Ικαρία:πίσω ολοταχώς!

Γράφει η Χαρούλα Κοτσάνη

“ή στραβός είν΄ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”

Παροιμία για λαούς θαλασσινούς σαν τον δικό μας…  και για όσους καταλαβαίνουν και νοιώθουν και βλέπουν το ναυάγιο όπου μας οδηγούν κι όποιος γλυτώσει!

Κάποτε επί «Τουρκοκρατίας» η Μουχτο/δημογεροντία της Ικαρίας συντάσσει ένα έγγραφο με ημερομηνία 15 Απριλίου 1851, πρόκειται για ένα συμφωνητικό που αναφέρεται στην πρόσληψη Δασκάλου στο χωριό Περδίκι του Δημητρίου Κατσιμίδη (Σάμιου στην καταγωγή).

Τον πληρώνει με 200 γρόσια (προφανώς από φόρους των φτωχών Δημοτών ή σε άλλες περιπτώσεις από τους γονείς των μαθητών) και ακόμα εδώ ως κίνητρο του δίνει και μία φορεσιά από μάλλινα ρούχα. Από εκεί μαθαίνουμε όπως λέει ο Αγαπημένος μας Καθηγητής κ. Θέμης Κατσαρός και τι φορούσαν οι Καριώτες την εποχή εκείνη: …

«… ήγουν βρακίν, πουκαμίσαν, ζώνη, σκούφον, σακάκιν και παπούτσια και τη ζωοθροφή αυτού και της κόρης του Αρχοντούλας…»

Αυτοί ήταν οι λεγόμενοι ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ τους οποίους προσλάμβανε ο ΔΗΜΟΣ με δικά του βεβαίως κριτήρια… ένας «έξυπνος» τρόπος όπου τον υιοθέτησε αργότερα το Ελεύθερο Κράτος προκειμένου να αποφύγει τις συνταγματικές – οικονομικές του  υποχρεώσεις  για πολύ ακόμα, ώσπου κάποια στιγμή της ιστορίας εκσυγχρονιστήκαμε ή έτσι τουλάχιστον νομίσαμε!

171 χρόνια μετά έρχεται ο σημερινός ΔΗΜΟΣ και αποφασίζει (ευτυχώς κατά πλειοψηφία) να περάσουμε από τον ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟ στον ΔΗΜΟΓΙΑΤΡΟ! με απόφαση στις 5 Απριλίου 2022 (ω! σύμπτωση κι η ημερομηνία ακόμα, σημειολογικά μιλώντας), θεσπίζοντας την παροχή κινήτρων στους νεοδιοριζόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου του νησιού μας για την στέγαση έως τριών Ιατρών και έως 250 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε έναν, με το οικονομικό κίνητρο να έχει διάρκεια ενός έτους από την αρχική εγκατάσταση του. Συμπληρώνοντας ακόμα την δωρεάν εγγραφή των παιδιών των διοριζόμενων Γιατρών στους Παιδικούς σταθμούς του ΔΗΜΟΥ…ακριβώς όπως «η ζωοθροφία της Αρχοντούλας»…

Σε πρώτο επίπεδο μπορεί κανείς να το δει και θετικά, αν όμως προχωρήσει λίγο, δεν χρειάζεται πολύ, την σκέψη τότε είναι που θα κατανοήσει ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν προσβάλουν μόνο τους επιστήμονες αλλά με μια απλοϊκότητα φτάνουν σε πλήρη αδιέξοδο διευκολύνοντας εκείνους που την ίδια ώρα τελειώνουν και με νόμο το Ε.Σ.Υ. την ώρα που εγκαταλείπουν συνειδητά το Νοσοκομείο του νησιού μας… δεδομένης της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου, και πάλι ο φτωχός Καριώτης μέσω των Δημοτικών πόρων καλείται να πληρώσει αυτό που δικαιούται και που το πληρώνει καθημερινά με τον κόπο και το αίμα του!  

Το αποτέλεσμα; γιατί από αυτό κρίνονται όλα και όλοι:

  • Η καλοκαιρινή φωτογραφία της γυναίκας στον Εύδηλο που την περιέφεραν μέσα σε μία καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου αναζητώντας ιατρική βοήθεια συνεχίζει να στοιχειώνει όλους τους υπεύθυνους από όποια θέση και να λειτουργούν…
  • Τρείς ασθενείς την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέρθηκαν σε δύο μέρες από το Γ.Ν. Ικαρίας στο Γ.Ν. Σάμου με πλωτά μέσα: Ένα βρέφος, την Δευτέρα 5/12 πρωί μία έγκυος και το βράδυ της ίδιας μέρας ένα ακόμη μωρό.

Η «Ικαριακή ραδιοφωνία» σημειώνει: «Η Ικαριακή κοινωνία είναι ανήσυχη καθώς η γενικότερη υποβάθμιση του Γ.Ν. Ικαρίας έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές διακομιδές»

Όχι μόνο ανήσυχη και θυμωμένη και εξοργισμένη είναι με όλα αυτά που ζούμε και με όλους εκείνους που μας εμπαίζουν προκαλώντας και υποτιμώντας τόσο ξεδιάντροπα τη νοημοσύνη μας…  ο εμπαιγμός καθημερινά συνεχίζεται με ανακοινώσεις ότι οι Γιατροί: « καταφτάνουν, αναμένονται τα ΦΕΚ διορισμού, όπου νάναι έρχονται, φτάνουν…» αλλά ακόμα να «ποσώσουν»! ο διαρκής Ενεστώτας θα διαρκέσει σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Τα 171 χρόνια που πέρασαν από την εποχή του Δασκάλου του Περδικίου είναι πολλά για να μετατρέπουν την αντιγραφή σε γραφικότητα και τους επίδοξους εμπνευστές της σε ακατάλληλους πλέον διαχειριστές του νησιού… όσο γρηγορότερα το καταλάβουν τόσο καλύτερα για όλους μας!

«Μην ρωτάτε τι κάνει η Κυβέρνηση για σας αλλά να ρωτάτε τι κάνετε εσείς για την Κυβέρνηση» είπε ο Κυβερνητικός κ. Πέτσας (ο γνωστός της λίστας) απευθυνόμενος στους Δημάρχους σε ένα πρόσφατο συνέδριο της Τ.Α. και η απάντηση ατυχώς ή δυστυχώς  ήρθε από την Ικαρία: 

«  Ό,τι μπορούμε κάνουμε»!!!

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock