Ο Γιάννης Μπουρνούς στην Πορτογαλία για τον «Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Διάλογο»

Στην πόλη Κασκάις της Πορτογαλίας βρέθηκε στις 9-11 Σεπτεμβρίου ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, προκειμένου να πάρει μέρος στον «7ο Ετήσιο Διάλογο Φορέων Χάραξης Πολιτικής» (7th Annual Policymakers Dialogue).

Ο Γιάννης Μπουρνούς στην Πορτογαλία για τον «Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Διάλογο»

Η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτός Ευρωπαϊκός Διάλογος» (Open European Dialogue), που υλοποιούν επτά ερευνητικά ιδρύματα από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 70 Βουλευτές από τα 27 εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Βοσνία), της Ανατολικής Ευρώπης (Μολδαβία, Ουκρανία) και τη Γεωργία.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με την πολύτιμη συμβολή ειδικών πανεπιστημιακών και επιστημόνων: για την ενεργειακή και οικονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή, τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες μετά την πανδημία, την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, ο Γιάννης Μπουρνούς σχολίασε:

Ο «Έβδομος Ετήσιος Διάλογος Φορέων Χάραξης Πολιτικής» ήταν μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε διαφορετικές απόψεις από όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα, αλλά και να συμβάλουμε με τις δικές μας εκτιμήσεις για όλα τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τόσο τους λαούς όσο και τα κοινοβούλια της Ευρώπης. Η αντιπαράθεση, αλλά και η σύνθεση των ιδεών είναι πάντα βοηθητική για το έργο μας και βοηθάει να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις διαφορετικές οπτικές που συνυπάρχουν στον ευρωπαϊκό πολιτικό διάλογο.

Έτσι έγινε και στη συνάντηση αυτή: Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, συγκλίναμε στην ανάγκη για διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και για την ανάγκη κοινής, ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, ώστε να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί λαοί από την καλπάζουσα ενεργειακή φτώχεια και την κατακόρυφη άνοδο του κόστους ζωής. Συμφωνήσαμε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να βαθύνει την ενότητα και την αυτονομία της, ώστε να μην υποβαθμίζεται συνεχώς ο ρόλος της στην γεωπολιτική σκακιέρα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock