Η Μ.Κομνηνάκα ζητά την άμεση αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου

Την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 30ης του Οκτώβρη του 2020 ζητά από τον υπουργό υποδομών και Μεταφορών η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Η Μ.Κομνηνάκα ζητά την άμεση αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από το φονικό σεισμό στη Σάμο η βουλευτής αναφέρεται στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν τα σχολικά κτίρια και οφείλονται εκτός από στον σεισμό στην ελλιπή συντήρηση λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Η κ. Κομνηνάκα κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επισημαίνει ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν σχολεία που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως και την κατηγορία Γ σε σχέση με τις ζημιές που είχαν υποστεί αλλά η αποκατάσταση των ζημιών προχωρά με βραδείς ρυθμούς.

Όσον αφορά σε σχολικές μονάδες που είχαν ενταχθεί στις κατηγορίες Δ και Ε, δηλαδή αυτά που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ενώ δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο.

Για όλους αυτούς τους λόγους η κ. Κομνηνάκα ρωτά τον αρμόδιο υπουργό πότε θα δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων και να επιστρέψουν οι μαθητές σε αυτά με ασφάλεια.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση της βουλεύτριας του ΚΚΕ

Στις 30 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τον φονικό σεισμό στη Σάμο. Αυτά τα δυο χρόνια πολλοί κυβερνώντες και αρμόδιοι παρήλασαν, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, εμπαίζοντας στην κυριολεξία τον σαμιώτικο λαό.

Τα σχολικά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημίες, καθώς η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει ως συνέπεια να παραμένουν για χρόνια υποσυντήρητα, αφήνοντάς τα ανοχύρωτα σε κάθε σεισμό, με κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διαχρονικά τα σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα δεν ελέγχονται περιοδικά, ούτε έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι ώστε να κατεδαφιστούν τα ακατάλληλα και να χτιστούν νέα, να ανακατασκευαστούν και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα υπόλοιπα.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν σχολεία που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως και την κατηγορία Γ σε σχέση με τις ζημιές που είχαν υποστεί. Είναι γεγονός ότι η αποκατάσταση των ζημιών στα συγκεκριμένα σχολεία έχει προχωρήσει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά τον σεισμό, οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε ένα πρώην καφενείο (Κουμέικα), μακριά από την περιοχή τους (Παλαιόκαστρο), σε κοντέινερ (Πλάτανος) κλπ.

Την ίδια ώρα σε σχολικές μονάδες που είχαν ενταχθεί στις κατηγορίες Δ και Ε, δηλαδή αυτά που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ενώ δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο. Βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν τα έργα. Τα σχολεία που αφορά αυτή η κατάσταση είναι τα Δημοτικά Σχολεία Βαθέως, Κοντακέικων, Πυθαγορείου, Χώρας, 1ο ΔΣ Καρλοβάσου (Πορφυριάδα) και το Νηπιαγωγείο Βαθέως.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση των σχολείων και να επιστρέψουν οι μαθητές με ασφάλεια σε αυτά».

Πληροφορίες από ΕΡΤ και 902

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock