Οι υποκλοπές και η Pega

Η χώρα μας έχει μπει στο στόχαστρο λόγω των γνωστών περιστατικών παρακολούθησης, τόσο με το λογισμικό Predator όσο και με άλλα λογισμικά, του ευρωπαϊκού οργανισμού Pega. Η Pega βρέθηκε στην Ελλάδα και συνομίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης γύρω από τα θέματα αυτά.

Οι υποκλοπές και η Pega

Πριν όμως προχωρήσουμε σε όλα όσα έγιναν στην επίσκεψη της pega, σήμερα η εφημερίδα Documento έκανε μια νέα αποκάλυψη όπου ουσιαστικά φαίνεται ότι παρακολουθούνταν ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Να θυμίσουμε ότι τς τελευταίες μέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρινάκη έκαναν αρκετές αποκαλύψεις πάνω στο ζήτημα αυτό. Γράφτηκαν αποκαλυπτικά άρθρα τόσο στα Νέα όσο και στο βήμα ενώ και το Mega, που επίσης ανήκει στον γνωστό επιχειρηματία προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου ότι ακόμη γίνονται παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator και μάλιστα υπουργού, ακόμη και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Επίσης, με βάση τα όσα είπε ο δημσιογράφος του ομίλου,ο υπουργός παρακολουθείται και με φυσική παρουσία εκτός από την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του, ενώ υποκλάπησαν συνομιλίες του με σημαντικό επιχειρηματία, που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, εννοώντας μάλλον τον ιδιοκτήτη του σταθμού. Σύμφωνα πάντως με το Documento ο επιχειρηματίας παρακολουθούνταν μέσω άλλου επιχειρηματία, δηλαδή του Θοδωρή Καρυπίδη, που είναι παράγοντας του Άρη, και στενός φίλος του Μαρινάκη.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, τα μέλη της έδωσαν συνέντευξη τύπου στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού Open.

H Pega στη συνέντευξη είπε ότι δεν υπάρχουν μεν αποδείξεις, αλλά πρέπει να σπάσει το απόρρητο και να εξεταστούν οι καταγγελίες, διότι δεν είναι δυνατόν στην χώρα μας να γίνουν εθνικές εκλογές, που όπως χαρακτήρισε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’ Φελπ, εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, είναι και εκλογές που αφορούν την ίδια πια την Ευρώπη. Όλες οι εθνικές εκλογές που γίνονται στις χώρες μέλη της ΕΕ, αφορούν και την ίδια την ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής μάλιστα είχε και έναν διαπληκτισμό με την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, την Ελίζα Βόζενμπεργκ. Ας μείνουμε όμως προς το παρόν σε όλα όσα είπε η εισηγήτρια της επιτροπής αλλά και τα υπόλοιπα μέλη, αποτελείται 11 μέλη μεταξύ των οποίων και η κυρία Βόζενμπεργκ, αλλά και ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 11 μέλη της επιτροπής που επισκέφθηκαν την Ελλάδα είναι τα εξής:

  1. Η Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)
  2. Η Sophia IN ‘T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)
  3. Η Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)
  4. Ο Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)
  5. Η Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)
  6. Ο Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)
  7. Η Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)
  8. Η Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)
  9. Ο Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)
  10. Η Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)
  11. Η Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)

Η επιτροπή καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική εποπτεία και σημείωσε την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του τύπου.

«Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της PEGA Γερόεν Λένερς (ΕΛΚ Ολλανδία).

” Είμαι ικανοποιημένος, πρόσθεσε, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες χώρες οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με την PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ. Στην Ελλάδα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Ανυπομονουμε να δούμε συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτικές να τίθενται σε εφαρμογή”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας ,Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτησαν “τις πιο γνωστές περιπτώσεις παρακολουθήσεων” και τα ευρύτερα θέματα του πλουραλισμού των ΜΜΕ και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Η επιτροπή του ΕΚ συναντήθηκε επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλα άτομα που αποτέλεσαν στόχο του παράνομου λογισμικού, με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμο και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, είπε ο κ. Λένερς.

Η επιτροπή μίλησε επίσης με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την περίπτωση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Φεύγουμε από την Κύπρο και την Ελλάδα ίσως με περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα ήρθαμε», δήλωσε η εισηγήτρια Σοφί ιντ Βέλντ (RENEW Ολλανδία).

Η κ. Ιντ Βελντ πρόσθεσε ότι «ακούσαμε τις ανησυχίες των δημοσιογράφων οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς όταν γράφουν για σημαντικά θέματα, της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων ότι δέχθηκε πιέσεις και τον λόγο της “εθνικής ασφάλειας” να χρησιμοποιείται προσχηματικά για την κατάχρηση των κατασκοπικών λογισμικών. Φαίνεται ότι οι εταιρίες αυτού του λογισμικού συνιστούν ένα σκοτεινό δίκτυο διασυνδέσεων που μπορούν να επεκταθούν στις δημόσιες αρχές.

Στην ΕΕ χρειαζόμαστε καθαρούς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης του όρου εθνική ασφάλεια ως πρόσχημα για παρακολουθήσεις και διασφάλιση δικαστικής εποπτείας καθώς και εγγύηση ενός υγιούς, πλουραλιστικού περιβάλλοντος για τα μέσα ενημέρωσης”.

Η Ολλανδή εισηγήτρια είπε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να καθαρίσει το τοπίο πριν τις εκλογές, ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία, ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ για τη σχετική νομοθεσία της κυβέρνησης απάντησε ότι είναι πραγματικά καλή ιδέα.

Τι άλλο είπε όμως η Βελντ

Η εισηγήτρια, έκανε σύγκριση της κατάστασης με ένα «παζλ 1.000 κομματιών. Μπορεί να λείπουν 100 κομμάτια, αλλά φαίνεται ποια είναι η εικόνα. Και δεν είναι ωραία. Δεν δείχνει προς την Intellexa και την δική της ευθύνη πίσω από όλα αυτά. Όλα δείχνουν άτομα σε κυβερνητικούς κύκλους. Σε κάθε περίπτωση, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και κάποιους που σχετίζονται με αυτόν» σημείωσε με νόημα.

«Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η προστασία της ιδιωτικότητας των ατόμων, αλλά συνολικά η Δημοκρατία και η ελεύθερη κοινωνία μας.

Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι Αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας» ανέφερε, καταγγέλλοντας την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μετά από αυτό έστειλε και ένα αυστηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας: «Από όσο γνωρίζω, η χρήση κακόβουλου λογισμικού είναι ποινικό αδίκημα, οπότε από την κυβέρνηση αναμένεται να μην επιδίδεται σε αυτό. Κάποιος θα περίμενε από τις Αρχές να εμπλακούν σε μία πολύ ενεργητική αναζήτηση για τους δράστες ενός τόσο σοβαρού αδικήματος. Δεν βλέπω να υπάρχει μία τέτοια ενεργητική αναζήτηση των δραστών. Αντίθετα, οι περισσότερες σχετικές πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες. Σημειώνω ότι όπως ενημερωθήκαμε ξανά σήμερα, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Βουλή μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις διακριτικές εξουσίες τους για να άρουν αυτό το απόρρητο. Οι σήμερα απόρρητες πληροφορίες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν, έστω εν μέρει. Αλλά δεν τις λαμβάνουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το τέλος της συνέντευξης ζήτησε τέσσερις μίνιμουμ ενέργειες για την αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

  1. Να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.
  2. Να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ
  3. Να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.
  4. Να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί  με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η Pega λοιπόν δεν είπε ακριβώς ότι πάνε όλα καλά, όπως γράφουν ορισμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά είπε ότι ίσως είναι καλύτερη η κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες και ότι η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δήμοσιεύσει τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση.

Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ on Camera

Η κυβερνητική ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, βρήκε όμως την ευκαιρία να επιτεθεί στην συνάδελφό της.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου και ενώ είχαν αποχωρήσει οι ομιλητές, έσπευσε να πάρει το μικρόφωνο και να επιχειρήσει να περάσει στους παρόντες δημοσιογράφους την «γραμμή» της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποκλοπών.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η Σόφι ιν’τ Βελντ προχώρησε σε προσωπικές εκτιμήσεις και ότι δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση της παρακολούθησης με κακόβουλο λογισμικό.

Η κίνηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ ανάγκασε την Σόφι ιν’τ Βελντ να επιστρέψει στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου και να πάρει φανερά ενοχλημένη το μικρόφωνο για να απαντήσει.

Είπε μάλιστα ότι πράγματι δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις γιατί πολύ απλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε σημαντικά στοιχεία στην επιτροπή Pega.

Η κίνηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ προκάλεσε οργή στα υπόλοιπα μέλη της αποστολής της PEGA, με την Σάσκια Μπρικμόντ να μιλά για «επίθεση στην συλλογική έρευνα» της επιτροπής και για προσπάθεια να καταστεί αναξιόπιστη η εργασία της ίδιας της επιτροπής σε ευθεία γραμμή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τι είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Στέλιος Κούλογλου, που μετείχε στην επιτροπή PEGA, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε μια επιτροπή του ΕΚ σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Εγώ δεν θα το κάνω. Σας μεταφέρω την εντύπωση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής, ότι δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσανε, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο».

Την επόμενη εβδομάδα η εισηγήτρια της PEGA θα καταθέσει το πρώτο σχέδιο έκθεσης, στη συνέχεια η επιτροπή θα επισκεφθεί και άλλες χώρες και θα υπάρξει πόρισμα της επιτροπής που θα τεθεί σε ψήφιση στην ολομέλεια, τους επόμενου μήνες.

Η Κατακλείδα

Η επιτροπή Pega πέρασε από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όπως είπε η εισηγήτρια της επιτροπής, η επιτροπή φεύγει και από τις δύο χώρες με περισσότερα ερωτήματα από αυτά που είχε όταν πήγε και αυτό διότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τις Ευρωπαϊκές αρχές πάνω στα ζητήματα αυτά.

Όσο για τη συνέντευξη μπορείτε να την δείτε όλη εδώ.

Tα συμπεράσματα δικά σας

Loading

One thought on “Οι υποκλοπές και η Pega

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.