Εξαγορά της Ρουμάνικης Enel από τη ΔΕΗ

Συναλλαγή που συνάδει με το τρέχον στρατηγικό σχέδιο του ομίλου που προβλέπει την επανατοποθέτηση σε έξι βασικές χώρες με υψηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Εξαγορά της Ρουμάνικης Enel από τη ΔΕΗ

Τη συμφωνία για την εξαγορά από την ΔΕΗ των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, σε ένα deal αξίας 1, 26 δισ. ευρώ, σχολιάζει ο ιταλικός όμιλος σε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για μια συναλλαγή που συνάδει με το τρέχον στρατηγικό σχέδιό του που προβλέπει την επανατοποθέτηση σε έξι βασικές χώρες με υψηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η συνολική συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει συνολική θετική επίδραση στον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό του ομίλου ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 0,1 δισ. ευρώ το 2022 και το υπόλοιπο ποσό το 2023, παράλληλα με σωρευτική αρνητική επίδραση για την περίοδο 2022-2023 στα δηλωθέντα καθαρά έσοδα του ομίλου ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 περίπου 0,6 δισ. ευρώ για την αποδέσμευση του συναλλαγματικού αποθέματος που θα καταχωρηθεί το 2023. Αντιστρόφως, η συναλλαγή αναμένεται να μην επηρεάσει τα συνήθη οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη Ρουμανία», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, προσθέτοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι ένας κορυφαίος διεθνής παίκτης όπως η ΔΕΗ θα συνεχίσει αυτή την ιστορία επιτυχίας».

Οι δραστηριότητες στη Ρουμανία

Η Enel είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στον κλάδο ενέργειας της Ρουμανίας. Απασχολεί 3.100 εργαζομένους και εξυπηρετεί περί τα 3 εκατομμύρια πελάτες.   Ο ιταλικός όμιλος ελέγχει έξι εταιρίες στη Ρουμανία, πέντε εκ των οποίων προέκυψαν από τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ρεύματος των πρώην θυγατρικών της Electrica. H έκτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ είναι η Enel Green Power Romania.

Στο χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων-  η  Enel Energie και η Enel Energie Muntenia που είναι μεταξύ των βασικών παρόχων ενέργειας της Ρουμανίας  και δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου. Η Enel Green Power Romania είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στη Ρουμανία, με εγκατεστημένη ισχύ 534 ΜW και μεγάλη «δεξαμενή» νέων έργων.  Τέλος, η Enel X Romania είναι μέρος της Enel X, του διεθνούς βραχίονα του ιταλικού ομίλου που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και ψηφιακών λύσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Enel

Σήμερα, η Enel S.p.A. (“Enel”) υπέγραψε συμφωνία με την Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ») για την πώληση όλων των μετοχών που κατέχει ο όμιλος Enel στη Ρουμανία. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα καταβάλει συνολικό τίμημα περίπου 1.260 εκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με αξία επιχείρησης περίπου 1.900 εκατομμυρίων ευρώ (σε βάση 100%). Επιπλέον, το συνολικό αντάλλαγμα υπόκειται σε προσαρμογές συνήθεις για αυτού του είδους τις συναλλαγές καθώς και σε ένα μηχανισμό earn-out για μια πιθανή πρόσθετη πληρωμή με βάση τη μελλοντική αξία της λιανικής δραστηριότητας.

«Με την πώληση όλων των δραστηριοτήτων μας στη Ρουμανία, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο πώλησης που ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της Enel για την περίοδο 2023-2025», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Enel, Francesco Starace.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη Ρουμανία από τότε που μπήκαμε στη χώρα το 2005 και αναγνωρίζουμε  τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των συναδέλφων μας, οι οποίοι μας επέτρεψαν να γίνουμε ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς φορείς της Ρουμανίας. Είμαστε βέβαιοι ότι ένας κορυφαίος διεθνής παίκτης όπως η ΔΕΗ θα συνεχίσει αυτή την ιστορία επιτυχίας.»

Η συνολική συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει συνολική θετική επίδραση στον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό του Ομίλου ύψους περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και το υπόλοιπο ποσό το 2023, παράλληλα με σωρευτική αρνητική επίδραση για την περίοδο 2022-2023 στα δηλωθέντα καθαρά έσοδα του Ομίλου ύψους περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων περίπου 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποδέσμευση του συναλλαγματικού αποθέματος που θα καταχωρηθεί το 2023.  Αντιστρόφως, η συναλλαγή αναμένεται να μην επηρεάσει τα συνήθη οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Η ολοκλήρωση της πώλησης, η οποία αναμένεται μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023, υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις που συνηθίζονται σε αυτό το είδος συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές.

Η συναλλαγή συνάδει με το τρέχον Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου, το οποίο προβλέπει την επανατοποθέτηση της Enel σε χώρες υψηλότερης ανάπτυξης όπου έχει ολοκληρωμένη παρουσία, δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολομβία.

Ο  Όμιλος Enel είναι κορυφαίος παίκτης ενέργειας στη Ρουμανία από το 2005, με δραστηριότητα στη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με πάνω από 500 MW που διαχειρίζεται η Enel Green Power Romania, καθώς και προηγμένες ενεργειακές υπηρεσίες. Οι ρουμανικές εταιρείες διανομής του Ομίλου δραστηριοποιούνται σε τρεις βασικές περιοχές της χώρας, και συγκεκριμένα στη Muntenia Sud (που συμπεριλαμβάνει το Βουκουρέστι), στην Banat και στην Dobrogea, εξυπηρετώντας συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες. Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι κορυφαίοι πάροχοι ενέργειας στη χώρα, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Ο Όμιλος στη Ρουμανία δραστηριοποιείται επίσης στις οικιακές υπηρεσίες, την κατανεμημένη παραγωγή και την ενεργειακή απόδοση με την Enel X και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με την Enel X Way.

Ναυτεμπορική

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.