44 χρόνια με σκακιστικά μαθήματα στην Ικαρία

Άρχισε το 1ο προκριματικό τουρνουά για το Πρωτάθλημα Ικαρίας

44 χρόνια με σκακιστικά μαθήματα στην Ικαρία

Ο επιτυχημένος συνδυασμός σκακιστικών μαθημάτων, διοργάνωσης αγώνων και συγκρότησης ομάδας, που εφαρμόζεται από το 1978 και έχει δώσει απτά αποτελέσματα σε αγωνιστικό και οργανωτικό επίπεδο, συνεχίζεται και φέτος.

Κύρια χαρακτηριστικά των φετινών σκακιστικών μαθημάτων είναι η μεγάλη συμμετοχή παιδιών, το ζωηρό ενδιαφέρον τους, καθώς και ο πολύ χαμηλός μέσος όρος ηλικίας. Το ευχάριστο ξάφνιασμα από την πρώτη ημέρα ήταν η ζωηρή παρουσία πεντάχρονων και εξάχρονων!

Τα καλύτερα από αυτά τα παιδιά θα κληθούν στην ομάδα της Ικαρίας, ενώ τα περισσότερα θα είναι έτοιμα το προσεχές καλοκαίρι για να αγωνιστούν στο μεγάλο σκακιστικό γεγονός, το διεθνές τουρνουά «Ίκαρος». Σε αυτή την παγκοσμίως γνωστή εκδήλωση έχουν πάρει μέρος εκατοντάδες σκακιστές και σκακίστριες με διεθνείς τίτλους, καθώς και πολλοί πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας. Ενδεικτικό της αποδοχής αυτών των αγώνων είναι το γεγονός της ενσωμάτωσης, δυο φορές, του Ανοιχτού Πρωταθλήματος Ελλάδας!

Τα μαθήματα και οι αγώνες των παιδιών γίνονται κάθε Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Ο Δήμος Ικαρίας διαθέτει και τις δύο ημέρες την ευρύχωρη και λειτουργική αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Παλιό Δημαρχείο. Διδάσκουν οι έμπειροι εκπαιδευτικοί Νίκος Ξενάκης και Ιωάννης Κουκουφίκης.

Για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτών λαμβάνονται όλα τα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Αγώνες με γειτονικά νησιά

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας. Έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Αιγαίου, έχει αγωνιστεί στην Α΄ Εθνική, έχει φθάσει στις 8 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου Ελλάδας και η ομάδα αγοριών και κοριτσιών έχει συμμετάσχει στην τελική φάση του Πανελλήνιου Νεανικού Πρωταθλήματος.

Φέτος σχεδιάζονται αγώνες με την Σάμο, την Χίο, καθώς και με νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Οι συνθέσεις των ομάδων στα πρωταθλήματα είναι δεκαμελείς (4 άνδρες, 1 γυναίκα, 3 αγόρια και 2 κορίτσια) και στα κύπελλα τετραμελείς με ελεύθερη σύνθεση.

Προκριματικά για το Πρωτάθλημα Ικαρίας

Άρχισε στον Άγιο Κήρυκο το 1ο προκριματικό τουρνουά για το Πρωτάθλημα Ικαρίας. Αγωνίζονται 10 σκακιστές με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων (κατά σειρά κλήρωσης): Νίκος Μωραΐτης, Ιωάννης Κουκουφίκης, Αλέξανδρος Κέφαλος, Δημήτρης Μενέγκης, Νίκος Βαλέρης, Στάθης Βαλέρης, Γιώργος Μενέγκης, Κοσμάς Κέφαλος, Λεωνίδας Περιστερίδης, Στέλιος Πούλος.

Οι αγώνες διεξάγονται κάθε Κυριακή μεσημέρι και παρέχουν τη δυνατότητα νόρμας εθνικών κατηγοριών και διεθνούς ΕΛΟ. Οι τρεις πρώτοι κατά βαθμολογική σειρά προκρίνονται στο τελικό τουρνουά του Πρωταθλήματος Ικαρίας, στο οποίο θα αγωνιστούν και παίκτες με υψηλό διεθνή βαθμό αξιολόγησης (όπως ο Νίκος Ξενάκης και ο Γιώργος Τέσκος).

Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και άλλα προκριματικά τουρνουά (πληροφορίες στο τηλέφωνο 6955475693 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: skaki64@gmail.com).

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.