Νέο «σοκ» στις ΗΠΑ: Κλείνει και η Signature Bank

Μετά τη Silicon Valley Bank κατέρρευσε και άλλη τράπεζα στις ΗΠΑ, και αυτό όπως είναι λογικό προκαλεί νέα ανησυχία.

Νέο «σοκ» στις ΗΠΑ: Κλείνει και η Signature Bank

Η Signature Bank πέρασε στην κατοχή του εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) και είναι η δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικά 24ωρα μετά την SVB.

Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια και 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022. Παράλληλα, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το «λουκέτο» στη Signature έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στους μάνατζέρς της, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την απόφαση λίγο πριν από τη δημόσια ανακοίνωση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τράπεζα αντιμετώπισε έναν «χείμαρρο» εκροών καταθέσεων την Παρασκευή, αλλά η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί μέχρι την Κυριακή, όπως αναφέρει η πηγή.

Το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τόσο την SVB όσο και τη Signature ως «συστημικούς κινδύνους», γεγονός που του δίνει την εξουσία να προβεί στο κλείσιμο ή την πώλησή τους προστατεύοντας πλήρως όλους τους καταθέτες, πέρα από το όριο των 250,000 δολαρίων. Το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του FDIC θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη καταθετών, πολλοί από τους οποίους ήταν ανασφάλιστοι, αφού οι καταθέσεις τους υπερέβαιναν κατά πολύ το εγγυημένο όριο των 250.000 δολαρίων.

Η Signature Bank είναι μία από τις πιο σημαντικές τράπεζες στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, η μεγαλύτερη δίπλα στη Silvergate, η οποία ανακοίνωσε την επικείμενη εκκαθάρισή της την περασμένη εβδομάδα. Είχε χρηματιστηριακή αξία 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή.

Τζο Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις δυο τραπεζών «θα λογοδοτήσουν»

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. «Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είμαστε στο 2008 αλλά κάπου ακόμα χειρότερα, πρακτικά αυτό θα επηρρεάσει όλο το σύστημα.

Πληροφορίες από το Insider

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.