Κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου

Κινητοποιήσεις έξω από τα Κέντρα Υγείας Μυτιλήνης στις 9 το πρωί, Καλλονής στις 12 το μεσημέρι και Άντισσας στη 1 το μεσημέρι διοργανώνει σήμερα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο 30χρονου αγρότη από τον Πολιχνίτο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο χωράφι του και για την μεταφορά του στο νοσοκομείο χρειάστηκε να μεταβεί ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη καθώς στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου δεν υπήρχε οδηγός-διασώστης βάρδια.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρεται σε «τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία στο νησί», τονίζοντας: «Και να που το δυστύχημα ήρθε…Κατέληξε ο 30χρονος συμπατριώτης μας από τον Πολιχνίτο. Δεύτερο δυστύχημα στο ίδιο χωριό, στο ίδιο νησί, μέσα στο 2023, μετά το θάνατο του μικρού Μιχαήλ. Θυμίζουμε ότι μετά το ατύχημα που είχε ο αγρότης Γ. Α., έφτασε ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς στο Κέντρο Υγείας της περιοχής δεν υπήρχε οδηγός βάρδιας, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος…».

Τα αιτήματα του ΠΕΚ είναι: «Να στελεχωθούν τώρα τα Κέντρα Υγείας του νησιού, τόσο της Περιφέρειας όσο και της πόλης με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού για σύγχρονη, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Υγεία.

Άμεση έναρξη των εργασιών και ενεργειών για τη γρήγορη και πλήρη λειτουργία των ΚΥ Μανταμάδου και Αγιάσου. Μέχρι τότε να λειτουργούν ως κέντρα εφημέρευσης με γιατρό, νοσηλευτή και κάλυψη από σταθμό του ΕΚΑΒ.

Να επαναλειτουργήσουν ή και να φτιαχτούν κέντρα εφημέρευσης με γιατρό νοσηλευτή και κάλυψη από σταθμό του ΕΚΑΒ σε κομβικά και δυσπρόσιτα σημεία του νησιού.

Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με όλο το απαραίτητο (γιατροί, διασώστες κλπ.) μόνιμο προσωπικό ώστε να αναλάβει τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των επειγόντων και έκτακτων περιστατικών σε όλο το νησί με σύγχρονο και ασφαλή τρόπο.

Επαναλειτουργία του ΚΥ Μυτιλήνης σε 24ωρη βάση με πλήρη σύνθεση μόνιμου προσωπικού ανάλογη των αναγκών μιας πόλης όπως η Μυτιλήνη».

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ότι: «σε όλα τα ΚΥ υπάρχει έλλειψη προσωπικού Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα οχήματα να βρίσκονται καθηλωμένα για δεκάδες οκτάωρα κάθε μήνα. Το ΕΚΑΒ επιβαρύνεται με όλες αυτές τις διακομηδές της περιφέρειας τη στιγμή που και αυτός ο Φορέας παραμένει υποστελεχωμένος. Οι χρόνοι επέμβασης έχουν πάψει να είναι “άμεσοι” αφού τα ασθενοφόρα που επιχειρούν ξεκινάνε από τη Μυτιλήνη ή Καλλονή».

Παράλληλα, ζητά «άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού προκειμένου να μηδενιστούν οι κενές βάρδιες στο προσωπικό “πρώτης γραμμής”, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων, επαναλειτουργία της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ Μυτιλήνης και άρση των υποχρεωτικών μετακινήσεων του προσωπικού και στελέχωση του ΚΥ Χίου το οποίο έχει καταντήσει “Κέντρο Υγείας φάντασμα”».

Τέλος, η  Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου στηρίζει τις κινητοποιήσεις ζητώντας «κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων για όλες τις ειδικότητες (ειδικοί, ειδικευόμενοι, αγροτικοί γιατροί, διασώστες, οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτές, τεχνικοί εργαστηρίων κλπ.) στα ΚΥ και το ΓΝΜ Βοστάνειο στο ύψος των υγειονομικών αναγκών του νησιού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ανατροπή του πρόσφατου νόμου που καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.»

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.