Η τραγωδία που ζει ο γειτονικός λαός μας μαζί με την μεταπολεμική Συρία είναι ανείπωτη. Οι Έλληνες διασώστες μαζί με τους συναδέλφους τους από την Τουρκία και από τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια, συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια.

Οι ώρες όμως έχουν περάσει και όσο ο χρόνος περνάει λιγοστεύουν οι ελπίδες. Η μάχη συνεχίζεται. Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία αυξήθηκε σε πάνω από 11.200 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, την ώρα που οι προσπάθειες για τη διάσωση των εγκλωβισμένων αλλά και η οργή των σεισμόπληκτων για την απουσία του κράτους, κορυφώνονται.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα. Σήμερα οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν και έσωσαν μια 20χρονη κοπέλα. Συνολικά έχουν διασώσει 5 ανθρώπους.
Οι διασώστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν την 20χρονη, η οποία βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα για περισσότερες από 48 ώρες. Η 20χρονη ζητούσε από τους διασώστες να ακρωτηριάσουν το πόδι της, για ν’ απεγκλωβιστεί, κάτι βέβαια που δεν έγινες. Οι διασώστες μετά την διάσωση παρείχαν στη νεαρή γυναίκα οξυγόνο και ό,τι άλλο χρειαζόταν, ενώ ταυτόχρονα της έδιναν κουράγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αϊρίν βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα. Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, οι εικόνες των ανοιχτών χώρων με τις εκατοντάδες σορούς που περιμένουν ταυτοποίηση είναι συγκλονιστικές. Οι κάτοικοι περνούν δίπλα από τα πτώματα, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους.
Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ψάχνουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.
Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».
Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.
Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία. Οι εικόνες των διασωστών που συγκινούνται με τη διάσωση, που πανηγυρίζουν όταν μέσα στον θάνατο μπορούν να βρουν έστω και μια σταλιά ζωής είναι συγκλονιστική.
Ο ανείπωτος πόνος και η θλίψη που νιώθουν, όσοι επέζησαν, για τους ανθρώπους που χάθηκαν μετατρέπεται σε αρκετές περιπτώσεις σε οργή, τόσο για τις χιλιάδες ψυχές που θάφτηκαν στα ερείπια των σαθρών κτιρίων που κατασκεύασαν οι μεγαλοεργολάβοι που τα έχουν καλά με το κράτος, όσο και για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.
Αντιμέτωπος με την οργή αυτή βρέθηκε σήμερα και ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρξαν προβλήματα, λέγοντας όμως ότι αυτά πλέον ξεπερνιούνται. «Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε. «Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα … αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», είπε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς στο Καχραμανμαράς. Υποστήριξε η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες.
Στη Συρία, πάνω από 298.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του φονικού σεισμού αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα στα τμήματα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και όχι εκείνα που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Χουσεΐν Μακλούφ, υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος, δήλωσε επίσης ότι το κράτος άνοιξε 180 καταφύγια για τους εκτοπισμένους.
Η ΕΕ σε ότι αφορά την χώρα συνεχίζει να διατηρεί το εμπάργκο σε βάρος της χώρας, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χασάν αλ Γκαμπάς, πολλές εταιρείες να αρνούνται να παρέχουν ιατρικό εξοπλισμό στη Συρία λόγω κυρώσεων!
Η ΕΕ μόλις σήμερα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα της συριακής κυβέρνησης για υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
Μητσοτάκης στο CNN: Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε μία επείγουσα κατάσταση
«Σε τέτοιες στιγμές κρίσης νομίζω πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που σεισμοί χτυπούν τις χώρες μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δίκτυο CNN, μιλώντας στην εκπομπή “Connect the World”, αναφερόμενος στην τραγωδία με τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σχετικά:
«Στο τέλος της μέρας βάζουμε για λίγο στην άκρη τις διαφορές μας και προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε μία επείγουσα κατάσταση.
Έλληνες και Τούρκοι είμαστε φίλοι, μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές αλλά στο τέλος της μέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε (…)
Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα, μπορεί να τη δείξατε, από αυτή που ένας Έλληνας κι ένας τούρκος διασώστης έσωσαν ένα εφτάχρονο κοριτσάκι (…)
Προσπαθούμε να εργαστούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρότασή μου θα ήταν όταν θα κάνουμε και το Συμβούλιο την Πέμπτη να συντονίσουμε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες έτσι ώστε να φροντίσουμε να πάει βοήθεια εκεί που πραγματικά το χρειάζονται περισσότερο. Αυτή τη στιγμή όμως, θέλω να το τονίσω, δεν έχουμε ούτε τα πολιτικά, ούτε έχουμε να κάνουμε για την αναγνώριση κάποιου καθεστώτος. Αυτό έχει να κάνει με παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ζουν σε φρικτές συνθήκες».
Οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει διάφοροι δήμοι-φορείς-οργανώσεις στην Ελλάδα για τους ανθρώπους αυτούς. Να θυμίσουμε ότι πρωτοβουλία για μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης σε ότι αφορά τα νησιά μας έχει κάνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ο Δήμος Ικαρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΧΙΟΥ, ο Δήμος Χίου, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Οινουσσών και Ψαρών και διάφορα συνδικαλιστικά σωματεία, η ΕΛΜΕ Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Εαν υπάρχει και κάποιος άλλος φορέας θα το ανακοινώσουμε στη συνέχεια σε άλλη ανάρτηση.