22 Ιουνίου 1989: Πεθαίνει στο Βουκουρέστι ο Απόστολος Γκρόζος (ΓΓ ΚΚΕ)

Ο Απόστολος Γκρόζος (12 Ιουνίου 1892 – 22 Ιουνίου 1981) ήταν Έλληνας συνδικαλιστής και στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας του το 1956 (8ος κατά σειρά), όπου τον διαδέχθηκε ο Κώστας Κολιγιάννης (1956-1972).

22 Ιουνίου 1989: Πεθαίνει στο Βουκουρέστι ο Απόστολος Γκρόζος (ΓΓ ΚΚΕ)

Η βιογραφία του

Γεννήθηκε το 1892 στην Κομοτηνή και έγινε από μικρός καπνεργάτης και από το 1910, αναμείχθηκε έντονα με το συνδικαλιστικό κίνημα. Μέλος του ΣΕΚΕ γίνεται το 1920, σε ηλικία 28 ετών.

Μέχρι τότε έχει προλάβει να δουλέψει σαν καπνεργάτης στην Καβάλα, ενώ αναδεικνύεται πρόεδρος του Σωματείου Καπνεργατών της περιοχής και εκλέγεται στην ηγεσία της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Καπνεργατών.

Στην κατοχή, συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς, όμως μαζί με άλλους Ακροναυπλιώτες που είχαν μεταφερθεί από την Κατούνα, την Βόνιτσα και την Κέρκυρα το 1943, καταφέρνει να ελευθερωθεί με την κατέρρευση της Ιταλίας.

Παίρνει μέρος στην ΕΑΜική αντίσταση, ενώ στη διάρκεια του Εμφυλίου, υπηρετεί ως υπουργός Εργασίας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, καθώς αμέσως μετά τον πόλεμο, έχει εκλεγεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, προτού η κατάσταση στη ΓΣΕΕ ανατραπεί από την κυβέρνηση.

Το 1945 γίνεται αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ από το 1948 ως το 1956 ήταν πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη, το 1956, αναδεικνύεται μέλος της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος και γίνεται γενικός γραμματέας. Πολύ γρήγορα όμως αντικαθίσταται και αναλαμβάνει πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σε μια θέση δηλαδή, που δημιουργείται για πρώτη φορά. Από αυτή τη θέση συνέβαλε στην απόφαση της αποκατάστασης των Νίκου Πλουμπίδη, Γιώργη Σιάντου και Κώστα Καραγιώργη στην 9η Ολομέλεια του 1958.

Σε αυτήν την θέση υπηρετούσε την ιδιαίτερα δύσκολη μετεμφυλιακή περίοδο στην πολιτική προσφυγιά και συμμετείχε σε μια σειρά αποφάσεις, που αρκετά χρόνια αργότερα το κόμμα θα απορρίψει. Επί των ημερών του μάλιστα διεξάγεται το 8ο Συνέδριο, το οποίο κάνει σκληρή κριτική στην περίοδο Ζαχαριάδη και μιλά για «εθνική αστική τάξη» αλλά και «στην αναγκαιότητα ενότητας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στην πάλη για την απομάκρυνση της κυβέρνησης Καραμανλή και το σχηματισμό κυβέρνησης που θα πραγματοποιήσει δημοκρατική στροφή σ’ όλη την πορεία της χώρα». Κάτι που πρακτικά μεταφράζεται στην «πολιτική ουράς» που ακολούθησε η ΕΔΑ απέναντι στην Ένωση Κέντρου.

Σ’ αυτή την Ολομέλεια επιβεβαιώνεται και η  διάλυση των παράνομων κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ και η διάχυση των κομμουνιστών στην ΕΔΑ. Ο Απόστολος Γκρόζος θα είναι εκείνος που θα ανοίξει τις εργασίες και της κρίσιμης 12ης Ολομέλειας του 1968, η οποία θα καταλήξει στη διάσπαση του ΚΚΕ και την δημιουργία του ΚΚΕ «εσωτερικού».

Ο πρόεδρος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Απόστολος Γκρόζος (στο κέντρο) με τους δυνητικούς διαδόχους του Κολιγιάννη, Κώστα Λουλέ (αριστερά) και Χαρίλαο Φλωράκη (δεξιά), Εφημερίδα των Συντακτών

Στην 17η Ολομέλεια του ΚΚΕ στη Βουδαπέστη, στην οποία εκλέγεται ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Απόστολος Γκρόζος, εισηγείται να μην είναι αναπληρωτής ή προσωρινός γραμματέας, ώστε να υπογραμμιστεί η «αλλαγή σελίδας» στο κόμμα. Ανακηρύχθηκε όμως ισόβιος Πρόεδρος του ΚΚΕ στο 9ο Συνέδριο το 1974 και επίτιμος Πρόεδρός του στο 10ο, ενώ θα φύγει από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά το 1981 στο Βουκουρέστι και θα κηδευτεί στην Καβάλα.


To άρθρο αυτό αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση των ΓΓ του ΚΚΕ και φόρο τιμής στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Διαβάστε επίσης τη ζωή των υπολοίπων ΓΓ:

 51 total views,  8 views today

14 thoughts on “22 Ιουνίου 1989: Πεθαίνει στο Βουκουρέστι ο Απόστολος Γκρόζος (ΓΓ ΚΚΕ)

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock