Επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο

Συνάντηση με τον υποψήφιο στις τελευταίες εκλογές για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί. 

Επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο
Φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα-Μαυρογιάννη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κο Μαυρογιάννη για το προεκλογικό του αγώνα και συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς και για τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα περιφερειακών εξελίξεων.  

Φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα-Σιζόπουλου

O Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Στην συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο ο κ. Τσίπρας τόνισε την χαρά και την μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Κύπρο, διότι, όπως είπε, αναφερόμενος στην εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη, «επέλεξε ο Δήμος Λευκάρων να είμαι εγώ ο Έλληνας πολιτικός που θα τιμήσω μια μεγάλη προσωπικότητα διεθνή και εθνική, έναν μεγάλο σοσιαλιστή». Ο κ. Σιζόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η αποδοχή τής πρόσκλησης είναι ιδιαίτερα τιμητική αλλά και το γεγονός της συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα. «Την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική γιατί ακριβώς αποτελεί μια συνέχεια μιας διαχρονικής σχέσης και φιλίας την οποία έχουμε και σε προσωπικό και σε κομματικό επίπεδο» ανέφερε.

Φωτογραφία απο τη συνάντηση Τσίπρα-Στεφάνου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με τον Στέφανο Στεφάνου, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όπου παρέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα γεύμα, όπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μέσα από κυβερνητικές θέσεις, αλλά και όσο από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε μάχες για να προωθήσει την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας»,

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτές τις μάχες για το καλό του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να εκλεγεί, το αποτέλεσμα είναι μια πολύ σημαντική έκπληξη που αποδεικνύει πρωτίστως ένα πράγμα: ότι η κάλπη είναι αυτή που αποδεικνύει τους πραγματικούς συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπικές μετρήσεις.

Δεύτερον, όπως είπε, «αποδεικνύει ότι το ΑΚΕΛ, ως ένα κόμμα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με σταθερότητα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού αλλά και με θέσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνει σοφές επιλογές». Ωστόσο, πρόσθεσε, «τα προβλήματα όμως όντως είναι μεγάλα και η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις σημαντικές, όπως και όλοι μας όμως».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά και μομέντουμ που αφορά – όπως είπε – και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει -πιστεύω- το κλίμα ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί δεν είναι οι λαοί που έχουν να χωρίσουν. Ωστόσο διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα τής συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σαφείς κόκκινες γραμμές, αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κρανς Μοντανά και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως η προσπάθεια για δικαιοσύνη και άμβλυνση των ανισοτήτων θα πρέπει να συνεχιστεί «διότι αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς».

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι πάντοτε με χαρά συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και γενικότερα θέματα που ενδιαφέρουν την Αριστερά.

«Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη από εξελίξεις, από προβλήματα, από αδιέξοδα, στα οποία η Αριστερά καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις, δηλώνοντας παρούσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών μας για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη κοινωνία, για να υπάρξει ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας, συνεργασία μεταξύ των χωρών των λαών», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Διαβεβαίωσε επιπλέον πως «το ΑΚΕΛ ως κόμμα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσει με διεκδικητικότητα, με υπευθυνότητα, με πατριωτισμο να δίνει τον αγώνα τον καλό για το καλό τής χώρας μας και του λαού μας» και κατέληξε με την ευχή και «οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να είναι αποτελεσματικοί».

Φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα-Χριστοδουλίδη

Μετά από 3 ώρες καθυστέρηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τον νέο πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά την σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στον κ. Χριστοδουλίδη από καρδιάς κάθε επιτυχία στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και στις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τόσο τα εθνικά θέματα όσο και την οικονομία και την κοινωνία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε σε εκδήλωση προς τιμή του Βάσου Λυσαρίδη.

Δείτε την ομιλία τσίπρα στην εκδήλωση

Η εκδήλωση έγινε με σκοπό την ονομασία της κεντρικής πλατείας των Λεύκτρων σε πλατεία «Βάσος Λυσσαρίδης». Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε πως τιμά ιδιαίτερα την ΕΔΕΚ η αποδοχή τής πρόσκλησης η οποία οφείλεται στη διαχρονική σχέση και φιλία που υπάρχει τόσο σε προσωπικό όσο και σε κομματικό επίπεδο, με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνεχεια ακολούθησε δείπνο που διοργάνωσε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, δήμαρχος Λευκάρων.

Δειτε το ρεπορτάζ του open

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.