Ανατολίτικα Μυστικά & Μυστήρια…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Μπούρκα & Φερετζές…

Ανατολίτικα Μυστικά & Μυστήρια…

Τελικά τι σημαίνει μπούρκα; Αυτό το κάλυμμα του κεφαλιού που γενικεύεται στις μέρες μας στις μουσουλμανικές χώρες;

Μπούρκα, είναι λέξη αρχαία με καταγωγή στη γλώσσα των Ασσυρίων( σημ. Ιράκ) και δείγμα και έμβλημα μιάς συγκεκριμένης κατηγορίας γυναικών. Τότε, δηλαδή, στα αρχαία ειδωλολατρικά χρόνια και προς τιμήν της Ευγονικής Θεάς του Φυσικού Έρωτα μια και μόνο φορά στη ζωή τους η κάθε κοπέλα έπρεπε να γίνει πόρνη και πήγαινε για αυτό το σκοπό στο δάσος όπου βρισκόταν ο ναός της Θεάς. Οι γυναίκες της αριστοκρατίας κάλυπταν το κεφάλι τους με ένα χρωματιστό πανί για να μην τις γνωρίσουν οι άνδρες που τις περίμεναν… Και από την αρχαιότητα στον 20ό αιώνα, στην Τουρκία και τον Κεμάλ Ατατούρκ καλού γνώστη του ρόλου της μπούρκα και διώκτη των ειδωλολατρικών κατάλοιπων , ο οποίος το 1923 με εγκύκλιο δύο παραγράφων στο Σύνταγμα απαγόρεψε τη μπούρκα: Όλες οι Τουρκάλες έχουν το δικαίωμα να ντύνονται όπως εκείνες επιθυμούν. Εξαιρούνται οι πόρνες οι οποίες οφείλουν να φορούν μπούρκα .Αμέσως οι Τουρκάλες που κάλυπταν το κεφάλι τους πέταξαν την μπούρκα, από τότε πέρασαν 70 και χρόνια και  στις μέρες μας στην Τουρκία του Ερτογάν η μπούρκα επανήλθε στα πλαίσια πολιτικών ελευθεριών!!!

Άραγε οι μουσουλμάνες που τη φοράνε τη μπούρκα γνωρίζουν τη σημασία της; Ευρώπη και μπούρκα ,με τη Βουλγαρία να δηλώνει πως οι μουσουλμάνες με μπούρκα στα εδάφη της θα πληρώνουν πρόστιμο, τη Γερμανία να ετοιμάζει την απαγόρεψή της στα πλαίσια ψήφισης αντιτρομοκρατικού νόμου και τη Γαλλία να έχει θέσει σε απαγόρεψη τη μπούρκα με νόμο από το 2010, το δε Βέλγιο ακολούθησε τη Γαλλία που ο νόμος της έλεγε ότι κανείς δεν μπορεί να φορά ένδυμα που αποσκοπεί στην απόκρυψη του προσώπου του,- με τη θεσμοθέτηση αντίστοιχου νόμου.

Ποιος ο στόχος της επιβολής της μπούρκα;

Για αυτό το παρωχημένο έθιμο φυλετικών κοινωνιών-μπούρκα: μάσκα που αφήνει να φαίνονται μόνο τα μάτια, σας μεταφέρω την δήλωση του Τάτζ Χαργκέϊ ιδρυτή και ιμάμη του Κέντρου Μουσουλμανικής Εκπαίδευσης της Οξφόρδης: Η μπούρκα ουδέποτε υπήρξε μέρος του Ισλάμ. Κανείς δεν μπορεί να βρει αναφορά σε αυτήν στο Κοράνι…(www.enet.gr).

Φερετζές: ιστορία προέλευσης του…

Γιατί οι μουσουλμάνες αιώνες τώρα κρύβουν πίσω από ένα πανί το πρόσωπό τους;

Ο Φερετζές της Τουρκάλας

(Ανατολικό διήγημα του Ραούλ Ζεναλά από το περιοδικό Θεατής/ 1925, διασκευή).

Τα παλιά χρόνια και στην κοσμοπολίτικη και πλημυρισμένη πάντοτε από μουσικούς ήχους, στην Βαγδάτη, ζούσε μια πανέμορφη Τουρκάλα η Καΐρα κόρη πλούσιου εμπόρου. Και όσο μελαχρινές ήτανε όλες οι άλλες ανατολίτισσες τόσο άσπρη και ξανθιά ήτανε η Καΐρα με γαλανά μάτια. Μα όσο όμορφη κι’ αν ήταν κανείς δεν πήγαινε να τη ζητήσει σε γάμο κι αυτό γιατί τους άντρες που ήτανε γύρω της τους συγκρατούσε ο φόβος με τη σκέψη πως η Καΐρα που ήταν χαρά για τα μάτια παντρεμένη θα γινότανε κίνδυνος!

Ζηλιάρηδες οι Ανατολίτες πιστεύανε πως ήτανε μεγάλη ευθύνη νάχουν σύζυγο ένα θησαυρό που τον ποθούν κι’ άλλοι. Η Καΐρα με τη σπάνια ομορφιά της γεννούσε τόσους πόθους και τόσες επιθυμίες, ώστε κανένας δεν ήθελε να εκτεθεί στον κίνδυνο να την χάσει και να υποφέρει, χωρίς να υπολογίζομε και το ρεζιλίκι…

Ξαφνικά, μια μέρα γύρισε από μακρινό ταξίδι ο γιός του Χαλίφη που δεν δίστασε και μόλις είδε την Καΐρα και την ερωτεύθηκε, πήγε στον έμπορα πατέρα της και τη ζήτησε σε γάμο. Νέος, ωραίος ο Ομάρ, ο γιός του Χαλίφη, ήτανε και στα όπλα επιδέξιος και πρώτος καβαλάρης. Κάτω από το κόκκινο καφτάνι του και το χρυσομετάξινο τουρμπάνι του, είχε μεγαλοπρεπέστατο παρουσιαστικό, μαύρα μάτια και μελαχρινό πρόσωπο. ¨Όταν ζήτησε την Καΐρα  όλοι οι κάτοικοι της Βαγδάτης μαζευτήκανε έξω από το μεγάλο τζαμί του Προφήτη με το λευκό θόλο που φαινότανε να αγγίζει τον ουρανό και σχολιάζανε το μεγάλο γεγονός του γάμου του Ομάρ και της Καΐρα.Γάμος που τελικά έγινε στο μεγάλο παλάτι του Χαλίφη και κράτησε 8 ολόκληρες μέρες. Χαρές και πανηγύρια που κράτησαν λίγο για την πανέμορφη Καΐρα που όσο ήταν ανύπαντρη οι νέοι κρατιόταν μακριά της μα τώρα δεν την άφηναν σε ησυχία, λουλούδια, ραβασάκια, στολίδια, οι ερωτευμένοι νέοι τρέχανε ξοπίσω από την Καΐρα χωρίς να φοβούνται τον Ομάρ και τον Χαλίφη πατέρα του.

Η Καΐρα ερωτευμένη και πιστή στον Ομάρ θα πέσει σε βαθιά μελαγχολία και ο Ομάρ τρελός από την αγωνία του μη την χάσει, βάζει γύρω της πιστούς υπηρέτες, ευνούχους, να τη φυλάνε και να διώχνουν τους ερωτοχτυπημένους επίδοξους εραστές της Καΐρα. Όλα μάταια, αυτοί συνεχίζουν με χίλιους τρόπους να ενοχλούν την Καΐρα που αδυνατισμένη από το αδιάκοπο κυνηγητό, και στενοχωρημένη που για όλη αυτή τη φασαρία αφορμή ήτανε η ίδια, θα πέσει βαριά άρρωστη σε βαθύτερη από πριν μελαγχολία. Ο Ομάρ, δεν  ξέρει τι να κάνει για να σώσει την αγαπημένη του Καΐρα και απελπισμένος τρέχει στον πατέρα του τον Χαλίφη, Κύριο παντοδύναμο του Ισλάμ, πέφτει στα πόδια του, του εξιστορεί όλα τα γεγονότα και ζητά τη συμβουλή του.

Ο Χαλίφης αφού σκέφτηκε πολύ ώρα, έλαβε την απόφασή του: έβγαλε ένα φιρμάνι και διέταξε όλες οι γυναίκες του Βασιλείου να σκεπάσουνε το πρόσωπό τους. Έτσι, κανείς δεν έβλεπε πια την ωραία Καΐρα και οι ερωτευμένοι νέοι μάταια για καιρό την αναζητούσαν χωρίς να μπορούν να την εντοπίσουν κάτω από το φερετζέ και κάποτε σταμάτησαν την αναζήτηση και παραιτηθήκανε από τα όνειρά τους.

Και, έτσι, από εκείνη τη στιγμή, οι γυναίκες της Βαγδάτης και όλης της Ανατολής σκεπάσανε το πρόσωπό τους με φερετζέ και δεν τον έβγαλαν πια ποτέ!!!

Η ρομαντική εκδοχή της καταγωγής του Φερετζέ…

Μαντίλα, μπούρκα, νικάμπ, φερετζές, κομμάτια της θρησκευτικής ή πολιτιστικής κουλτούρας μουσουλμανικών λαών, μύθοι και πραγματικότητα…

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock