Και όμως αποφυλακίστηκε

Νωρίτερα γράψαμε πως το δικαστήριο επέβαλλε καταδίκη 12 ετών στον Δημήτρη Λιγνάδη για 2 βιασμούς, ωστόσο το δικαστήριο στη συνέχεια αποφάσισε να του δοθεί αναστολή έως την εκδίκαση του εφετείου. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους πολίτες αλλά και από τα πολιτικά κόμματα.

Και όμως αποφυλακίστηκε

“Ντροπή σας, ξεφτιλες, να του δώσετε τα παιδιά σας να τα προσέχει ο Λιγνάδης” ήταν οι φωνές που ακούστηκαν εκτός της δικαστικής αίθουσας, με την πρόεδρο να ζητά την απομάκρυνση του κόσμου. Επίσης έντονες ήταν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των φίλων και συγγενών του Δημήτρη Λιγνάδη και των συγκεντρωμένων.

Προκειμένου να αποφυλακιστεί έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 30.000€ ως εγγύηση, που από τι φαίνεται το βρήκε. Η αποφυλάκιση θα γίνει την Πέμπτη αλλά θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι, δηλαδή η Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η εμφάνιση 3 φορές στο ΑΤ της περιοχής του και η καταβολή της προαναφερθείσας εγγύησης έως τις 29 Ιουλίου.

Η κριτική που ασκείται είναι εύλογη, αφού πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί σύμφωνα με την ίδια απόφαση να αφήνεται ελεύθερος και όχι μέσα στην φυλακή. Δεν μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι ύποπτος τέλεσης πράξης αλλά για καταδικασμένο.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου πάντως, κατά την αγόρευσή του, είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο Δημ. Λιγνάδης για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς που του έχουν αποδοθεί. Η αναφορά του ήταν πως τα θύματα του βιασμού “δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό και πως το ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Επίσης δεν του αναγνωρίστηκε κατά την διάρκεια της απόφασης κανένα ελαφρυντικό.

Ηλιόπουλος: Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή

«Από σήμερα Τετάρτη ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τονίζει πως όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση, δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν.

«Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή», προσθέτει ο κ. Ηλιόπουλος.

Η απάντηση του Αλέξη Κούγια (δικηγόρου του Λιγνάδη)

«Απάντηση Αλέξη Κούγια στον Νάσο Ηλιόπουλο και στους πολιτικούς που ενώ ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παραβαίνουν σήμερα τον όρκο τους με ταπεινού επιπέδου δηλώσεις και ανακοινώσεις»

«Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δύσκολη θέση άλλη μια φορά, η προηγούμενη ήταν στην υπόθεση Ριχάρδου, ενός αθώου Έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως της αντιπάθειας όλων μας στο επάγγελμά του, ο οποίος άδικα και μόνο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων κλείστηκε στις φυλακές με ενενήντα ακόμη αθώους ανθρώπους και με πολιτικούς που θριαμβολογούσαν γι’ αυτή την ακραία παράβαση των ποινικών νόμων και του Συντάγματος, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν πρόσκαιρα ψηφοθηρικά οφέλη, ενώ ήταν παντελώς αθώος.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί βουλευτές και πρώην υπουργοί, ενώ η Πρόεδρος και οι Τακτικοί Δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των Αθηνών αποφάσισαν ότι ο κύριος Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος όλων των πράξεων για τις οποίες κατηγορήθηκε και ενώ γνωρίζουν ότι τον κύριο Λιγνάδη καταδίκασαν, με πλειοψηφία μίας ψήφου, ένορκοι που και το νόμο δεν γνωρίζουν και το κυριότερο, ότι αυτοί παραπλανήθηκαν από αγράμματους νομικά και ασυνείδητους ηθικά, παρουσιαστές και παρουσιάστριες, lifestyle εκπομπών της τηλεόρασης, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι όχι η δημοσιογραφία, αλλά μόνο η τηλεθέαση μέσα από ένα ατελείωτο κουτσομπολιό, τόλμησαν, πάλι για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, να αμφισβητήσουν τη σημερινή απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε, εφαρμόζοντας ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το οποίο άρθρο διατάσσει τους Δικαστές και τα Δικαστήρια να αποφασίζουν υποχρεωτικά την αναστολή εκτελέσεως της ποινής όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε:

1) έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα,

2) δεν είναι ύποπτος φυγής,

3) δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό,

4) δεν είναι φυγόποινος,

5) δεν είναι φυγόδικος,

6) δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και

7) δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα

Ο κύριος Λιγνάδης καταδικάστηκε με ψήφους τέσσερις έναντι τριών αθωωτικών για μία πράξη που τελέστηκε τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή πριν επτά ολόκληρα χρόνια, χωρίς επί επτά χρόνια, ζώντας ελεύθερος, να έχει διαπράξει έστω και τροχαία παράβαση και έχοντας επί σχεδόν πενήντα έτη, λευκό ποινικό μητρώο.

Επομένως, σύμφωνα με το νόμο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, ο ασκηθείς μαζί μου ως δικηγόρος, πρώην συνεργάτης του γραφείου μου, τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τον οποίο παμψηφεί ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν έναν από τα σωστότερα και αρτιότερα νομοθετήματα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το Δικαστήριο έπρεπε υποχρεωτικά να αφήσει ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, διότι διαφορετικά θα παραβίαζε με ακραίο τρόπο το νόμο και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Μετά από όλη αυτή τη νομική ανάλυση, είμαι βέβαιος ότι, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και όσοι παραπλανήθηκαν αγνοώντας αυτό που πριν τρία χρόνια ψήφισαν, θα ζητήσουν συγγνώμη, τόσο από τους Τακτικούς Δικαστές, όσο και από ολόκληρο τον ελληνικό Λαό για το λάθος, το οποίο διέπραξαν με αυτές, λόγω αγνοίας νόμου, τοποθετήσεις.

Επιτέλους, οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, να αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από τα πολιτικά παιχνίδια τους, γιατί προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία όταν οι δικαστικές αποφάσεις τους εξυπηρετούν, να υπερηφανεύονται γι’ αυτές και όταν τους βλάπτουν πολιτικά, να επιτίθενται σ’ αυτές».

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος για την υπόθεση Λιγνάδη

Μόνο ένα κόμμα που έχει αποφασίσει να πορευτεί μέσα στο βούρκο και την αθλιότητα θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης μια δικαστική απόφαση, για υπόθεση βιασμού.

Αρχικά με ανακοίνωση της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου χαρακτήριζε την καταδίκη Λιγνάδη «νίκη του δικού μας ηθικού και αξιακού συστήματος», επιχειρώντας να καπηλευθεί πολιτικά μια δικαστική απόφαση για υπόθεση μάλιστα ποινικού και όχι πολιτικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλιόπουλος επιχείρησε να χρεώσει τη δικαστική απόφαση, για απόλυση του κ. Λιγνάδη με περιοριστικούς όρους, στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού!

Πρόκειται για μια άθλια συκοφαντία, για τον ορισμό της τοξικότητας, που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των θεσμών. Αυτά είναι που συνιστούν τον «τραμπισμό αλά γκρέκα». Η στάση του αυτή είναι όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα.

Σία Αναγνωστοπούλου: Ο Λιγνάδης είναι βιαστής

Από την πλευρά της η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου σχολίασε:

«Ο Λιγνάδης είναι βιαστής με απόφαση της Δικαιοσύνης. Ο Λιγνάδης είναι βιαστής ανηλίκων με απόφαση της Δικαιοσύνης. Ο Λιγνάδης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης δώδεκα χρόνων για βιασμό δύο ανηλίκων. Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με αναστολή προσκρούει στον πυρήνα της ίδιας της δικαστικής απόφασης. Προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πάντως ο Λιγνάδης είναι βιαστής».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η απόφαση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και με την ίδια τη βαρύτητα των πράξεων. Για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων, δεν υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείριση.

Μ. Κριθαρίδης: Μία ακόμα ντροπιαστική απόφαση για την ελληνική δικαιοσύνη η απελευθέρωση Λιγνάδη ως το Εφετείο

Ελεύθερος με περιοριστικού όρους ως την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο ο Λιγνάδης, μετά από μία τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος του δικαστηρίου μειοψηφώντας σχεδόν σε όλα, για ηπιότερη αντιμετώπιση του βιαστή ανηλίκων που είχε εξαπατήσει με τις “υποκριτικές του ικανότητες” την κ. Μενδώνη και τον κ. Μητσοτάκη. Ελεύθερος ο μεσίτης που δολοφόνησε τον Ζακ. Ελεύθερος ο Κορκονέας, που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο με τεράστια μεθόδευση για να αποκλειστούν οι συνήγοροι της οικογένειας από την διαδικασία. Ελεύθεροι οι δολοφόνοι-αστυνομικού του 18χρόνου Ρομ Νίκου Σαμπάνη, στους οποίους συμπαραστεκόταν ο κ. Θεοδωρικάκος μετά το γάζωμα με 36 σφαίρες ενός αυτοκινήτου με άοπλα, νεαρά παιδιά. Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Μιχαηλίδης που βρίσκεται στην 53η μέρα απεργίας πείνας διεκδικεί την εφαρμογή του σωφρωνιστικού νόμου της Κυβέρνησης για την υφ’ όρον απόλυση του και ο Πάνος Καλαϊτζής που έχει προφυλακιστεί με ένα εντελώς ανύπαρκτο και στημένο κατηγορητήριο, αντιμετωπίζονται εκδικητικά από την αστική δικαιοσύνη και στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων και του στοιχειώδους κράτους δικαίου. Η “δικαιοσύνη” τους είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους.

One thought on “Και όμως αποφυλακίστηκε

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock