Ερώτηση στη Βουλή για τη διαχείριση στερεών απολβλήτων και τους παράνομους ΧΑΔΑ στην Ικαρία

Μιλάμε για το αδιανόητο πρόβλημα της Διαχείρισης των Αποβλήτων στην Ικαρία. Εκεί λειτουργούν δύο Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) : μία στο ‘Αγκαθότοπο’, στον Εύδηλο, και μία στη θέση ‘Αργιουλάκη’ στις Ράχες. Αυτό τόνισε η Σοφία Σακοράφα στην ερώτησή της στο κοινοβόυλιο.

Ερώτηση στη Βουλή για τη διαχείριση στερεών απολβλήτων και τους παράνομους ΧΑΔΑ στην Ικαρία

Η υλοποίηση νόμιμης εγκατάστασης για τα αστικά απόβλητα του νησιού εκκρεμεί εδώ και 17 χρόνια! Είναι εντυπωσιακό αλλά και ντροπιαστικό, και για την Ελληνική Πολιτεία και για όλες τις ενδιάμεσες Κυβερνήσεις. Υπάρχει, μάλιστα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από το 2014, που καταδικάζει τη χώρα μας και επιβάλλει κυρώσεις!

Μετά από τόσα χρόνια, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο υποτίθεται ότι εφαρμόζεται μία – πάλι “Προσωρινή” (!) – λύση : Η μεταφορά των απορριμμάτων στη Χίο. Για λόγους νομιμοφάνειας, έγινε η γραφειοκρατική ένταξη της Ικαρίας στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Χίου. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο ΧΑΔΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται παράνομα. Φαντάζομαι πως δεν χρειάζονται καθόλου επιχειρήματα ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων…

Στον ΧΑΔΑ Εύδηλου υπάρχουν σπίτια μόλις στα 300 μέτρα. Τα χωριά Φύτεμα και Κάμπος απέχουν 600 με 800 μέτρα –1.000 μέτρα από τον Εύδηλο – και δίπλα σε ένα χείμαρρο. Ο ΧΑΔΑ των Ραχών είναι πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά ρέματα του νησιού, λιγότερο από 1.000 μέτρα από τα χωριά Κουνιάδοι και Προεσπέρα. Η υπερχείλιση έχει φτάσει στα σπίτια της Προεσπέρας. Η μόλυνση της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια. Είχαμε καταθέσει ερώτηση, στις 14 Δεκεμβρίου, για το «Ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβε η προτίθεται να λάβει άμεσα η Κυβέρνηση… για να μη διαιωνίζεται αυτή η εντελώς απαράδεκτη κατάσταση». Λάβαμε μία τυπική υπηρεσιακή απάντηση.

Χωρίς ευθύνη της υπηρεσίας, δεν είχε – και δεν θα μπορούσε να έχει – ούτε ουσιαστική απάντηση ούτε πολιτική δέσμευση. Γι’ αυτό, λοιπόν, αναγκασθήκαμε να επανέλθουμε με Επίκαιρη Ερώτηση. Επειδή εδώ έχουμε μία αδιανόητη περίπτωση, που κανείς δεν δικαιούται να «κάνει τα στραβά μάτια». Ρωτάμε λοιπόν : Με ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα – Και με ποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα – θα πάψει η συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Ικαρία;

Το τι απάντησε ο Κώστας Σκρέκας μπορείτε να το δείτε στο βίντεο από τον προσωπικό λογαριασμό της βουλεύτριας

Περισσότερε πληροφορίες για την ερώτηση δείτε τη σελίδα της Σοφίας Σακοράφα

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.