες του 1ου πομπηιανού στυλ, ενώ στα βόρεια του κτηρίου βρέθηκε η συνέχεια του αγωγού του Ευπαλινείου υδραγωγείου και η σύνδεσή του με μνημειώδη αρχαϊκή κρήνη στα δυτικά.

Έρευνες επίσης διεξήχθησαν και στα υπαίθρια ιερά της μητέρας θεάς Κυβέλης, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος της νότιας κλιτύος του λόφου της Αμπέλου (κάτω από τη μονή της Σπηλιανής και σε θέσεις δυτικότερα). Συστηματικότερη έρευνα έγινε στο αρχαιότερο δυτικό ιερό στην περιοχή της Γλυφάδας, όπου, εκτός από τις συστάδες των ναόσχημων κογχών, ανακαλύφθηκε θρόνος της θεάς λαξευμένος στο βράχο και μεγάλη πλατεία, στην οποία κατέληγε μνημειώδης διπλή κλίμακα.

Αρχαία πόλη Σάμου. Δυτικό υπαίθριο ιερό της μητέρας θεάς Κυβέλης.

Στην Ικαρία στο βραχώδες ακρωτήριο Δράκανο υπάρχει οχυρωματική εγκατάσταση, στην οποία δεσπόζει κυκλικός πύργος, που πιθανόν χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ., σωζ. ύψ. 12,95 μ.

Δράκανο Ικαρίας. Γενική άποψη της οχυρωμένης ακρόπολης με τον κυκλικό πύργο.

Οι ανασκαφικές εργασίες εντός του χώρου της ακρόπολης έφεραν στο φως ιερό των Ειλειθυιών σύμφωνα με επιγραφή, σειρά άλλων μονόχωρων και δίχωρων κτηρίων λατρευτικού χαρακτήρα με έξοχα αναθήματα που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 1ο αι. π.Χ., καθώς και βωμό ή εσχάρα


Προϊσταμένη Μαρίζα Μαρθάρη- Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι Μ. Μαρθάρη -Ν. Αγγελοπούλου- Μ. Βιγλάκη -Β. Γιαννούλη -Σ. Δετοράτου -Μ. Ευσταθίου- Γ. Κουράγιος-Μ. Κουτσουμπού -Ε. Λεγάκη -Μ. Μαυροειδόπουλος- Π. Πάντου -Δ. Παπαγγελοπούλου -Ζ. Παπαδοπούλου – † Χ. Σιγάλας – Χ. Τελεβάντου -Ό. Φιλανιώτου- Π. Χατζηδάκης.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading