Για την φωτιά στην Σάμο….

Σύμφωνα με τα δεδομένα φαίνεται πως στη Σάμο κάηκαν συνολικά 600 στρέμματα. Μιλάμε για την φωτιά, που μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο.

Σύμφωνα επίσης με τα δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας στην περιοχή κυμαίνονται άνεμοι 6 μποφόρ από το απόγευμα, που φαίνεται πως υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντές, άνδρες του στρατού ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.Επίσης από τι φαίνεται η φωτία είναι υπό έλεγχο ενώ πέντε πυροσβρστικά οχήματα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή.

Το μεσημέρι η Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου «χτένισε» την περιοχή για να δει αν τελικά υπάρχουν άλλοι αλλοδαποί όπως είχαν δηλώσει οι δύο που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο εκκλησάκι του Αϊ Γιαννάκη.

Τελικά βρέθηκε άλλος ένας άνδρας που δήλωσε ότι υπάρχει μια γυναίκα και ένα παιδί που έχουν κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση.

Το ρεπορτάζ του Γιώργου Γαρυφάλλου στη σαμιακή γνώμη λέει:

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Πυραγό τηςΠυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου κ. Μανώλη Μόττο και τον πρόεδρο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο το μέτωπο της φωτιάς έχει περιοριστεί τοπικά σε μερικά σημεία που είναι μη προσβάσιμα από δυνάμεις της πυροσβεστικής και σε άλλα σημεία που λόγω στροβιλισμών καίει τα ήδη καμένα.

Κάτω από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγήςβρίσκεται ένα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και εθελοντών και με τα χέρια προσπαθεί να περιορίσει τη φωτιά ενώ μαζί τους συνδράμει και ένα πεζοπόρο 15μελές τμήμα του στρατού.

Ρίψεις από αέρος γίνονται πολύ λίγες αφού έχουν δυσκολέψει οι συνθήκες στη συλλογή νερού από θαλάσσης, ενώ υπήρξε και μια βλάβη σε ένα από τα 2 αεροπλάνα καναντέρ.

Τα άλλα 2 επέστρεψαν στην Αθήνα για άλλο περιστατικό, ενώ η επίσημη εκτίμηση τηςΠυροσβεστικής αναφέρει για καμένη έκταση 600 στρεμμάτων.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Κλιμακίου της περιοχής Βλαμαρή κ. Θοδωρής Κοχλιός ανέφερε για έκταση 1900 στρεμμάτων.

Το ευτυχές είναι ότι δεν κάηκε το βυζαντινό εκκλησάκι του Αΐ-Γιάννη ενώ ήδη πολίτες είχαν προλάβει να πάρουν από μέσα τις εικόνες και να τις παραδώσουν στις μοναχές της Ζωοδόχου Πηγής.

Λόγω της επιδείνωσης των ανέμων και με δεδομένο ότι η Σάμος σήμερα είναι σε κατάσταση εξαιρετικού κινδύνου υπάρχει μεγάλη επιφυλακή για τυχόν αναζοπυρώσεις.

Σημαντική ήταν η διάνοιξη ενός δρόμου 300 περίπου μέτρων από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που βοήθησε να φτάσουν πιο γρήγορα οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πάντως για πολλά χρόνια υπήρχε αίτημα εθελοντών για διάνοιξη αυτού του δρόμου που όμως δεν εισακούστηκε ποτέ!

Όλοι εύχονται πριν πέσει το φως της ημέρας να είναι η φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

Επίσης ανακρίνονται οι 2 συλληφθέντες άνδρες που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς ώστε να ξεκαθαρίσει η αρχική αναφορά τους περί άλλων 2 αγνοουμένων (γυναίκα και ένα παιδί) που δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα.

Παρόλα αυτά οι έρευνες αι από την Ελληνική ομάδα διάσωσης και άλλων εθελοντών συνεχίζονται.

Οι ανακριτικές αρχές πάντως βλέπουν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα το θέμα αφού οι 2 άνδρες στην αρχή δήλωσαν Σύριοι και έπειτα Αφγανοί ενώ εξετάζεται ποιο ήταν το οφελός τους ώστε να παραπλανήσουν τις αρχές με την αναφορά των άλλων 2 αγνοουμένων.

υγ.Εμείς ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να μην υπάρξει καμία αναζωπύρωση και βέβαια θύματα στην περιοχή. Εκφράζουμε αμέριστα την αλληλεγγύη μας στους Σαμιώτες και Σαμιώτισσες  και ελπίζουμε να φυλάγονται καλύτερα όλα τα περάσματα και δάση στα νησιά μας για το καλοκαίρι του 2013 και να μην υπάρξει καμία άλλη φωτιά είτε στην Σάμο έιτε στην Ικαρία και ακόμη καλύτερα σε καμία περιοχή της Ελλάδος μας

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.