Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας

Πριν πούμε τι ακριβώς γίνεται στην Ουκρανία, που φαίνεται πως υπάρχει κατάπαυση πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχο, πρέπει να τονίσουμε ότι με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις κυρώσεις. Η μια μετά την άλλη οι δυτικοί κολοσσοί απομακρύνονται οι δυτικές εταιρείες και οργανισμοί από την Ρωσία.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας

Το facebook, το Google, το Tik tok, η apple και άλλοι ηλεκτρονικοί κολοσσοί απομακρύνονται από τη Ρωσία, ενώ το CERN δηλώνει την διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία. Επίσης εταιρείες κολοσσοί όπως η Coca-cola, η Pepsi και άλλοι απομακρύνονται από τη χώρα. Το γεγονός αυτό ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο μας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία χρειάζεται να αυτονομηθεί πλήρως από την δύση και επιπλέον ολοένα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των υπερδυνάμεων. Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο, είμαστε σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

Στο μέτωπο τα πράγματα πάντως είναι στάσιμα, αφού μέσα από τον χάρτη που δίνει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας φαίνονται μικρές αλλαγές στο μέτωπο.

Η Μαριούπολη και το Κίεβο συνεχίζουν να πολιορκούνται από τις Ρωσικές δυνάμεις. Επίσης φαίνεται πως οι Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τη Μολδαβία, προκειμένου να ενωθούν με την Υπερδνειστερία, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, άρα φαίνεται πως από τον πόλεμο θα υποστεί συνέπειες και αυτή η χώρα.

Σε αυτό που μεταδίδεται πάντως από όλα τα ελληνικά μέσα, σήμερα είναι μια μέρα κατάπαυσης του πυρός με σκοπό να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Η κατάπαυση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ. Επίσης ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Τουρκίας στην γείτονος χώρα. Επίσης ο Πούτιν φαίνεται πως συζητάει με τον Σολτς για την διευθέτηση, σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Επίσης σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί 1424 άμαχοι, ενώ ο Ζελένσκι καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Δείχνει και συγκεκριμένο βίντεο με τα αποτελέσματα του Βομβαρδισμού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

H αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, κατευθύνεται προς την Πολωνία με σκοπό να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας αυτής, πάνω στην σχετική απόφαση που πήρε η χώρα αυτή να διαθέσει όλα της τα αεροπλάνα τύπου MIG, ρωσικά αεροπλάνα, για τις ανάγκες της άμυνας της δύσης έναντι των Ρώσων. Μια απόφαση που δεν έχει γίνει αποδέκτη από την Αμερικάνικη κυβέρνηση.

Στη συνέχεια η Καμάλα Χάρις θα κατευθυνθεί στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), προκειμένου να συζητήσει και εκεί με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους το πως θα ενισχυθεί η άμυνα της χώρας έναντι της Ρωσίας. Η Γερμανία επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, μετά την αμερικανική απόρριψη της πρότασης της Πολωνίας να μεταφέρει MIG-29 στην Ουκρανία μέσω αμερικανικής βάσης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το BBC, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο «παρέχει όλα τα είδη αμυντικού υλικού», συμπεριλαμβανομένων και όπλων, ωστόσο «τα πολεμικά αεροσκάφη σίγουρα δεν αποτελούν μέρος αυτού».

Σε πρόσθετες πάντως κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Eυρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να στενέψει κι άλλο τα οικονομικά μέτρα ως απάντηση στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ακόμα 160 Ρώσοι «ολιγάρχες» και επιφανείς επιχειρηματίες μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προστέθηκαν στη λίστα της ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως εξετάζει την προσφορά αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, κάνοντας λόγο για αμυντικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εντωμεταξύ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο πάνω στην επικαιρότητα και στο συγκεκριμένο θέμα, είναι η παραδοχή των ΗΠΑ, ότι γίνονταν βιολογικά πειραμάτα στην Ουκρανία. Την δήλωση την έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Συγκεκιμένα είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων βιολογικά υλικά σε εργαστήρια επί ουκρανικού εδάφου. Πάνω σε αυτή την δημόσια παραδοχή η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «είναι παραδοχή και τεκμήριο» παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ σε ουκρανικό έδαφος. Πάνω από 30 εργαστήρια διατάχθηκαν να καταστρέψουν τα υλικά τους την ημέρα της εισβολής, λένε οι Ρώσοι.

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου, ημέρα γενεθλίων του Τάρας Σεβτσένκο (προσωπικότητα που θεωρείται πως θεμελίωσε από πολλές απόψεις την σύγχρονη ουκρανική γλώσσα και πολιτισμική ταυτότητα), στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου θα πραγματοποιηθεί συναυλία και καλλιτεχνικές παραστάσεις για την προώθηση του αιτήματος της χώρας προς τη Δύση για «ελεύθερο ουρανό» στη χώρα, δηλαδή για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κλασικής Μουσικής του Κιέβου που παραμένουν στην πρωτεύουσα, υπό την διεύθυνση του κορυφαίου Ουκρανού μαέστρου και βραβευμένου ως “καλλιτέχνη της ειρήνης” από την UNESCO Χέρμαν Μακαρένκο, θα εκτελέσουν τον Εθνικό Ύμνο της Ουκρανίας και τον Ευρωπαϊκό Ύμνο (Ωδή στη Χαρά ) του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καθώς και μια σειρά από διάσημα ουκρανικά μουσικά έργα», όπως αναφέρεται.

Στόχος της ουκρανικής προεδρίας είναι η μετάδοση της συναυλίας τόσο εντός Ουκρανίας όσο και διεθνώς, προκειμένου να διαδοθεί το αίτημα της χώρας προς τη Δύση.

Οι ΗΠΑ έβγαλαν μια ταξιδιωτική οδηγία που αφορά την Ουκρανία, που είναι πλέον στο Επίπεδο 4 και αναφέρει τα εξής: ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ και αν το κάνετε, κάνετε τη διαθήκη σας. Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική οδηγία βγήκε διότι φαίνεται πως υπάρχει κύμα πρώην στρατιωτών που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με κίνητρο και τις μεγάλες αμοιβές. Η αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο κάνει σαφείς υποδείξεις σε όσους προτίθενται να παρακούσουν την σύστασή της.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα εξής:

  • συντάξτε διαθήκη και προσδιορίστε τα πρόσωπα που θα ευνοηθούν από τυχόν ασφάλεια υγείας/ζωής που έχετε, καθώς και τον νόμιμο εκπρόσωπό σας
  • φροντίστε με τους οικείους σας θέματα φροντίδας/επιμέλειας παιδιών, κατοικιδίων, περιουσίας ακίνητης και κινητής
  • καθορίστε θέματα που αφορούν την ταφή σας
  • αφήστε δείγμα DNA σε περίπτωση που το χρειαστούν οι οικείοι σας (σ.τ.σ. εμμέσως εννοείται για την αναγνώριση πτώματος)

Αυτά μέχρι στιγμής από το μέτωπο

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro