Σαν πας στον πηγαιμό για την Ικαρία

Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Ελπίζω ο Καβάφης να με συγχωρέσει για την μικρή παράφραση.

Σαν πας στον πηγαιμό για την Ικαρία

Το σημερινό θέμα είναι κάτι που με προβληματίζει εδώ και καιρό…..

Δεν έχω όλες τις απαντήσεις, αλλά η αίσθηση που μου αφήνει η κοροϊδία που κάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενδεχομένως όχι μόνο από δική τους ευθύνη, σε εμάς τους Ικαριώτες και θα τολμούσα να πω και στους Σαμιώτες, δεν μπορεί να με αφήνει αδιάφορο. Το θέμα είναι σοβαρό, έχει θιχτεί αλλά θα πρέπει να το δούμε από όσες πλευρές γνωρίζουμε τουλάχιστον. Γνωρίζω ότι έστω και έμμεσα θα πάρω απάντηση, το θέμα είναι σοβαρό. Γράφει σε δημοσίευμά του ο 902 ότι το κόστος για μετακίνηση από Ικαρία προς Πειραιά με επιστροφή ενός ατόμου και ενός Ι.Χ ξεπερνάει τα 250€ στην οικονομική θέση. Είναι αλήθεια αυτό που ανακοίνωσε η Νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ και δημοσιεύσαμε και εμείς. Είναι πολλά τα λεφτά…

Το θέμα όμως έχει και μια άλλη διάσταση, την οποία θα προσπαθήσω να δώσω στη συνέχεια. Ας πάμε όμως στο ψητό που λέει και ο λαός μας. Υπάρχει ένα πλοίο που ονομάζεται νήσος Μύκονος, το οποίο κάνει τη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Ικαρία-Χίος-Λέσβος-Λήμνος-Καβάλα. Πήγαμε στην κεντρική σελίδα της εταιρείας και δοκιμάσαμε να κλείσουμε εισιτήρια για όλους τους προορισμούς στην θέση αεροπορικού τύπου αίθουσα 1 για τις 29 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή. Ακολουθεί ένα πολύ παράξενο φαινόμενο.

Το εισιτήριο μεταξύ Αθήνας και Σύρου κάνει 45,50€. Το εισιτήριο μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου κάνει 51€. Όλες οι τιμές χωρίς αυτοκίνητο προφανώς. Το εισιτήριο μεταξύ Αθήνας και Ευδήλου κάνει 64€. Το εισιτήριο μεταξύ Αθήνας και Σάμου (βαθύ) κάνει 73,50€ και Αθήνας και Σάμου (Καρλόβασι) κάνει 73,50€. Μεταξύ Αθήνας και Χίου πόσο αλήθεια θα περιμέναμε να κάνει? Κάποιος ανεπιτήδευτα θα έλεγε παραπάνω από τα 73,50€, και όμως δεν κάνει παραπάνω, αλλά παρακάτω, δηλαδή 43€. Δηλαδή είναι πιο φθηνό να φύγεις από τον Πειραιά να πας Σύρο-Μύκονο-Ικαρία-Σάμο και Χίο, από ότι να πας στην μέση αυτής της διαδρομής που είναι η Ικαρία ή η Σάμος. Για τη Λέσβο, το εισιτήριο κάνει 46,50€, ενώ παρακαλώ για να πάτε στην Καβάλα, από την Αθήνα, πληρώνεται κάτι περισσότερο από ότι για να πάτε στην Σάμο, δηλαδή 81,00€.

Θα τρελαθούμε εντελώς….

Δεν ξέρω εαν δίνω ιδέες σε κανέναν αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα του άρθρου αυτού, που περιγράφει ένα παράξενο φαινόμενο. Αυτό που πάντα ξέραμε, δηλαδή ότι για να πας μεγαλύτερη απόσταση πληρώνεις περισσότερα λεφτά, αυτό αγαπητοί αναγνώστες δεν ισχύει. Για αυτό για να ολοκληρώσω με αυτό που ξεκίνησα.

Σαν πας στον πηγαιμό για Ικαρία τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρείς, αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Παραφράζοντας για άλλη μια φορά τον Καβάφη, που ελπίζω ότι θα με συγχωρέσει.

Θα ήθελα πολύ την απάντηση των υπευθύνων, και με πολύ χαρά μάλιστα θα την δημοσιεύσω.

Κατά τα άλλα, Καλό πάσχα

2 thoughts on “Σαν πας στον πηγαιμό για την Ικαρία

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro