Ο Χιώτης αγγειοχειρούργος Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης στα Ικαριώτικα νέα

Συνέντευξη στην Τασσώ Γαΐλα

Ο Χιώτης αγγειοχειρούργος Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης στα Ικαριώτικα νέα
Ο Αναστάσιος Τριπολίτης στο Ιατρείο του

Τέλος εποχής… θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός διηγήματος με κεντρικό ήρωα τον εκλεκτό Χίο επιστήμονα Αναστάσιο Τριπολίτη και θέμα του το τέλος, ασφαλώς όχι εποχής (βίου) αλλά της καριέρας του ως ιδιώτη Ιατρού. Ναι, ο Α. Τριπολίτης ένας από τους κορυφαίους αγγειοχειρουργούς της χώρας μας «βάζει» λουκέτο στο ιατρείο του, οδός Αλωπεκής 24, Κολωνάκι, γεγονός- αφορμή της εκεί επίσκεψης μου και της συνέντευξης που ακολουθεί.

Τέλη Μαρτίου, λοιπόν, Αλωπεκής 24, 1ος όροφος, στο Ιατρείο του κ. Τριπολίτη επικρατεί το χάος! Όλα άνω- κάτω, τα τηλέφωνα κτυπούν συνεχώς, ο Βενιαμίν, γιός του γιατρού ο Γιώργος, συσκευάζει μικροαντικείμενα, χαμός και…

Ο Αν. Τριπολίτης με τον βενιαμίν γιο του Γιώργο

– Ήρθες για να βοηθήσεις; Με ρώτησε ο γιατρός με το γνωστό σε όλους καταλυτικό και προσωπικού στυλ χιούμορ του.

– Όχι, ήρθα για συνέντευξη, απάντηση μου. Εξέχουσα προσωπικότητα χαμηλών τόνων ο Α.Τ, γνωστή η σεμνότητα του, γνώριζα πως θα αρνηθεί τη συνέντευξη γι’ αυτό και τον αιφνιδίασα γιατί εξ’ ίσου γνωστή είναι και η ευγένεια του. Ευπατρίδης Gentleman…

– «Gentleman», λέξη αγγλική κ. Τριπολίτη, από την Μ. Βρετανία όπου κάνατε μετεκπαίδευση στη Βασιλική Μετεκπαιδευτική Σχολή του Παν. Λονδίνου (Γενική και Αγγειακή Χειρουργική), Νοσοκομείο Hammersmith(1976-1978), ή από τις σπουδές σας στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, SeattleWa, BC, την μετεκπαίδευση σας εκεί στην Αγγειακή Χειρουργική και Υπερήχους (1978-1980) έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις σας ως φοιτητής;

– Και από τις δύο χώρες κ. Γαΐλα. Αν ξεχωρίζω τις Η.Π.Α είναι λόγω της εξειδίκευσης των εκεί σπουδών μου. Τις οποίες πραγματοποίησα με υποτροφία.

Σημ: Η πρώτη ανακοίνωση για Triplexαγγείων έγινε από τον Α. Τριπολίτη το 1979. Ο Α.Τ, είναι ιδρυτικό μέλος της Ελλ. Αγγειολογικής Εταιρείας, της Ελλ. Ετ. Προς διάδοση και εφαρμογή των Υπερήχων στην Ιατρική και τη Βιολογία καθώς και της Αμερικάνικης Εταιρείας Ακαδημαϊκής Ιατρικής, έχει λάβει μέρος σε 150 επιστημονικές εργασίες και ανακοινώσεις και το 1981 το Αμερικάνικο WHOISWHOINTHEWORLD τον συμπεριέλαβε στην έκδοση του λόγω των εργασιών του στη Φυσιολογία του Φλεβικού Συστήματος.

– Εξαίρετες σπουδές που σας καθιέρωσαν ως κορυφαίο αγγειοχειρουργό κ. καθηγητά, να φύγουμε όμως απ’ αυτές και να πάμε Χίο;

– Και δεν πάμε κ. Γαΐλα; Ελάτε να σας φιλοξενήσουμε. Το σπίτι μας είναι μεταξύ Βροντάδου και Δασκαλόπετρα.

– Αχ αυτό το χιούμορ σας.

– Ξέρετε, μ’ αρέσει και να αυτοσαρκάζομαι. Είναι κάτι που το κάνω συχνά.

– Γνώρισμα των ανώτερων πνευματικών ατόμων κ. καθηγητά, εμείς όμως πάμε επιτέλους Χίο;

– Χίο; Κοιτάξτε δεξιά σας. Το πτυχίο του πατέρα μου.

Οι τοίχοι του γραφείο του γεμάτοι πτυχία, τιμητικές του διακρίσεις, έπαινοι, βραβεία, μα εκείνος με καμάρι μου δείχνει το πτυχίο του πατέρα του και μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία από τον Βροντάδο (1955)…

– Ο πατέρας μου, Γιάννης Τριπολίτης, ήταν πλοίαρχος. Κατατάσσω την οικογένεια μου στις εύπορες οικογένειες της εποχής εκείνης παρ’ όλο που είμαστε πέντε αδέλφια, εγώ ο δεύτερος. Γεννήθηκα το ’41. Η γενέτειρα μου κ. Γαΐλα, ο Βροντάδος την 10ετία του ’50 ήταν ένα ψαροχώρι. Να σας εξομολογηθώ κάτι; Στο Γ’ Δημοτικό που φοίτησα πήγαινα ξυπόλητος αν και είχα παπούτσια γιατί όλοι μου οι συμμαθητές έρχονταν ξυπόλητοι κι εγώ ντρεπόμουν να φορώ παπούτσια. Φτώχια τότε μεγάλη, Μικρασιάτες πρόσφυγες πένητες, εικόνες από την παιδική ηλικία μου.

– Εκεί, στον Βροντάδο στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο ολοκληρώσατε και τις εγκύκλιες σπουδές σας. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, επίκουρος καθηγητής, έξι έτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Χειρουργός από το 1971 στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ιδίου Πανεπιστημίου, εύλογο το ερώτημα μου γιατί μετά τις μετεκπαιδεύσεις σας δεν συνεχίσατε στον τομέα της εκπαίδευσης.

– Ορθή παρατήρηση. Απλά η θέση μου ως Πανεπιστημιακού είχε καταληφθεί κι από το 1980 έως το 1986 εργάσθηκα στην Νευροχειρουργική Κλινική Νοσ. «Αγ. Σάββας», επείγουσα χειρουργική Αγγείων. Έκτοτε ιδιωτεύω.

– Εδώ στην οδό Αλωπεκής κ. καθηγητά, ασκείτε το λειτούργημα σας, Ειδικός Αγγειοχειρουργός και μάλιστα ένας από τους πρώτους που πήραν αυτή την ειδικότητα 28 έτη και τώρα λουκέτο;

– Σας το ομολογώ κ. Γαΐλα με πόνο καρδιάς, πήρα την απόφαση να κλείσω το Ιατρείο μου. Ένας κύκλος της Επιστημονικής σταδιοδρομίας μου κλείνει. Πάραυτα θα διατηρήσω τη θέση μου (άμισθη) ως Επιστ. Συνεργάτης στο Νοσ. «Ανδρέας Συγγρός» και φυσικά στο Σκυλίτσειο της Χίου όπου θα βρίσκομαι και την Μ. Τετάρτη.

– Γνωστή η εθελοντική δράση σας στις φυλακές Κορυδαλλού, το ενδιαφέρον σας για τους φυλακισμένους και ιδιαιτέρως για του ναρκομανείς. Η εμπειρίας σας κοντά τους;

– Βαρυποινίτες και ναρκομανείς είναι αυτοί που με θυμούνται στις γιορτές για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, σχεδόν μόνο αυτοί…. (χαμογελάει).

– Είστε μέλος 14 Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, συμμετέχετε διαρκώς σε Επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις, μέλος στο Δ.Σ του Δρομοκαΐτειου από το 1981 όπου διατελέσατε και πρόεδρος 7 έτη, μέλος σωματείων Χανιών εδώ και στο νησί, θα συνεχίσετε και στο «Α. Συγγρός», συμπέρασμα; Δε θα εγκατασταθείτε στη Χίο που τόσο λατρεύετε παρά την συνταξιοδότηση σας. Σωστά;

– Λάθος αγαπητή μου. Στη Χίο θα εγκατασταθώ μόνιμα. Έχω ήδη φροντίσει γι’αυτό. Αγόρασα τάφο στη Μυρτιδιώτισσα.

– Γιατρέ μιλάω σοβαρά…

– Κι εγώ το ίδιο κ. Γαΐλα! Έκανα αυτή την αγορά με το σκεπτικό ότι τα παιδιά μου θα έχουν ένα λόγο να πηγαίνουν στη Χίο, δεν θα την ξεχάσουν…

– Τόσο πολύ αγαπάτε το νησί;

– Τη Χίο δε την αλλάζω με τίποτα. Αν και το πρόγραμμα μου είναι πολύ φορτωμένο, τώρα με το κλείσιμο του Ιατρείου μου θα ρυθμίσω να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής μου στο νησί. Άρρηκτα νοιώθω δεμένος με τις παραδόσεις και τα ήθη της Χίου (όσα έχουν διασωθεί), έθιμα, φιλίες, ψάρεμα, εκκλησία….

– Καλοί φίλοι σας στο νησί;

– Οι περισσότεροι των συμμαθητών μου, δεν τους αναφέρω μη ξεχάσω κάποιον, ο συνάδελφός μου Σιδέρης Καστάνιας, η Αγγελική Αναστασάκη (το γένος Πίτα) και σαφώς και οι δύο αγαπημένες μου αδελφές Υπατία (Τούλα) και Μερόπη (Πόπη) που ζουν μόνιμα εκεί.

– Συνειδητός εθελοντής από την νεανική σας ηλικία, έχετε ιδρύσει και 3 Τράπεζες αίματος, αναφέρατε λίγο πριν την Εκκλησία. Στο γραφείο σας η εικόνα των Αγ. Αναργύρων. Διπλό το ερώτημα. Είστε θρήσκος κ. Τριπολίτη; Τι είναι ο εθελοντισμός;

– Ναι, κ Γαΐλα, είμαι θρήσκος αλλά όχι θρησκόληπτος. Δεν αποδέχομαι τους Φαρισαίους του χώρου. Για τον εθελοντισμό δεν μπορώ να σας δώσω έναν ορισμό/ απλά, πιστεύω είναι κάτι που βγαίνει από την ψυχή σου. Ολοκληρώνω την απάντησή μου στο διπλό σας ερώτημα με τη φράση του Αποστόλου Παύλου στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή του: «Αν μπορώ να λαλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων, ακόμα και των Αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη για τους άλλους, οι λόγοι μου ακούγονται σαν ήχος χάλκινης καμπάνας ή σαν κύμβαλου αλαλαγμός».

– Αγαπημένες σας εκκλησίες στη Χίος;

– Ο Άγιος Νικόλαος (Νησί) και η Μονή Μυρτιδιωτίσσης.

– Προσωπικότητες που θαυμάζετε;

– Τους δασκάλους μου Νίκο Χρηστέα, Παναγιώτη Μπάλα και Ευγένιο Στράντνες καθηγητής μου στο Seattle.

– Πρόσφατα μελέτησα ενδιαφέρον άρθρο σας για τον Όμηρο. Σας βρίσκει σύμφωνο ο αγώνας της γλύπτριας κ. Παπακωνσταντίνου για το στήσιμο του ανδριάντα του Ομήρου, έργο φυσικά δικό της, στο Αεροδρόμιο του νησιού;

– Το έχω γράψει πολλές φορές κ. Γαΐλα. Το μέλλον της Χίου είναι αλληλένδετο με τον Όμηρο. Την εκλεκτή φίλη και γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου δεν την μάχονται αλλά δε την βοηθούν. Σαφώς συμπαρίσταμαι στον αγώνα της. Θέλω την προβολή του Ομήρου με κάθε τρόπο.

– Διακεκριμένος επιστήμων, συγγράψατε πλήθος επιστημονικών μελετών, με την αρθρογραφία γιατί ασχολείστε;

– Να αρθρογραφώ άρχισα πριν 10 χρόνια περίπου πιστεύοντας ότι με τα κοινωνικά άρθρα μου θα συμβάλω στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. (γελάει). Έτσι απέκτησα πολλούς εχθρούς.

– Σας πτοεί αυτό;

– Όχι, θα συνεχίσω την αρθρογραφία.

– Γράφετε πολύ καλά χρονογραφήματα, αφιερώματα όπως του Α. Συγγρού. Να περιμένουμε βιβλίο σας;

– Α, μου το έχουν προτείνει. Συγκεκριμένα για τον Συγγρό ήδη το συζήτησα, μου έγινε πρόταση να γράψω την βιογραφία του για να το εκδώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Φιλόσοφος- Ιατρός κ. καθηγητά στα χνάρια των αρχαίων προγόνων μας Ιατροφιλοσόφων θυμηθείτε να μου κάνετε την τιμή να παρουσιάσω το πρώτο σας «μη επιστημονικό» βιβλίο. Σας κούρασα; Πάμε να βοηθήσουμε τον νεαρό Γιώργο στο αμπαλάρισμα;

[Ο Αναστάσιος Τριπολίτης παντρεμένος με την επίσης Βρονταδούσαινα Μαρία (το γένος Σαραντή) έχει 4 παιδιά, 3 αγόρια, 1 κορίτσι και μια εγγονούλα. Στο ιατρίο του την ημέρα της επίσκεψης μου χρέη βοηθού- μεταφορέα εκτελούσε ο μικρότερος γιός του Γιώργος υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρίας].

– Γιατρέ, κάτι για την δραματική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας με το Δ.Ν.Τ κλπ.;

– Να σας πω κάτι; Μισώ την πολιτική. Παράδοξο, γιατί ο πατέρας μου υπήρξε στέλεχος του Ε.Α.Μ κι έχω και πολλούς φίλους πολιτικούς. Πιστεύω ότι αν οι προύχοντες που κυβερνούν τα βρουν μεταξύ τους θα βρεθεί κάποια λύση να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Δικό τους θέμα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά μου Υπατία στο Βροντάδο: «ως εδώ και μη παρέκει».

– Ευχαριστώ για την συνέντευξη κ. καθηγητά.

– Να σας δείξω κάτι. Κοιτάξτε τι έχω στην τσέπη μου. Λίγα ψιλά και ένα βότσαλο. Ένα βότσαλο από τον Βροντάδο. Μου θυμίζει την πατρίδα, το ακουμπώ και ηρεμώ…. (δακρύζει).

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading