Ομιλία Κουτσούμπα για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ

Η Κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ διοργάνωσε στα γραφεία του κόμματος, ημερίδα για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ, που μετέτρεψε την τότε ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια συνθήκη την οποία συνυπέγραψε και η Ελλάδα με μόνη αντίθετη άποψη σε αυτήν, αυτή του ΚΚΕ.

Ομιλία Κουτσούμπα για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ

Η συνθήκη υπογράφτηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1992, τότε στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία υπό τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η συνθήκη πέρασε από την βουλή με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου, πρόδρομο κόμμα του Σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ τότε εξέφρασε την αντίθεσή του και ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Την υπογραφή για την συνθήκη την είχε βάλει εκ μέρους της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.

Στην Ευρωπαϊκή ένωση εκείνη την περίοδο ήταν 12 χώρες, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο. Αργότερα προστέθηκαν στην σημερινή Ευρωπαϊκή ένωση και οι υπόλοιπες χώρες που την συναποτελούν σήμερα, ενώ ως γνωστόν στην ΕΕ δεν ανήκει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η ΕΕ των ανταγωνισμών, των πολέμων, του καπιταλισμού. Η Ευρώπη των λαών (που θέλει το ΚΚΕ) είναι μόνο η Ευρώπη της συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Το ακριβές θέμα της ημερίδας του ΚΚΕ ήταν: «30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων, διαρκούς επίθεσης ενάντια στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Η απάντηση του ΚΚΕ».

Μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησαν παρεμβάσεις, που μπορείτε να δείτε στο 902 που αλιεύσαμε και την είδηση. Επίσης στο 902 μπορείτε να δείτε γραπτώς όλη την ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ. Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας μέσα από το κανάλι στο Youtube του 902.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro