Επιστολή Ράμμου στη Βουλή

Ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για σύγκληση της Επιτροπής, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Επιστολή Ράμμου στη Βουλή

Παρά τις κυβερνητικές και δικαστικές πιέσεις, ο Χρήστος Ράμμος υπέβαλε προχθές, Τρίτη 17 Ιανουαρίου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, για σύγκληση της Επιτροπής, αίτημα που κοινοποιήθηκε και προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, το αίτημα «αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Ράμμος θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ για τους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Να σημειωθεί ότι προτίθεται να ενημερώσει και για τους ελέγχους που έκανε αυταπαγγέλτως η Ανεξάρτητη Αρχή σε παρόχους αλλά και κατόπιν αιτήματος των θιγομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε στείλει έγγραφο στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ζητώντας του να ενημερωθεί για τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης για τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών για τυχόν υποκλοπές.

Μάλιστα, μία μέρα αργότερα – κι αφού μερίδα των ΜΜΕ παρουσίασε την επιστολή ως «υπαναχώρηση» του κ. Ράμμου – ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας πως ουδέποτε υποστήριξε πως παύουν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Αρχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κο Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής. Το αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο Κ. Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».

Απάντηση του προέδρου της βουλής

Με τρόπο που μάλλον δεν αρμόζει σε πρόεδρο της Βουλής απάντησε ο Κώστας Τασούλας αναφορικά με το αίτημα του Χρήστου Ράμμου για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για τους ελέγχους της Αρχής.

Ο κ. Τασούλας στην προσπάθειά του να «μπλοκάρει» και να υποβαθμίσει το σοβαρότατο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, στάθηκε στο τυπικό του θέματος, λέγοντας υποτιμητικά για τον κ. Ράμμο πως «δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι».

Αυτό απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς σχετικά από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο περιθώριο της κοπής της πίτας των δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Η παρέμβαση Τσίπρα

Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Τασούλα, κατά τη διάρκεια της οποίας του ζήτησε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας η ανταπόκριση της Βουλής στο αίτημα Ράμμου.

Η επικοινωνία των δύο έρχεται, με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, κ. Ράμμου για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία έστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπούρα και κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Τονίζει, πως αν και μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.

Πληροφορίες από το i-eidiseis

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock