Συνεχίζονται οι βολές έναντι του νόμου Κεραμέως

Ο νόμος Κεραμέως έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης όχι μόνο από τα κόμματα αλλά και από τα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος. Ο νόμος φέρνει σαρωτικές αλλαγές, τώρα αν είναι θετικές ή αρνητικές ας τις κρίνει ο καθένας.

Συνεχίζονται οι βολές έναντι του νόμου Κεραμέως

Η εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων θα γίνεται από τα Διοικητικά Συμβούλια. Ιδρύεται το συμβούλιο φοιτητών που θα εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, δηλαδή καταργούνται στην πράξη οι φοιτητικές παρατάξεις. Ενισχύεται ο ρόλος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), καταργείται η ατομική αίτηση αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ.

Με τον νόμο στους φοιτητές δίνονται επιλογές όπως τα διπλά πτυχία, η παρακολούθηση μαθημάτων και σε άλλα τμήματα, και τα βιομηχανικά διδακτορικά.

Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου αλλά και των πρυτανικών αρχών περιορίζονται καθώς και ο τρόπος εκλογής τους αφού πάνω απ΄όλους στα ΑΕΙ θα είναι το Συμβούλιο Διοίκησης και ο manager, ένας θεσμός που δεν υπήρχε στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το Συμβούλιο Διοίκησης θα αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη που θα εκλέγονται από καθηγητές, τα οποία θα επιλέγουν ακόμη 5 εξωτερικά μέλη από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ενώ αποσυνδέεται το πτυχίο από την παιδαγωγική επάρκεια.

Τα συνολικά 11 μέλη του συμβουλίου διοίκησης θα εκλέγουν τον πρύτανη, ο οποίος θα είναι μέλος του Συμβουλίου όχι όμως και οι αντιπρυτάνεις. Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης νέων προγραμμάτων σπουδών, χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας, όπως ισχύει μέχρι τώρα, παρά μόνο με την πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ και η ίδρυση εταιριών με απόφαση των ΑΕΙ.

Αυτά είναι μερικά από τα όσα προτείνει το νομοσχέδιο, που όμως μαζεύει πυρά από παντού και από το εσωτερικό του κόμματος, αφού σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, φαίνεται ότι η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ στη Νομική όχι μόνο διαφωνεί, αλλά βάλλει έναντι της υπουργού, σημειώνοντας ότι «Πούλησε τη ψυχή της για μία θέση στο υπουργείο».

Η παράταξη της Νομικής μιλά για «τροχονόμους συμφερόντων» και «θλιβερά φερέφωνα», τονίζοντας: «Μόνοι μας και όλοι τους. Εμείς με τη ΔΑΠ, αυτοί με την “εξουσία”. Εμείς με τους φοιτητές, αυτοί με τα συμφέροντα. Εμείς στα αμφιθέατρα, αυτοί στα υπουργεία».

Η παράταξη χαρακτηρίζει τη «θεσμοθέτηση φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο» ως ένα μέτρο «βαθιά αναχρονιστικό» και τονίζει ότι «η κάποτε δυναμικότερη πολιτική νεολαία είναι πλέον ανύπαρκτη, διαλυμένη από την προηγούμενη ηγεσία της στα εξ εων συνετέθη».

Η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται στους δρόμους

Συλλαλητήρια και πορείες οργανώνει η ΠΟΣΔΕΠ, οι φοιτητικές παρατάξεις, ενώ έχουν μαζευτεί 1.000 υπογραφές διαμαρτυρίας από γνωστούς επιστήμονες από το εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία προσπάθεια υποβάθμισης του πανεπιστημίου. Πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος».

Το ΚΚΕ σε παρέμβαση του Γιάννη Δελή τονίζει ότι η κυβέρνηση τελεί τα επίσημα εγκαίνια των Πανεπιστημίων-εμπορικών κέντρων.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock