Ανακοίνωση μέτρων από τη ΔΕΥΑΧ για μείωση κατανάλωσης νερού

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φετινής ανομβρίας- λειψυδρίας αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ νήσου Χίου.

Ανακοίνωση μέτρων από τη ΔΕΥΑΧ για μείωση κατανάλωσης νερού

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι η διακοπή όλων των αρδευτικών υδρομέτρων του νησιού, εκτός από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους. Λειτουργία μίας και μόνης βρύσης πόσιμου νερού ανά χωριό.

Μέγιστη παροχή 30 κ.μ. νερού από τον επόμενο μήνα μέχρι και τέλος Οκτωβρίου για όσους έχουν τοποθετήσει σε ιδιοκτησίες τους τροχόσπιτα, τροχοβίλες ή κοντέϊνερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ στις 15 Μαΐου θα υπάρξει επανεξέταση των μέτρων, ώστε να επανεκτιμηθούν με τα νεότερα υδρολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1. Να διακοπούν όλα τα αρδευτικά υδρόμετρα του Δήμου Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962.Στα υδρόμετρα αυτά αντιστοιχεί καταγεγραμμένη κατανάλωση 420.000 κυβικών νερού, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας για το έτος 2022.

Σε αυτά τα κυβικά εάν προστεθεί και το μη τιμολογούμενο νερό (από κλοπές, διαρροές, ελαττωματικά υδρόμετρα) το συνολικό ύψος της κατανάλωσης ανέρχεται στα 6.000 κυβικά ημερησίως στην πιο δύσκολη περίοδο από τον μήνα Ιούνιο έως τον μήνα Σεπτέμβριο.

Από τους λογαριασμούς των καταναλωτών αυτών να αφαιρεθούν πάγια δύο περιόδων.

Να εξαιρεθούν από τη διακοπή υδροδότησης οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον εντός 20 ημερών προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα επ’ αυτού.

2. Σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και το Τμήμα Πρασίνου να περιοριστεί στο ελάχιστο το πότισμα σε χώρους πρασίνου του Δήμου Χίου.

3. Σε όλα τα χωριά του Δήμου να κλείσουν οι βρύσες του πόσιμου νερού πλην μιας η οποία και θα μείνει ανοικτή για τη λήψη πόσιμου νερού από δημότες και επισκέπτες. Όπου υπάρχει σύστημα φίλτρανσης και απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) της υπηρεσίας μας θα επιλεγεί η παροχή αυτή. Όπου δεν υπάρχει βρύση με UV να παραμείνει μια μόνο παροχή ανοικτή κεντρικά του οικισμού.

4. Σε όσες ιδιοκτησίες έχουν τοποθετηθεί τροχόσπιτα, τροχοβίλες, ή κοντέινερ όπου κατοικούν άνθρωποι, η μέγιστη επιτρεπτή παροχή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να είναι 30 κυβικά.

Σκοπός είναι να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση και άρδευση, επιτρέποντας ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες διαβίωσης. Υπέρβαση της παραπάνω μέγιστης κατανάλωσης συνεπάγεται διακοπή της υδροδότησης.

5. Σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς να τοποθετηθούν λουκέτα ώστε να αποτρέπεται η κλοπή νερού και οι βλάβες στα δίκτυα και τον εξοπλισμό πυρόσβεσης που τέτοιες ενέργειες προκαλούν. Η δράση αυτή να υλοποιηθεί με ενημέρωση και συνεργασία της Πυροσβεστικής.

6. Σε όποιες περιοχές κρίνεται ότι το νερό δεν επαρκεί, να γίνεται περιοδική υδροδότηση η οποία θα ανακοινώνεται έγκαιρα από την υπηρεσία μας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η άσκοπη κατανάλωση που συχνά προκαλεί η συνεχόμενη υδροδότηση.

7. Καλό είναι να υπάρχει πρόβλεψη αποθηκευτικού χώρου για το νερό σε κάθε ιδιοκτησία, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τα διαστήματα διακοπής υδροδότησης.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.