Eν περιλήψει…

Γράφει η Χαρούλα Κοτσάνη

Eν περιλήψει…

Διαβάζουμε στην σελ.9  ΙΚΑΡΙΑΚΑ Τεύχος 19 του 1961:

<< Κ α ι ρ ό ς   ν ά   ξ υ π ν ή σ ω μ ε

Προ καιρού «ηγοράσθη» από έναν πολύ ευσεβή «αρχαιόφιλον» το Τέμπλο του Αγίου Ιωάννου Λαγκάδας.

Ευτυχώς χάρις στην οξυδέρκεια του συμπατριώτη μας τελωνειακού κ. Γ. Βλάχου και την άμεσο παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας  το Τέμπλο παρεδόθη στο Βυζαντινολογικό Μουσείο Αθηνών,  όπου και φυλάσσεται.

Εξ αφορμής αυτού του επεισοδίου και γνωρίζοντας ότι τώρα τελευταία διάφοροι αρχαιοκάπηλοι λυμαίνονται το νησί μας και το απογυμνώνουν από ό,τι έχει μείνει πάνω  του από τους Αρχαίους και Βυζαντινούς χρόνους , με τη μέθοδο της αρπαγής της «ανταλλαγής με καινούργια» ή της  «αγοράς» η Αδελφότης Αθηνών έκαμε επίσημο διάβημα προς την Προεδρία της Κυβερνήσεως.

Με υπόμνημα της υπό ημερομηνίαν  05/06/1961 η Αδελφότης έφερε εις γνώση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων όλα όσα γνωρίζει σχετικά με την διενεργούμενη απογύμνωση του νησιού, την κατατόπισε όσο μπορούσε καλύτερα ……………..

Η Υπηρεσία υποσχέθη ότι το Τέμπλο θα επιστραφή στην Ικαρία αφού καθαρισθή από τον σκόρον…………..

Να κοπή το χέρι της αρχαιοκαπηλίας υπό  όποια μορφή και αν παρουσιάζεται.

Καιρός να ξυπνήσωμε!  Ν.Π . >>                                                                                                                                (ΝΙΚΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ / ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ)

Πέρασαν τα χρόνια, πολλά χρόνια, για την ακρίβεια 60 ολόκληρα χρόνια κι ακόμα περιμένουμε το Τέμπλο του Άι  – Γιάννη και μάλιστα «καθαρισμένον από τον σκόρον» όπως υποσχέθηκε επισήμως η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων… προς το παρόν οι πληροφορίες λένε ότι συνεχίζει να βρίσκεται αμπαλαρισμένο σε κάποια αποθήκη στα υπόγεια του Μουσείου περιμένοντας κι αυτό μπας και βρεθεί κάποιος να το καθαρίσει!

Το 2019 ο πολιτιστικός φορέας ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ-Φ.Ι. με τον Πρόεδρο του: Σταμ. Βασίλαρο και τα μέλη: Γιώργο Σπέη, Χαρούλα Κοτσάνη, Κατ. Γεωργακοπούλου, Βασ.Καρναβά ομόφωνα ξαναφέρνει το θέμα στην δημοσιότητα και ζητεί επίσημα με έγγραφο την συνδρομή του Προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου & Ικαρίας κ. Π.Χατζηδάκη ώστε μέσα από κάθε νόμιμη οδό και διαδικασία να επιστρέψει το «Τέμπλο» στην Ικαρία από εκεί δηλαδή που «έφυγε» ώστε να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως Ιερό κειμήλιο στο υπέροχο Μουσείο Αγίου Κηρύκου.

Στη συνέχεια των  παραπάνω ο κ. Π. Χατζηδάκης,  ο ακούραστος αυτός επιστήμονας που αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία το ενδιαφέρον του για το νησί μας, συντάσσει επίσημο και πάλι έγγραφο προς τους ενδιαφερόμενους φορείς και πρώτα από όλους προς το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ & προς ΥΠ.ΠΟ. όπου αφού εκθέτει τα δεδομένα καταλήγει:

«…Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε και πάλι θερμά να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς και έκθεσης του τέμπλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, ώστε, έστω και μετά από 60 χρόνια, να υλοποιηθεί η υπόσχεση που η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδωσε στους Ικάριους… Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, στην οποία κοινοποιούνται τα σχετικά, παρακαλείται θερμά να εξετάσει εάν υπάρχουν στο αρχείο στοιχεία για την υπόθεση. Σάμος 24 Δεκεμβρίου 2019 Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου & Ικαρίας Π. Ι. Χατζηδάκης»

______________________________________________

Τα χρόνια συνεχίζουν να περνούν  κι εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών όχι μόνο από το Μουσείο του Λονδίνου στο Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών (μόνο για τους πολύ ρομαντικούς αυτό) αλλά κι από το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ Μουσείο Αθηνών στο Μουσείο της ΙΚΑΡΙΑΣ  ( λογικά πιο εφικτό, ένα πέλαγος δρόμος)… και βέβαια θα συνεχίσουμε με επιμονή, υπομονή και πιο «δυναμικά» την διεκδίκηση του γιατί «αυτά» δεν είναι δικά μας, τα δανειζόμαστε από τους επόμενους!!! Κι έχουμε χρέος και υποχρέωση στην Ιστορία του τόπου μας και στις επόμενες γενεές που θα ζήσουν εδώ στην άκρη ετούτη του Αιγαίου!

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.