Γιάννης Μπουρνούς: Να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι εργασίες για το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τη νέα καθυστέρηση στην κατασκευή του Κολυμβητηρίου στα Θερμά, εξαιτίας της μη πληρωμής του πρώτου λογαριασμού εργασιών από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον ορατό, πλέον, κίνδυνο οριστικής διακοπής του έργου.

Γιάννης Μπουρνούς: Να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι εργασίες για το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα

Ο Βουλευτής N. Λέσβου επισημαίνει στην αρχή της παρέμβασής του ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και επιτήρησης αλλά με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό – είχε εξασφαλίσει πιστώσεις για έργα στήριξης και ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, τονίζει ο Γιάννης Μπουρνούς, ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και την δημοτική αρχή Γαληνού του πρώην Δήμου Λέσβου.

Εν συνεχεία ο κ. Μπουρνούς, αφού αναφέρει την εξαιρετικά καθυστερημένη έναρξη εκτέλεσης του έργου – με ευθύνη της δημοτικής αρχής Κύτελη – τον Δεκέμβριο του 2021 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στα δύο χρόνια, στηλιτεύει στην ερώτηση του την διακοπή των εργασιών εξαιτίας της μη καταβολής του ποσού των 170.000 ευρώ από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την εξόφληση του πρώτου λογαριασμού που έχει υποβληθεί από τον Απρίλιο.

Επιπλέον, στις 8 Σεπτεμβρίου, συνεχίζει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης για την πληρωμή του ως άνω λογαριασμού, η εργοληπτική εταιρεία κατέθεσε αίτημα διάλυσης της σύμβασης, καθιστώντας πλέον ορατό τον κίνδυνο της μη έγκαιρης αποπεράτωσης και παράδοσης του αναγκαίου και σημαντικού αυτού έργου στους πολίτες της Λέσβου.

Κλείνοντας την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Γιάννης Μπουρνούς εκφράζει την πεποίθηση του ότι  είναι απαράδεκτο η Πολιτεία,  είτε δια των πράξεων είτε δια των παραλείψεών της, να θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση κομβικών έργων αθλητικών υποδομών – όπως είναι το νέο Κολυμβητήριο στα Θέρμα Κόλπου Γέρας της Λέσβου – και καλεί την κ. Μενδώνη και τον κ. Αυγενάκη να δώσουν εξηγήσεις για τον έως σήμερα ανεξόφλητο πρώτο λογαριασμό, να προβούν στην  άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση πληρωμή του, καθώς και να διασφαλίσουν την χρηματοδότηση και την έγκαιρη πληρωμή των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωσή του έργου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Αθήνα,  13 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Στον αέρα η κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου στη Λέσβο, εξαιτίας μη πληρωμής του πρώτου λογαριασμού εργασιών από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και επιτήρησης αλλά με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, είχε εξασφαλίσει πιστώσεις για έργα στήριξης και ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών ενέκρινε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα Κόλπου Γέρας, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα των πολιτών της Λέσβου. Συγκεκριμένα, η σχετική προγραμματική σύμβαση για αυτό το σπουδαίο και απαραίτητο έργο αθλητικής ανάπτυξης της Λέσβου, υπεγράφη στις  19 Σεπτεμβρίου 2018 από τον, τότε, Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και την προηγούμενη δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Λέσβου. Εν συνεχεία, η εκτέλεση του έργου, με ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής, ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση τριών ετών τον Δεκέμβριο του 2021 και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του ορίσθηκε στα δύο χρόνια.

Δυστυχώς, όμως, οι εργασίες κατασκευής του νέου Κολυμβητηρίου έχουν διακοπεί εδώ και τρεις μήνες, εξαιτίας της μη πληρωμής εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του πρώτου λογαριασμού – ύψους  170 χιλιάδων ευρώ – που υποβλήθηκε τον Απρίλιο. Επιπλέον, στις 8 Σεπτεμβρίου, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης για την εξόφληση του ως άνω λογαριασμού, η εργοληπτική εταιρεία κατέθεσε αίτημα διάλυσης της σύμβασης και είναι ορατός, πλέον, ο κίνδυνος της μη έγκαιρης αποπεράτωσης και παράδοσης του αναγκαίου και σημαντικού αυτού έργου στους πολίτες της Λέσβου.

Με δεδομένη την ήδη πολύχρονη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών, θεωρούμε απαράδεκτο η Πολιτεία – είτε δια των πράξεων είτε δια των παραλείψεών της – να θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση κομβικών έργων αθλητικών υποδομών, όπως είναι το νέο Κολυμβητήριο στα Θέρμα Κόλπου Γέρας της Λέσβου. Θεωρούμε, επίσης, αυτονόητη την άμεση και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση πληρωμή του εν λόγω λογαριασμού καθώς και την διασφάλιση της έγκαιρης πληρωμής των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωσή του έργου.

Με βάση τα παραπάνω,

Eρωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Που οφείλεται η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής του πρώτου λογαριασμού – ύψους 170.000 ευρώ –  για την κατασκευή του Κολυμβητηρίου στα Θερμά Λέσβου και πότε αναμένεται να προβεί στην εξόφλησή του η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;
  2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης και της έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών του έργου, ώστε να μην τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο η ολοκλήρωσή του;

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.