Το πρώτο μήνυμα του νέου βασιλιά της Μ.Βρετανίας

Το πρώτο του διάγγελμα προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε ο Κάρολος Γ’, ο οποίος αύριο Σάββατο θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο.

Το πρώτο μήνυμα του νέου βασιλιά της Μ.Βρετανίας

«Γνωρίζω ότι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλεί μεγάλη θλίψη σε πολλούς από σας. Κι εγώ μοιράζομαι αυτή την αίσθηση της απώλειας χωρίς όρια», είπε, ενώ κατέληξε με εμφανή συγκίνηση ως εξής: «Στην αγαπημένη μου μαμά, το μόνο που θέλω να πω, απλά, είναι: Ευχαριστώ. Είθε οι άγγελοι να στέκονται στο πλευρά σου βασίλισσα Ελισάβετ».

«Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαθύ.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεσμευθεί να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των πολιτών, ήταν μία βαθιά προσωπική δέσμευση. Έκανε θυσίες για την υπηρεσία της. Η αφοσίωση και η ευλάβεια της ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκαν», τόνισε.

«Σε όλη της ζωή της, είδαμε αυτή τη διαρκή αγάπη για την παράδοση μαζί με αυτή την ατρόμητη αγκαλιά στην πρόοδο που μας κάνει σπουδαίους ως έθνη», είπε και πρόσθεσε: «Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της».

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας «κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους».

Το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει οδηγίες για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, πληροφορίες για τα ταξίδια και σχετικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αναφέρει ότι το πένθος θα συνεχιστεί ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν τίθεται υποχρέωση για την ματαίωση ή την αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή για το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου και σημειώνει ότι το θέμα αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των μεμονωμένων οργανισμών.

Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.

Θερμή υποδοχή στο Μπάκιγχαμ

Ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι. Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του να πλησιάσει το συγκεντρωμένο πλήθος, που τον επευφημούσε, και να ανταλλάξει δεκάδες χειραψίες. Κατόπιν, έχοντας στο πλευρό του τη βασιλική σύζυγο Καμίλα, επιθεώρησε το χώρο, ο οποίος έχει κατακλυστεί από άνθη που αφήνουν μπροστά από την περίφραξη των Ανακτόρων χιλιάδες πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άφιξη του στο Μπάκιγχαμ, το πλήθος τον υποδέχθηκε ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο, με μία διαφορά: «Ο θεός σώζοι τον Βασιλιά (God save the King)».

Ένας από τους παρευρισκόμενους φώναξε μάλιστα «Σ’ αγαπάμε, Κάρολε».

Πληροφορίες από το ρεπορτάζ της Καθημερινής

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading